Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021, 20:03
Čas čítania 1:15
Marián Mauik Biel

Vynovená Tesla model S za teba vyberie jazdný režim aj aktivuje smerovky

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Podľa Elona Muska sú ich autá natoľko sofistikované, že zistia, kam odbáčaš alebo či práve potrebuješ cúvať.

Pred pár dňami ukázala automobilka Tesla ich vynovené modely S a X. Okrem pár jemných úprav karosérie sa najviac zmien nachádza v interiéri. Lenže po podrobnejšom skúmaní zistíš, že tie úpravy sa týkajú aj zjednodušenia šoférovania. Až extrémne neštandardného zjednodušovania.

Odporúčané
Vynovená Tesla Model S má ešte viac futuristický interiér nabitý technológiami Vynovená Tesla Model S má ešte viac futuristický interiér nabitý technológiami 28. januára 2021, 7:24

Jedna noha a ruky na hranatom športovom volante je všetko, čo budeš potrebovať na jazdu na vynovenej Tesle. Rekuperácia je už stará záležitosť, kde uberaním plynu zároveň brzdíš. Ďalšie nové zjednodušenie je, že už nebudeš musieť vyberať ani jazdný režim automatickej prevodovky.

Ako si podľa zverejnených záberov mnohí všimli, zmizlo viacero ovládacích prvkov. Medzi nimi aj volič režimov parkovania, jazdy, neutrálu a spiatočky. Podľa interných dokumentov senzory Autopilota rozoznajú zamýšľaný smer či spôsob jazdy a podľa toho automaticky vyberú jazdný režim.

„Napríklad, ak je pred Modelom S stena garáže, automaticky rozozná, že má zaradiť spiatočku hneď, ako šofér stlačí pedál brzdy. Tým zaručíme o jeden krok menej, ktorému sa musí šofér venovať v najinteligentnejšom automobile na svete,píše Electrek.

Je pravdepodobné, že režim si budeš môcť určiť aj sám. Ale len cez dotykovú obrazovku. Tak to naznačil Elon Musk na svojom Twitteri.

Všetko vo forme tlačidla, žiadne páčky alebo prepínače.
Všetko vo forme tlačidla, žiadne páčky alebo prepínače. Zdroj: Electek/Tesla

Okrem toho zmizli aj akékoľvek páky alebo ovládače pod volantom. Auto znova automaticky rozozná, že chceš zabočiť a zapne smerovky. Našťastie sa to dá aktivovať aj manuálne. Na dotykových tlačidlách priamo na ramenách volantu.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Mimochodom, nachádza sa tam aj tlačidlo klaksónu. Jednoducho normy, ktoré fungujú bez zmeny v takmer všetkých autách celé desaťročia, končia. Manuálne ovládanie skoro čohokoľvek v aute je pre Teslu archaizmus.

Možno bude na výber aj okrúhly volant
Možno bude na výber aj okrúhly volant Zdroj: Electek

Mimochodom, hranatý volant možno bude voliteľná výbava. Po drobnej úprave zdrojového kódu oficiálnej stránky Tesly si mohol vidieť zábery interiéru Tesly Model S so štandardným okrúhlym volantom, píše thedrive.com.

Medzičasom už automobilka tieto zábery zo stránky stiahla. Ostáva už len tipovať, či to bolo nejaké nedorozumenie alebo chcú intenzívnejšie motivovať ľudí k prechodu na inak voliteľný futuristický volant.

Domov
Zdieľať
Diskusia