Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2021, 7:01
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Vo Veľkej Británii otvárajú prvý domov pre LGBTI dôchodcov

NEWS LGBT+ VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Ide o prvú dúhovú komunitu pre seniorov v Londýne.

Vo Veľkej Británii pripravujú prvý domov pre dôchodcov z LGBTI komunity. Za projektom stojí Tonic Housing a vďaka pôžičke od starostu Londýna vo výške 5,7 milióna libier zakúpili 19 domov určených na zdieľané bývanie. Ich cieľom je vytvoriť bezpečnú komunitu pre seniorov, informuje britský Independent.

Dúhový domov dôchodcov

Tonic Housing vznikli v roku 2014 a od začiatku sa zaoberajú osamelosťou a izoláciou, ktorej čelia seniori z dúhovej komunity. Vďaka komunitnému fondu bývania v Londýne mohli teraz zakúpiť devätnásť domov v rámci fungujúcej štruktúry komunitného bývania. Ich cieľom je vytvoriť prvý domov dôchodcov, ktorý bude špecificky slúžiť pre seniorov z LGBTI komunity.

Odporúčané
Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) 7. februára 2021, 12:36

Podľa Inside Housing sa ľudia z asociácie vyjadrili, že takéto bývanie môže seniorom pomôcť, aby sa necítili osamotení a nemali pocit, že sa musia vrátiť späť do obdobia pred ich coming outom a pretvarovať sa. Podľa nich je to celkom častý jav u seniorov, ktorí vstupujú do bežných domovov pre dôchodcov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Pride Amsterdam (@prideamsterdam)

Všetci zamestnanci domova prejdú LGBTI tréningom a budú sa snažiť vytvárať program spoločne s obyvateľmi, tak, aby pokrýval ich záujmy. Zároveň budú spolupracovať s LGBTI organizáciami. „Píšeme históriu a realizujeme náš dlhodobý sen o bezpečnom mieste pre starších LGBTI ľudí, aby mohli dobre žiť v komunite, v ktorej môžu byť sami sebou,“ povedala o projekte šéfka Tonic Housing Anna Kear. „Chválime starostu Londýna za to, že uznal a podporil potreby starších LGBTI Londýnčanov.“

Bankhouse, schéma asistovaného bývania, v rámci ktorej vznikne aj tento domov pre dôchodcov, dizajnoval Norman Foster. Nachádza sa na brehu rieky Temža a ponúka 59 bytov na prenájom za udržateľnú cenu a ďalších 25 bytov formou zdieľaného vlastníctva. Prvé predaje by mali prebehnúť už na jar tohto roka a v Tonic Housing dúfajú, že sa prví obyvatelia nasťahujú v lete 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia