Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. februára 2021, 15:44
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

Každý desiaty Slovák zarobí menej ako 714 eur mesačne. Kde sa zarába najviac a ktoré pozície sú platené najlepšie?

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Polovica Slovákov dostane od svojho zamestnávateľa na mzde mesačne menej ako 830 eur.

Najväčšie regionálne rozdiely medzi platmi sú v Bratislavskom a Prešovskom kraji. Vyplýva to informácii portálu platy.sk patriaceho pod Profesia.sk, píšu TV Noviny. Kým na východe zarába do 800 eur v hrubom 33,6 percent obyvateľov, v hlavnom meste a okolí je to len 6,2 percenta. Extrémne rozdiely platia aj opačne. Kým v Bratislavskom kraji zarába viac ako 2300 eur mesačne v hrubom 16,4 percent obyvateľov, v Prešovskom len necelé 2 percentá. 

„Keď sa pozrieme na mediány v jednotlivých regiónoch, môžeme vidieť, že Bratislavský kraj vyzerá v porovnaní so zostatkom Slovenska ako iná krajina. Iba polovica zamestnancov v hlavnom meste a okolí má základnú mzdu pod 1 500 eur," uvádza hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Odporúčané
Sulík hasil Nicholsonovej spor pred koaličnými partnermi. Možno sa bude musieť verejne ospravedlniť Sulík hasil Nicholsonovej spor pred koaličnými partnermi. Možno sa bude musieť verejne ospravedlniť 9. februára 2021, 13:22

Dobrou správou je, že v ostatných krajoch sú priemerné platy relatívne podobné. Medián v Trnavskom a Košickom kraji bol na úrovni 1100 eur, v Trenčianskom kraji na úrovni 1050 eur a v Žilinskom a Banskobystrickom kraji 1 000 eur. Prešovský kraj má medián 936 eur, uvádza portál platy.sk

Upratovačky na Slovensku majú aj naďalej najnižšie platy. Len o niečo lepšie sú na tom pomocné sily v kuchyni, krajčíri, šičky a chyžné. Najlepšie zarábajú Slováci na vedúcich pozíciách a riaditelia v IT, logistike alebo financiách.

Platy
Zdroj: platy.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia