Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2021, 14:30
Čas čítania 10:28
Adam Novosad Viktor Kniš

Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov

POLITIKA ĽSNS MARIAN KOTLEBA MILAN MAZUREK SLOVENSKO
Uložiť Uložené

S odborníkmi na extrémizmus a sociológom sme sa porozprávali o „starej“ ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorá sa rozpadá na dva subjekty. Ťažké časy čakajú nielen Mazureka a spol. ale aj obžalovaného Kotlebu, ktorému hrozia 4 roky a 4 mesiace väzenia.

„Potkani zaplatení Židmi“ vs. „primitívi správajúci sa ako primáti“. Takto si dnes nadávajú dva tábory extrémistov – na jednej strane „starí“ Kotlebovci, na druhej odídenci okolo Milana Mazureka. 

Keď Najvyšší súd potvrdí Marianovi Kotlebovi rozsudok, pôjde do väzenia na 4 roky a 4 mesiace. Šéf ĽSNS pravdepodobne preto vymyslel plán, ako sa v strane zabetónovať na pozícii vodcu už navždy. Keď však stanovy vo svoj prospech s pomocou časti predsedníctva zmenil, extrémistický subjekt sa mu začal rozpadať. 

V stanovách už napríklad nie je definovaná dĺžka funkčného obdobia, a tak by mohol Marian Kotleba šéfovať strane doživotne. Pod kontrolou má personálne zloženie aj program strany a predseda už nemusí zvolávať snem každý rok. To by z väzenia asi aj tak nedokázal. 

Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Milan Uhrík aj Miroslav Suja tvrdia, že Kotleba zo seba spravil absolútneho vodcu ĽSNS bez toho, aby im to vopred oznámil.  K štvorici sa pridali Eduard Kočiš a Miroslav Urban a oznámili založenie novej politickej strany. Ešte krátko po odchode napísal europoslanec Uhrík oblastným predsedom ĽSNS e-mail, v ktorom tvrdí, že stranu opúšťajú aj kvôli „kšeftom so straníckymi peniazmi aj predsedovej paranoji,“ zistil portál Aktuality.

Odporúčané
Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? 20. februára 2020, 8:32
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Marian Kotleba zmenil stanovy strany vo svoj prospech bez vedomosti Mazureka alebo Uhríka
  • V akej forme sme mohli pozorovať štiepenie extrémistov v minulosti
  • Prečo do veľkej miery zohráva rolu potenciálne potvrdenie odsudzujúceho rozsudku pre Mariana Kotlebu na Najvyššom súde
  • Prečo budú mať odídení členovia ťažkú úlohu pri presviedčaní voličov
  • Ktoré parlamentné politické strany už potvrdili, že nebudú spolupracovať s novou ani starou ĽSNS
  • Prečo je možné, že Kotleba prekazil Mazurekovi a spol. plány na prevzatie kontroly v strane
mazurek
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Zmena stanov bola len vyvrcholením konfliktu, odídenci sa boja krachu ĽSNS po právoplatnom odsúdení Mariana Kotlebu

Vzájomný konflikt dvoch krídel v Kotlebovej ĽSNS mohol vrieť dlhší čas a tajná zmena stanov, vďaka ktorej sa Marian Kotleba zabetónoval na čele strany aj v prípade právoplatného odsúdenia v kauze šekov s extrémistickou symbolikou, tento konflikt mohla len zintenzívniť. „Podľa môjho názoru celý proces zmeny stanov bol spôsobený práve reálnou hrozbou právoplatného odsúdenia ktorej Marián Kotleba čelí,“ hovorí expert na extrémizmus Daniel Milo z organizácie Globsec.


