Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2021, 7:54
Čas čítania 1:53
Lukáš Čelka

Toto sú nové pravidlá a výnimky zákazu vychádzania. Bez negatívneho testu nemôžeš ísť ani do prírody

NEWS OPATRENIA
Uložiť Uložené

Pred vstupom do rôznych prevádzok a na pracovisko si povinný sa preukázať dokladom o negatívnom teste, prípadne čestným vyhlásením o tom, že patríš medzi výnimky.

Od dnešného dňa platia na Slovensku nové pravidlá zákazu vychádzania. Doklad o negatívnom PCR alebo antigénovom teste budeš potrebovať už aj pri ceste do práce či do banky, ako aj na pobyt v prírode. Polícia avizovala, že dodržiavanie pravidiel budú hliadky kontrolovať ešte prísnejšie.

Pred vstupom do rôznych prevádzok a na pracovisko si povinný sa preukázať dokladom o negatívnom teste, prípadne čestným vyhlásením  o tom, že patríš medzi výnimky. Doklad o negatívnom teste nepotrebuješ v prípade, ak vieš preukázať, že si už dostal aj druhú dávku vakcíny, minimálne pred 14 dňami.

Odporúčané
Konšpirátor chcel z nemocnice odviesť pacienta pripojeného na kyslík. Nakoniec ho musela vyhodiť ochranka Konšpirátor chcel z nemocnice odviesť pacienta pripojeného na kyslík. Nakoniec ho musela vyhodiť ochranka 27. januára 2021, 7:05

„Preukazovanie sa niektorým z dokladov je pre celé územie Slovenska stanovené vyhláškou od 27. januára do uplynutia 2. februára 2021. Dlhšie trvanie bude mať v okresoch s vyššou mierou pozitivity na základe plošného testovania," vysvetlil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Dokladom o testovaní môže byť certifikát alebo potvrdenie o vykonaní testu. „Tiež možno akceptovať SMS alebo email z mobilného odberového miesta. Doklady musia obsahovať jasný identifikačný prvok testovanej osoby, ktorý dokáže kontrolný orgán overiť," priblížil ÚVZ.

Ak si bol pozitívny len nedávno, potvrdenie o aktuálnom negatívnom teste nepotrebuješ


Dokladom o výnimke môže byť doklad od lekára o zdravotnom stave, doklad o prekonaní ochorenia nie starší ako tri mesiace, doklad o diagnostikovaní ochorenia od 2. novembra 2020 do 17. januára 2021. Za ten sa považuje napríklad aj SMS správa alebo email o pozitivite.

Domov
Zdieľať
Diskusia