Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 21:40
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

Rakúsko stiahlo šaržu vakcíny AstraZeneca po úmrtí zdravotnej sestry. Očkovať ňou budú už aj ľudí nad 65 rokov

NEWS ASTRAZENECA
Uložiť Uložené

Jedna šarža vakcíny AstraZeneca bola v Rakúsku stiahnutá z preventívnych dôvodov.

Rakúsko stiahlo jednu šaržu vakcíny AstraZeneca po tom, čo desať dní po jej podaní zomrela zdravotná sestra v dolnorakúskom meste Zwettl. Medzi úmrtím a vakcínou sa predbežne nepreukázalo žiadne priame spojenie, ale okrem zdravotnej sestry sa závažné nežiaduce účinky objavili aj u jej kolegyne, uvádzajú Aktuality.sk.

Príčinou úmrtia zdravotnej sestry mala byť krvná zrazenina, zatiaľ čo jej spolupracovníčka sa zotavuje z pľúcnej embólie. Jej zdravotný stav však naznačuje, že by sa mala naplno zotaviť. Spoločnosť AstraZeneca začala okamžite spolupracovať s rakúskymi úradmi na prešetrení oboch prípadov, ale medzi vedľajšie účinky vakcíny nepatria komplikácie s krvácaním či zrážaním krvi.

Osemdesiatjedenročný „Bill“ William Shakespeare počas očkovania proti ochoreniu covid-19 vakcínou od spoločností Pfizer a Biontech v Univerzitnej nemocnici v anglickom meste Coventry v utorok 8. decembra 2020.
Osemdesiatjedenročný „Bill“ William Shakespeare počas očkovania proti ochoreniu covid-19 vakcínou od spoločností Pfizer a Biontech v Univerzitnej nemocnici v anglickom meste Coventry v utorok 8. decembra 2020. Zdroj: TASR/AP

Rakúsky Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) tak šaržu ABV 5300, z ktorej boli podané vakcíny obom ženám, stiahol z obehu. Nešpecifikoval však, koľko vakcín z tejto konkrétnej šarže bolo použitých na očkovanie iných zdravotníkov či verejnosti. Rakúsko, naopak, pozmenilo svoju očkovaciu stratégiu a vakcínou AstraZeneca bude očkovať aj ľudí nad 65 rokov.

Odporúčané
Bez testu a karantény. Zanzibar si dovolenkári zo Slovenska zamilovali, lebo tam neveria na koronu a cena je 1 000 eur na týždeň Bez testu a karantény. Zanzibar si dovolenkári zo Slovenska zamilovali, lebo tam neveria na koronu a cena je 1 000 eur na týždeň 7. marca 2021, 12:30

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca očkujú v Spojenom kráľovstve už viac ako dva mesiace. Za ten čas nezaznamenali žiadne nežiaduce účinky vymykajúce sa očakávaným komplikáciám, ktoré sa objavovali v klinických testoch, ako aj u slovenských učiteľov počas uplynulých týždňov.

Za mesiac očkovania od januára do februára nezaznamenali žiadne nezvyčajné vedľajšie účinky ani v Nemecku. Najčastejšie tak môže dôjsť k bolesti v mieste vpichu, horúčke, malátnosti či zimnici.

Domov
Zdieľať
Diskusia