Kotleba sa podľa neho obával, že naňho verejnosť v prípade odsúdenia pomaly zabudne a že ho nahradia stranícki kolegovia ako Milan Uhrík. Zrejme preto pristúpil k ráznemu rozhodnutiu, po ktorom ho de facto nemožno odvolať z postu predsedu na najbližších päť rokov. „To že je odsúdený, zatiaľ neprávoplatne, na trest 4 roky a 4 mesiace asi v tejto súvislosti nie je náhoda,“  hovorí Milo.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Zmena rétoriky zo strany Milana Mazureka a Milana Uhríka podľa šéfredaktora portálu Infosecurity.sk Mateja Spišáka, ktorý sa problematike dezinformácií a propagandy dlhodobo venuje, úzko súvisí s tým, že hrozba právoplatného odsúdenia Kotlebu je príliš vysoká. „Odídenci vidia, že Kotleba môže naozaj súd prehrať. Z toho dôvodu sa snažia od ĽSNS dištancovať. Vidíme Mazureka, ktorý sa ospravedlňuje za to, ako sa v minulosti správal. Dnes sa nám snaží sám seba prezentovať ako novú a slušnú osobu, pri ktorej došlo k prerodu z extrémistu na uvedomelého človeka,“ komentuje Spišák.

Mazurek prežíva prerod z muža, čo pred pár rokmi vulgárne nadával arabskej rodine na bratislavskej stanici na politika, ktorý sa dnes verejne ospravedlňuje, natáča kajúcne videá v knižnici a vyhlasuje, ako chce robiť odbornú a slušnú politiku.

Sociológ a šéf agentúry Focus Martin Slosiarik si myslí, že Mazureka, Uhríka a spol. bude aj naďalej politicky limitovať minulosť spájaná s Marianom Kotlebom. Očakáva, že subjekt sa nebude správať ako tradičný predstaviteľ konzervatívnej, prosociálnej, prípadne kresťanskej politiky. 

Odporúčané
Nazreli sme do rómskych domov a boli sme prekvapení. Našli sme veselé interiéry, slušné bývanie, chuť stavať a pracovať Nazreli sme do rómskych domov a boli sme prekvapení. Našli sme veselé interiéry, slušné bývanie, chuť stavať a pracovať 30. septembra 2019, 15:01

Štiepenie extrémistov nie je novinkou, pohádali sa už pri prezidentských voľbách

Postupné štiepenie extrémistického spektra politických strán na Slovensku síce veľkú časť verejnosti prekvapilo, ale už v prezidentských voľbách v roku 2019 bolo jasné, že zosúladiť ambície takýchto strán a samotných lídrov extrémistických politických hnutí je komplikovaná úloha.

Marian Kotleba sa vtedy nedohodol na spolupráci so Štefanom Harabinom, čo možno jedného z nich stálo postup do druhého kola prezidentských volieb, keďže si voličov vzali navzájom.

Na tento vývoj prezidentského súboja upozorňuje šéfredaktor Infosecurity.sk Matej Spišák. „Na Slovensku je priestor pre podobné antisystémové strany. V prezidentských voľbách v roku 2019 sme videli, že antisystém reprezentovaný Harabinom a Kotlebom získal v súčte takmer 25 percent hlasov,“ konštatuje so slovami, že tento výsledok spred takmer dvoch rokov samozrejme negarantuje podobný zisk budúcej strany Mazureka s Uhríkom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94663 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je potenciál antisystémových strán vo voľbách
  • Prečo budú mať Mazurekovci problém presvedčiť v prieskumoch aj následných voľbách dostatočný počet voličov
  • Prečo je možné, že Kotleba prekazil Mazurekovi a spol. plány na prevzatie kontroly v strane
  • Ktoré parlamentné strany odmietli spoluprácu a ktoré dve nám naopak na otázku o spolupráci za 3 dni neodpovedali
  • Či existuje šanca, že ĽSNS v prípade Kotlebovho odsúdenia rozpustia
  • Ako sa darí na Facebooku Kotlebovi aj jeho súčasným súperom a o koho príspevky je väčší záujem
Domov
Zdieľať
Diskusia