Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Dedoles.
14. januára 2021, 10:37
Čas čítania 3:54
Sponzorovaný obsah

Dala si si predsavzatie, že schudneš a budeš cvičiť? Poradíme ti, ako svoje nové návyky udržať

ZDRAVIE AKO SCHUDNÚŤ AKO ZAČAŤ CVIČIŤ CVIČENIE
Uložiť Uložené

Začať je jednoduché, no udržať svoje nové návyky už býva ťažšie. Kde robíš chybu?

„Nový rok, nový začiatok,“ je veta, ktorú si si možno povedala aj ty po nekonečnom sviatočnom prejedaní a oddychu. Začať nie je ťažké, no pokračovať po tom, ako si neodhadla svoje sily a už týždeň máš svalovku, je ťažšie. Presne to je fáza, v ktorej zlyhávajú nové návyky a všetky odvážne predsavzatia. Neodkladaj ich na ďalší pondelok, mesiac či rok. Spolu s Dedoles, sme si pre teba pripravili niekoľko tipov, ako sa rozhýbať tak, aby ti to naozaj vydržalo. 

dedoles, dedoles legíny, legíny, šport, žena športuje, joga, yoga, žena, šport, cvičenie
Zdroj: Dedoles

Konečne sa vopchať do tých nohavíc, čo ti dlhé mesiace ležia v skrini, nezadýchať sa pri výstupe na tretie poschodie, alebo mať telo, ktoré sa ti bude pri pohľade do zrkadla páčiť. Aj to sú ciele, ktoré si si stanovila. Motivačné citáty z fitness insta profilov hovoria, že máš poriadne makať, preto si už pri prvom cvičení nič neodpustíš, a potom sa kvôli svalovke nevieš týždeň pohnúť. A to je hneď prvá chyba.

Problém všetkých predsavzatí

Na to, aby bol tvoj nový návyk udržateľný, a to sa netýka len cvičenia, sa musíš k svojim cieľom dostávať postupne. Väčšina nových návykov zlyháva práve v tom bode, keď si nastavíš latku príliš vysoko, a potom si sklamaná, lebo sa ti nepodarilo splniť svoj cieľ a na všetko sa vykašleš. Ako sa píše v knihe Atómové návyky, často sa zdá, že malé návyky neprinášajú žiadnu zmenu, kým neprekročíš kritickú hranicu. Avšak práve malé kroky ťa dovedú k veľkým výsledkom, treba byť len trpezlivá. Skladanie návyku z malých krokov je udržateľnejšie, ako keď si stanovíš, že za týždeň budeš vedieť drepovať na fitlopte na jednej nohe.

Práve preto treba začať zľahka, či už s cvičením, alebo zdravým stravovaním. Nebudeš jesť každý deň šalát, pokojne si raz za týždeň daj sladkosť a radšej si daj 20 sekúnd planku, ako byť sklamaná z toho, že nezvládaš minútu.

dedoles, dedoles legíny, legíny, šport, žena športuje, joga, yoga, žena, šport, cvičenie
Zdroj: Dedoles

James Clear v Atómových návykoch prizvukuje, že návyky majú byť atraktívne. Akákoľvek pohybová aktivita je okamžite lákavejšia, keď si oblečieš legíny na cvičenie a zrazu akoby si sa prezliekla do kostýmu superhrdinky. Navyše, keď si kúpiš nové oblečenie na cvičenie, vytváraš si akýsi záväzok, ktorý sa ti bude v hlave pripomínať vetami typu: „už keď som si kúpila to oblečenie, musím pokračovať.“ Stačí, že sa prezlečieš z teplákov do svojho cvičebného úboru a nielenže ťa to vytrhne zo stereotypu, ale aj namotivuje.

Pozri si ponuku legín a športových podprseniek od Dedoles. Miluješ hviezdnu oblohu, farebné kvetiny či si skôr za minimalizmus? Nájdeš tu rôzne motívy, v ktorých bude dosahovanie cieľov rovnako atraktívne ako ty vo veselých legínach. 
dedoles, dedoles legíny, legíny, šport, žena športuje, joga, yoga, žena, šport, cvičenie
Zdroj: Dedoles

Nájdi si aktivitu, ktorá ťa baví 

Nie každý miluje behanie, tak prečo stavať svoj nový návyk na činnosti, ktorú nemáš rada? Zameraj sa na pohyb, ktorý ťa nejakým spôsobom baví, tým pádom bude pre teba atraktívny. Môže to byť nepatrná prechádzka v prírode, alebo tanec v pohodlí domova. Aj napriek tomu, že sú fitka zatvorené, je niekoľko možností, ako sa dá rozhýbať svoje telo. 

