Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 9:12
Čas čítania 1:43
Tímea Krauszová

Veľký biznis? Mobilné odberné miesta môžu zarobiť aj 30-tisíc eur za mesiac fungovania

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nie je to však jednoduché, musíš splniť kritériá ministerstva zdravotníctva, nájsť priestory aj zdravotníkov.

Antigénové testy idú „na dračku“. Nie pre ochotu Slovákov, no pre nevyhnutnosť negatívneho testu pre tých, ktorí chcú chodiť do práce či do prírody v inom okrese. Hoci platnosť testu môže byť v rozlišných okresoch iná (závisí to od farby v covid automate), všade potrebuješ maximálne týždeň starý negatívny test, ak cestuješ medzi okresmi. Výnimkou sú len tie čierne, kde je akýkoľvek pohyb zakázaný.

Do veľkej miery infraštruktúru testovania posilnili mobilné odberné miesta (tzv. MOM-ky), v ktorých ťa otestujú zadarmo aj počas víkendov či sviatkov. Takúto MOM-ku si mohol zriadiť v praxi hocikto, ak stihol zareagovať na výzvu ministerstva zdravotníctva do 1. februára, píše Pluska.

Odporúčané
LIVE: NASA vysiela unikátne video z pristátia na Mars LIVE: NASA vysiela unikátne video z pristátia na Mars 22. februára 2021, 20:00

Paušálne platby dostanú aj za dni, keď nikto na testy nepríde

Hoci väčšinu MOM-iek samosprávy po celoplošnom skríningu zrušili, mnohé z nich prevádzkujú súkromníci. Pluska sa tak pozrela „na zúbok“ týchto súkromných miest, ktoré dostávajú od štátu finančné príspevky. Všetky príspevky sú uverejnené na webstránke ministerstva zdravotníctva priamo v zmluve o spolupráci. Takúto zmluvu ministerstvo uzatvorilo s ktorýmkoľvek poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý dokáže splniť podmienky. MOM-ky mohli vzniknúť len v mestách či mestských častiach s viac ako 5 000 obyvateľmi, pričom niektoré z nich mali výnimku, pretože nepotrebovali ďalšie testovacie miesta.

Jednou z podmienok je, že MOM-ka zvládne otestovať aspoň 250 ľudí každý deň, fungovať musí aspoň 6 dní v týždni po dobu aspoň 8 hodín denne, a to až do konca marca. Za každého človeka nad tento počet dostanú ďalších 2,50 € a paušálne platby od štátu dostanú aj v prípade, že sa niektorý deň nikto otestovať nepríde. 

Ten prvý príspevok je jednotný pre interiérové aj exteriérové odberné miesta: 1 118,87 € im pomôže zabezpečiť techniku a materiálne vybavenie. Testy samotné dostávajú zadarmo. V prípade interiérových odberných miest dostávajú prevádzkovatelia paušálnu platbu 844,52 € počas pracovných dní a 1156,10 € počas víkendov a sviatkov. Tie v exteriéri dostanú 871,05 € za pracovný deň a 1295,35 € za ostatné dni. 

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

V prípade, že MOM-ka v exteriéri testuje nepretržite 31 dní po osem hodín denne vrátane víkendov, „zinkasuje“ 30 396,95 €. Samozrejme, nie je to čistý zisk, pretože prevádzkovateľ musí zaplatiť za priestory, z peňazí vypláca aj odmeny zdravotníkom či iné potreby. PodľaPlusky sa to však ľuďom oplatí, pre denník sa ich zdroj vyjadril, že bez finančnej motivácie by to nikto nerobil. Nebolo to však ľahké: potrebuješ nájsť vhodný priestor, zdravotníkov, získať povolenie od regionálneho úradu verejného zdravotníctva. 

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Plusku povedala, že takýchto odberných miest je na Slovensku aktuálne viac ako 740. Ďalšie fungujú vďaka povoleniu od RÚVZ, v januári vydali úrady viac ako 1 400 takýchto povolení. Samozrejme, príspevky dostávajú aj mestá, a to 5 eur za každého otestovaného. Preplácanie nákladov prebieha priebežne. Niektoré mestá preto využili aj túto výzvy, ktorá je výhodnejšia a s väčšou istotou pokryje náklady na testovanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia