Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2021, 17:04
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

Kotleba chcel v ústave definovať matku - ženu a otca - muža. Podporili ho Boris Kollár aj Anna Záborská

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Návrh chcel znemožniť transrodovým ľuďom zmenu pohlavia.

Kotlebovci dnes chceli v parlamente zmeniť ústavu, aby v nej mohli nanovo definovať termíny otec a matka. Cieľom návrhu bolo doplniť vetu, podľa ktorej je otec – muž a matka – žena. Hlasovanie nedopadlo úspešne, pretože na zmenu ústavy je potrebné získať dvojtretinovú väčšinu všetkých poslancov. Namiesto toho Kotleba o svojej pravde presvedčil 44 z prítomných 103 poslancov.

Odporúčané
Vláda zakázala cestovanie na dovolenky do zahraničia Vláda zakázala cestovanie na dovolenky do zahraničia 17. marca 2021, 15:27

Zvláštne vyznieva, že aj keď sa vládne strany v koaličnej zmluve dohodli na zákaze hlasovania za opozičné návrhy bez predchádzajúcej zhody vnútri koalície, návrh na zmenu ústavy podporilo až 26 koaličných poslancov. Medzi nimi boli poslanci zo strán OĽaNO a Sme rodina na čele s Annou Záborskou, Borisom Kollárom či volebnou líderkou OĽaNO Máriou Šofranko.

Marian Kotleba.
Marian Kotleba. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

V prípade schválenia návrhu v prvom čítaní by bol návrh zákona prerokovaný v druhom čítaní. Okrem novej definície otca a matky chceli kotlebovci znemožniť transrodovým ľuďom úradnú zmenu pohlavia. 


Svoje rozhodnutie podporiť Kotlebu vysvetlila poslankyňa Anna Záborská z OĽaNO, kde reprezentuje stranu Kresťanská únia, v statuse na sociálnej sieti. „RODIČIA SÚ OTEC – MUŽ A MATKA – ŽENA. Dnes som podporila zmenu Ústavy SR tohto znenia. Takto to cítim, takto to verím, takto to je,“ skonštatovala. V politike vraj chce hľadať spoločné dobro.

Odporúčané
Na Veľkú noc neočakávajte uvoľnenie opatrení, odkazuje minister Heger obyvateľom Slovenska Na Veľkú noc neočakávajte uvoľnenie opatrení, odkazuje minister Heger obyvateľom Slovenska 17. marca 2021, 16:08

Otázkou, prečo vládni poslanci takto zahlasovali za návrh opozičnej ĽSNS, bol na tlačovej konferencii konfrontovaný aj zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. „Nepostrehol som to,“ povedal s tým, že si situáciu naštuduje a následne sa k nej vyjadrí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia