Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 5:36
Adam Novosad

Silvester mi nikto nezoberie, rozbijem sa s partiou a na lockdown kašlem. Mladých Slovákov sme sa spýtali, ako budú vítať rok 2021

ZAUJÍMAVOSTI LOCKDOWN NOVÝ ROK SILVESTER SLOVÁCI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Silvester sa na Slovensku tradične nesie v znamení osláv, chát a párty s rodinou a kamarátmi. Tento rok ale bude Silvester rozdielny.

Tohoročný Silvester bude iný. Silvestrovské večery sa zvyčajne odohrávajú na chatách, kde sa zhromaždia rodiny či partie z každého kúta Slovenska, alkohol tečie potokom a po niekoľkých nociach oddychu a osláv sa všetko vracia do normálu. Tento rok však má od normálu ďaleko.


Vláda urobila mnohým ľuďom škrt cez rozpočet, keď zaviedla lockdown so zákazom vychádzania. Napriek viacerým výnimkám tak zakázala tradičné silvestrovské chaty, pretože ľudia sa síce môžu ísť ubytovať a vycestovať za rekreáciou, alebo stráviť deň v prírode, lenže odporúčanie znie jasne: Najviac dve domácnosti v jednej bubline.

Odporúčané
Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie 26. decembra 2020, 9:30

Nech však vláda povie čokoľvek, v súčasnej situácii napriek všetkým možným rizikám nebude každý mladý človek sedieť doma. Riziká pritom netreba podceňovať. Množstvo ľudí si preto vymyslelo stratégiu, ako sa vybrať na chatu a nebezpečenstvo zredukovať.

Účastníci chaty sa tak nechajú pred oslavou antigénovo otestovať, aby vedeli, či sa náhodou nenakazili. Samozrejme, neurobia tak všetci tí, ktorí sa na chaty vyberú, a ani samotné testovanie negarantuje bezpečnosť. 

 

Na lockdown kašlem, Silvester mi nikto nezoberie a rozbijem sa s partiou. Mladých Slovákov sme sa spýtali, ako budú vítať rok 2021
Zdroj: TASR

Keď idem na chatu na 3 či 4 dni, tak nemá význam vedieť, či som neinfekčný v deň, keď na tú chatu prídem. Na druhý deň už môžem byť infekčný a rozšírim to na všetkých kamarátov,“  hovorí epidemiológ Martin Pavelka. Upozorňuje na zvýšené riziko šírenia vírusu: „Takou chatou s 5 kamarátmi spojím 5 rozdielnych bublín a vieme, že vírus sa šíri cez stretávanie“.

„Stretávam sa s nepochopením toho, čo antigénový test znamená. Znamená, že keď ho mám negatívny, som neinfekčný dnes v tejto chvíli. Ale ja môžem byť infekčný až zajtra, čo si ľudia neuvedomujú. Antigénový test má skrátka výpovednú hodnotu len v ten deň, kedy ho človek podstúpil,“ upozorňuje epidemiológ tých, ktorí takúto cestu antigénového testovania pred silvestrovskými oslavami zvolili.

Jedni si z lockdownu nič nerobia, druhí sedia v karanténe

Nás zaujímalo, ako sa s opatreniami vlády, lockdownom a hlavne rizikom šírenia koronavírusu v kritickom čase, keď máme preplnené nemocnice a za posledné dni pribúda viac ako 100 úmrtí denne, mladí ľudia vysporiadali. Na Instagrame sme sa preto našich followerov spýtali, ako strávia Silvester, ktorý si zrejme predstavovali inak.

Na výzvu sa ozvali desiatky ľudí, ktoré sa chceli podeliť s tým, ako sa na Silvestra zaobídu tento rok.

Prvá skupina si z lockdownu a zákazu vychádzania nerobí vôbec nič, druhá ho síce eviduje, ale chystá sa ho s opatreniami ako testovanie napriek tomu porušiť, v tretej mládež túži po žúrke, ale musí zostať doma v izolácii či karanténe, a posledná skupina opatrenia rešpektuje v záujme vlastného zdravia a Silvestra plánuje stráviť v úzkom kruhu.

Na lockdown kašlem, Silvester mi nikto nezoberie a rozbijem sa s partiou. Mladých Slovákov sme sa spýtali, ako budú vítať rok 2021
Zdroj: Pxhere

Ľudia, čo pôjdu na párty, sú podľa mňa hlupáci

Napriek všetkým reakciám tipujeme, že väčšina mladých strávi Silvestra v kruhu rodiny či v dvoch bublinách, ktoré povoľujú dnešné opatrenia. Svedčia o tom správy, ktoré konštatovali, že aj keď by vo svete bez koronavírusu ľudia šli na chatu či zábavu, v tejto situácii je najrozumnejšie zachovať sa zodpovedne. 

Po niekoľkých rokoch, ktoré som vždy na Silvestra strávila na nejakej crazy žúrke s kamošmi, budem tento rok doma s rodinou. Myslela som si, že to pre mňa bude ťažké, keďže som veľký extrovert, ale zistila som, že sa na takéto privítanie roka teším,“ napísala nám Dominika. Má pocit, že tento rok sa dokáže v rodinnom kruhu zabaviť.

Všetko zhrnula Michaela, ktorej sa nápad oslavovať vo veľkých partiách v súčasnej situácii nepozdáva. „Ako aj na Vianoce a celé sviatky budeme v trojici doma. Ľudia, čo pôjdu na párty, sú podľa mňa hlupáci,“ napísala.

Hádzať s kamarátmi petardy po dedine

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92978 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo odborníci tento rok neodporúčajú používanie petárd na Silvestra
  • Ako strávia Silvestra mladí ľudia, ktorí sú zaseknutí v karanténe
  • Ako Mišovi pozitívne otestovali iba jednoročného brata, tak musí byť doma
  • Prečo Martin a Kristína stavili na antigénové testovanie pred chatou
  • Aké preventívne opatrenia okrem testovania Martin zaviedol vo svojej partii
  • Ako sa Kubo vysmial hlavnému hygienikovi, od ktorého vraj dostal povolenie
  • Ako si Filip napriek lockdownu nenechá zobrať Silvester a rozbije sa s partiou
  • Prečo Miška povedala, že môže na celý lockdown zvysoka kašľať
Domov
Zdieľať
Diskusia