Ak ti chýba tancovanie v kluboch, tak si nasaď slúchadlá a zatancuj si doma. Ani nebudeš vedieť ako a prejde hodina. Keby hodinu robíš niečo, čo nemáš rada, bola by určite nekonečná. Máš rada tanec aj korčuľovanie? Čo takto tieto dve činnosti spojiť. Jam skating je čoraz viac populárny a myslíme si, že neexistuje spôsob, ako vyzerať na korčuliach pôvabnejšie. Toto spojenie tanca a korčuľovania na dvojradových korčuliach vyzerá jednoducho, ale ver tomu, že sa zapotíš. Samozrejme, treba si buď počkať na jar, alebo ho skúšať niekde, kde máš na to priestor, byt asi nebude ideálny. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa O U M I J A N T A (@oumi_janta)

Cítiš, že potrebuješ spomaliť a na chvíľu sa odpojiť od sveta? Dvadsať minút jogy ti pomôže zrelaxovať a zároveň pomôže spevniť celé telo. Na sociálnych sieťach nájdeš veľké množstvo tutorialov aj živých hodín yogy, ktoré ťa cvičením prevedú.Napríklad youtube kanály Patricia Becker, Yoga With Adriene či Do Yoga With Me. Možno ti bude sympatickejšia aplikácia Daily Yoga či Gaia, to už necháme na teba. 

Ak sa necítiš ako éterická bytosť vhodná na jogu, hlavu môžeš vyvetrať počas prechádzky vonku (v rámci momentálnych nariadení). V prípade, že sedíš celé hodiny doma, v rámci práce z domu či dištančného štúdia, pobyt na čerstvom vzduchu pomôže nielen tvojej hlave, aj telu. Okrem prechádzky si môžeš zvoliť ľahkú túru, v každom okrese sa nájde niečo, čo stojí za objavenie. 

hiking, hike, turisitika, hory, zima, šport
Zdroj: Ali Kazal, Unsplash

Túžiš skôr po zadku, ktorý budeš závidieť sama sebe pri pohľade do zrkadla? Aj túry môžu byť efektívne, no cvičenie s vlastnou váhou bude viac. Stačí ti podložka, pohodlné oblečenie a dostatok motivácie. Môžeš si pomôcť rôznymi aplikáciami ako FIIT, The Body Coach, Shreddy či vyskúšať niektoré z tréningov, ktoré nájdeš na Youtube. Momentálne stačí sledovať pár profilov na sociálnych sieťach a inšpirácie máš viac, než dosť. Nezabúdaj však, že treba začať zľahka. 

Aby si si nemusela o rok dávať rovnaké predsavzatie

Či už sa rozhodneš zdravšie stravovať alebo sa viac hýbať, nebuď na seba príliš tvrdá. Zvoľ si na začiatok splniteľné ciele, ktoré nebudú odtrhnuté od reality. Dnes možno nezvládneš zabehnúť maratón, ale ak budeš behávať pravidelne, časom budeš viac vládať a ani nebudeš vedieť ako, odbehneš aj ten maratón. Tvoje zlepšenia ťa budú motivovať viac, ako svalovka, kvôli svojim preceneným silám.  

dedoles, dedoles legíny, legíny, šport, žena športuje, joga, yoga, žena, šport, cvičenie
Zdroj: Dedoles

Jeden z ďalších spôsobov, ako ostať stále motivovaná a udržiavať si návyky, je prispôsobenie svojho prostredia pre tento návyk. Keď nebudeš nakupovať sladkosti a nezdravé jedlo, nebudú ťa ani lákať. Vždy si preto priprav veci na cvičenie, vylož si ich na viditeľné miesto, aby sa ti vždy pripomenuli. Tento drobný detail dokáže zmeniť veľa.

Niekedy sa ti možno nebude chcieť, ale to nevadí. Ak vynecháš jeden tréning, neznamená to,  že si zlyhala. Podobne ako v prípade, keď si dáš cez víkend pizzu. Návyk si nevytvoríš zo dňa na deň, netreba však zabúdať na konzistentnosť a ideálne si niekde zapisovať svoje tréningy či jedálniček, aby si mala svoje predsavzatia stále na očiach. 

Už ti chýba len kostým superhrdinky, v ktorom tento rok splníš svoje predsavzatia. Nakupuj veselé legíny či podprsenku na Dedoles. 
Domov
Zdieľať
Diskusia