Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2021 o 18:00
Čas čítania 0:58
Adam Novosad

Povinne testovať ľudí každý týždeň je porušenie ľudských práv, vyhlásil Inštitút ľudských práv

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Inštitút ľudských práv sa so svojou sťažnosťou plánuje obrátiť na Ústavný súd SR.

Obmedzovanie ľudských a občianskych práv je počas prebiehajúcej pandémie neustále na pretrase. Inštitút ľudských práv (IĽP) však teraz prišiel so zistením, že opatrenia vstupujúce do platnosti od 8. februára porušujú viacero ľudských práv. Šéf inštitútu Peter Weisenbacher sa preto chce obrátiť na Ústavný súd SR.

Aj keď Weisenbacher konštatuje, že boj proti pandémii, a z toho vychádzajúce obmedzenia niektorých ľudských práv nie sú ich porušením, musia podľa neho priamo súvisieť s účelom tohto boja. „Obmedzovanie ľudských práv a slobôd však musí priamo súvisieť s účelom, teda bojom proti pandémii a musí rešpektovať integritu každej osoby,“ vysvetľuje riaditeľ inštitútu.

Odporúčané
Matovič: Kto chce psa biť, palicu si nájde, a dnes som psom ja. Som vďačným stelesnením utrpenia ľudí Matovič: Kto chce psa biť, palicu si nájde, a dnes som psom ja. Som vďačným stelesnením utrpenia ľudí 7. februára 2021 o 17:09

Weisenbacher nové nariadenia považuje za predpisy v rozpore so zdravým rozumom aj Ústavou SR. „Množstvo ľudí pracuje z domu alebo sú s deťmi, nemôžu teda nákazu ani teoreticky šíriť, a preto nejestvuje dôvod, prečo by sa mali zúčastniť na testovaní. Práve naopak, účasť na testovaní ich potenciálnemu riziku nákazy vystavuje,“ hovorí Alena Krempská ako koordinátorka právnej analýzy.

Nevidí preto dôvod, prečo by pre nich mal platiť zákaz pohybu v prírode či individuálnych športov, ak nemajú test zo skríningu. Je to podľa nej neadekvátnym a disproporčným zásahom do ľudských práv a slobôd. Podľa právničky Andrey Salibovej nie sú opatrenia dobrovoľné, lebo to by znamenalo absenciu sankcie. V tomto prípade sú ľudia pracujúci z domu bez testu potrestaní, ak nemôžu ísť do prírody.

Odporúčané
Školy v Bratislave sa od 8. februára neotvoria. Britská mutácia zvyšuje riziko rozšírenia nákazy Školy v Bratislave sa od 8. februára neotvoria. Britská mutácia zvyšuje riziko rozšírenia nákazy 7. februára 2021 o 16:47

Nízka presnosť antigénových testov podľa právničky dáva ľuďom bez príznakov falošný pocit negatívnosti, a preto ich nemožno na tomto základe odlišovať od ľudí, ktorí sa testov nezúčastnili. „Je teda možné povedať, že vláda prostredníctvom Úradu verejného zdravotníctva SR porušuje ľudské práva,“ zakončila Salibová.

Domov
Zdieľať
Diskusia