Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 8:48
Čas čítania 0:54
Miriam Rumanková

Holanďania protestujú proti zákazu vychádzania. Rozbíjajú výklady, autobusové zástavky, bijú policajtov aj novinárov

NEWS HOLANDSKO PROTESTY
Uložiť Uložené

Obyvatelia Holandska nemôžu opúšťať domovy od 21:00 hod do 04:30 hod.

V desiatich holandských mestách sa konali protesty kvôli sprísneným opatreniam, pretože v krajine vláda vyhlásila nové protipandemické opatrenia, ktoré sa obyvateľom nepozdávali. Primárne nesúhlasia so zákazom vychádzania. Výtržnosti začali už v nedeľu a stále pokračujú. Polícia v uliciach zadržala už viac ako 350 ľudí. Informuje o tom BBC

Podobné protesty sa konali už aj v sobotu, pretože holanďania neboli nadšení z nadchádzajúcich opatrení. Demonštranti sa v centrách viacerých miest v Holandsku – vrátane Amsterdamu, Haagu a Rotterdamu pohybovali vo veľkých skupinách, pričom rozbíjali okná a výklady, plienili obchody, demolovali autobusové zastávky a útočili na policajtov petardami a kameňmi.

holandskoholandskoholandsko
Zobraziť galériu
(3)
Odporúčané
Letecké spoločnosti Emirates a Etihad pripravili letecké preukazy pre zaočkovaných na Covid-19 Letecké spoločnosti Emirates a Etihad pripravili letecké preukazy pre zaočkovaných na Covid-19 19. januára 2021, 19:08

Okrem policajtov boli obeťou násilia aj novinári a televízne štáby. Obyvatelia Holandska nemôžu opúšťať domovy od 21:00 hod do 04:30 hod. Toto obmedzenie platí od minulej soboty a potrvá najmenej do 10. februára.

Pokutu za porušenie zákazu, stanovenú na 95 eur, polícia v celej krajine počas prvej noci udelila približne 3 600 ľuďom. Násilnosti odsúdil i holandský premiér Mark Rutte a starostovia viacerých miest uviedli, že zavedú núdzové opatrenia s cieľom udeliť polícii väčšie právomoci pri zvládaní protestov.

V Holandsku od vypuknutia pandémie evidujú viac ako milión nakazených na ochorenie Covid-19 a zaznamenali už viac ako 13 500 obetí.

Domov
Zdieľať
Diskusia