Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2021, 18:28
Čas čítania 4:15
Marián Mauik Biel

Prekvapí Apple okuliarmi s rozšírenou realitou už tento rok?

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Apple Glasses by mohli byť zariadením, ktoré naplno rozbehne trend rozšírenej reality aj pre bežných smrteľníkov.

Google Glass vytvorili pred 7 rokmi obrovský ohlas a vyzeralo to na prelomovú technológiu, ktorá môže výrazne zmeniť ako funguje naše vyhľadávanie informácií aj komunikácia. Nakoniec to bol aj pre extra vysokú cenu prepadák. Alebo na to neboli ľudia ešte pripravení. Apple svoj vlastný koncept podobných okuliarov má vyvíjať už 5 rokov. Podľa posledných informácií sa ich možno dočkáme už tento rok.

Odporúčané
Slúchadlá za 600 eur, stojan na monitor za 1 000 eur. Prečo má Apple svojskú cenotvorbu? Slúchadlá za 600 eur, stojan na monitor za 1 000 eur. Prečo má Apple svojskú cenotvorbu? 4. januára 2021, 12:30
Aj takto môže vyzerať čítanie správ bez vyberanie iPhonu
Aj takto môže vyzerať čítanie správ bez vyberanie iPhonu Zdroj: Concept Display

O čo vlastne ide

Augmented reality (AR), teda rozšírená realita je stále pomerne málo známy pojem, ktorý sa zo všetkých firiem práve Apple najviac snaží dostať medzi smrteľníkov. Ide o technológiu, ktorá prepája reálne objekty s dodatočnou vizuálnou vrstvou pomocou priehľadných displejov. Zjednodušene povedané akoby vo vzduchu zobrazí grafické prvky alebo text, ktorý súvisí s tým, na čo sa práve pozeráš. AR je navyše interaktívna a reaguje na zmeny prostredia alebo tvojej polohy či uhlu pohľadu.

S AR sa môžeš stretnúť v Head-up displejoch v nových automobiloch alebo navigáciách, ktoré ukazujú smer odbočenia na zábere reálnej cesty a podobne. AR už pridal aj Google do svojich Máp, takže zorientovať sa v cudzom meste dokážu aj ľudia, ktorí sa v mapách strácajú. Na displeji mobilu vidia reálny svet pred sebou, ale s dodatočnými informáciami kde a kam zabočiť. Zatiaľ je táto funkcia dostupná len vo vybraných lokalitách.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Alebo nájdeš kopec firiem, ktorých produkty si môžeš cez displej mobilu alebo tabletu pozrieť v reálnej veľkosti priamo vo svojej domácnosti. AR aplikáciu má IKEA aj Niké.

Po softvérovej stránke sa vývoju AR Apple venuje už dlhšie. Ich ARKit na vývoj aplikácií pre rozšírenú realitu predstavili so systémom iOS 11 pred piatimi rokmi. Odvtedy sa AR venujú aj hardvérovo. Najmä pridaním senzoru Lidar na ich iPady Pro a aj v najnovších iPhonoch 12 Pro. Lidar pomáha pri portrétovej fotografii, ale rozoznávanie 3D priestoru je primárne určené práve pre presnejšiu rozšírenú realitu.

Práve displej mobilu alebo tabletu majú nahradiť alebo skôr doplniť Apple okuliare, neoficiálne označované ako Apple Glass. Samozrejme trochu iným štýlom.

Kedy sa dočkáme

O ich vývoji a fungovaní sa sporadicky objavujú rôzne neoficiálne správy alebo náznaky už niekoľko rokov. Predvlani mal podľa zistenia Bloombergu Apple pracovať na nejakom druhu AR zariadenia s predstavením v roku 2020. Rovnaký dátum pred dvoma rokmi uvádzal aj známy technologický analytik Ming-Chi Kuo, ktorý predpovedal viaceré Apple novinky.

Tak ako v mnohých iných odvetviach pandémia pozastavila predstavovanie úplne nových produktov na minimálne rok. Je veľmi pravdepodobné, že sa koronakríza dotkla aj Apple okuliarov.

Domov
Zdieľať
Diskusia