Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2020 o 12:35
Čas čítania 4:48
Miriam Rumanková

Na Slovensku sú seniori, ktorí tento rok nečakajú žiadne vianočné darčeky, pretože sú osamelí. Krabicu plnú lásky im môžeš dať ty

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE
Uložiť Uložené

Pomocou projektu koľkolásky dokážeš obdarovať dôchodcov a tak im spríjemniť sviatky. Všetkým darom sa úprimne tešia a dokonca si ich medzi sebou porovnávajú ako malé deti.

Vianočné sviatky sa k nám pomaly ale nezadržateľne blížia a aj keď nie sú primárne len o darčekoch, našu lásku môžeme niekomu prejaviť aj prostrednáctvom malej pozornosti. Koľko lásky sa podľa teba zmestí do jednej krabice od topánok? Viac o tom vedia napríklad seniori, ktorí žiadny darček na Vianoce nečakajú, pretože ho nemajú od koho dostať.

Už tretí rok beží na Slovensku iniciatíva, prostredníctvom ktorej môžeš aj ty potešiť svojim darčekom osamelých dôchodcov v centrách, nemocniciach alebo domovoch pre seniorov. Stačí, ak krabicu od topánok naplníš drobnosťami, ktoré by ich mohli potešiť a zabalenú krabicu odovzdáš kontaktnej osobe v tvojom okrese. Následne sa darčekové krabice distribuujú po centrách, nemocniciach, či domovoch pre dôchodcov.  

 „Tento projekt mi ukázal to, že potešiť niekoho môžem aj bez zbytočného stresu alebo míňania obrovského množstva peňazí. Dôchodcovia sa z darčekov neskutočne tešia a mnohokrát nemôžu uveriť, že sú pre nich,“  povedala pre Refresher dobrovoľníčka Michaela Holá. 

Bolo jej ľúto osamelých seniorov v nemocnici

Projekt s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ založila Jana Galátová, ktorá navštevovala svoju mamičku v nemocnici a trápil ju pohľad na iných osamelých seniorov. Vymyslela spôsob, ako môže potešiť dôchodcov a tak na Facebooku založila skupinu, kde povedala o svojom nápade, ako spríjemniť sviatky starším. Prvý rok plánovala potešiť balíčkami približne 30 seniorov v domove dôchodcov, no neskôr sa k projektu pripojila Silvia Slobodová a z malej iniciatívy sa stal projekt, ktorý potešil približne 800 dôchodcov. 

Do druhého ročníka sa zapojilo viac ako 100 dobrovoľníkov a vyzbierali viac ako 22 000 balíčkov, ktoré umiestnili na 300 miest po celom Slovensku. Facebooková skupina, ktorá mala na začiatku 750 sledovateľov ich má dnes takmer 30-tisíc. Obidve ženy tvrdia, že pomoc pre seniorov je v našej krajine potrebná, pretože sa im dostáva naozaj málo pozornosti. „Tieto krabičky  spájajú ľudí z celého Slovenska a ukazujú to veľké dobro, ktoré v ľuďoch je. Mnohí starí ľudia nemohli uveriť, že ten darček je pre nich a je nezištným darom. Smiali sa srdečne a tešili sa. Jeden pán sa po otvorení krabice dokonca rozplakal lebo v nej našiel papuče, ktoré sa mu v ten deň rozpadli a ktoré mu boli ako uliate,“  píše Jana na webe.

Odporúčané
Podvodník zavolal dôchodkyni a žiadal od nej 8-tisíc eur na injekciu pre jej dcéru, ktorá leží na pľúcnej ventilácii Podvodník zavolal dôchodkyni a žiadal od nej 8-tisíc eur na injekciu pre jej dcéru, ktorá leží na pľúcnej ventilácii 16. novembra 2020 o 14:18

Tretí ročník je pre pandémiu koronavírusu pre organizátorky ťažší, ale aj tak sa rozhodli v iniciatíve pokračovať. Snažia sa, aby s do projektu zapojilo čo najviac ľudí, pretože tieto chvíle sú pre seniorov ešte ťažšie ako inokedy, keďže návštevy nemajú mnohokrát povolené. „Odovzdávanie krabíc v sprievode programu a ďalších ľudí tento rok nie je možné, vyzývame čo najviac ľudí, aby do svojich krabíc pridali aj zo srdca napísaný pozdrav, list, fotky prípadne aj obálku so známkou, aby starkí mohli odpísať,“  píšu na webe.

Janka a Silvia
Janka a Silvia Zdroj: kolkolasky.sk
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa ku iniciatíve môžeš zapojiť aj ty
  • Ako vybrať krabicu
  • Čo do krabice patrí a čo naopak nie
  • Komu odovzdáš krabicu a kam poputuje
  • V čom sú seniori ako malé deti a prečo si porovnávajú krabice

Ako môžeš darovať lásku v krabici aj ty 

Do projektu sme sa rozhodli zapojiť aj my. Pripravili sme si krabicu od topánok a pozreli sme si zoznam navrhovaných vecí, ktoré zakladateľky odporúčajú zabaliť do krabice. Dôchodcovia obľubujú sladkosti, cukríky, slané pochúťky, čaje, horúcu čokoládu alebo kávu. Ďalej im môžeš pribaliť niečo na zahriatie, napríklad ponožky, šál alebo papuče.

Seniori si radi lámu hlavu nad krížovkami, lúštením sudoku alebo si radi vyfarbujú omaľovánky či prečítajú knihu. Krabicu môžeš doplniť o vlastnoručne napísaný odkaz a prianie. „Ženy sa najviac tešia voňavým krémikom a niektoré aj jemným rúžom na pery,“  povedala pre Refresher dobrovoľníčka Michaela Holá a dodala, že aj keby si nevytvoril balík konkrétne pre ženu alebo muža, organizátori to následne prerozdelia podľa potreby a funkčnosti. 

Niečo teplé: káva, ovocný čaj, bylinkový čaj, cappuccino, horúca čokoláda, horúci nápoj

Niečo slané: slané kekse, praclíky, kukuričné chrumky, krekery, macesy, paštéty

Niečo sladké: keksík, perníčky, šalviové cukríky, hroznový cukor, DIA kekse, DIA čokoláda, piškóty, plnený croissant, ovocné detské taštičky, detská výživa, krabičkový džúsik, maslové kekse, venčeky, džem, mäkké sušené ovocie

Niečo voňavé: sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum

Niečo na seba: teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, veselé ponožky, tielko, textilné vreckovky, malý mäkký uteráčik

Niečo na čítanie: krížovky, časopisy, duchovná literatúra, motivačná literatúra, knihy s pozitívnou tematikou, vlastnoručne napísaný list od srdca

Niečo pre potešenie: kresbičky od detí, prázdne pohľadnice s nalepenou známkou       ( 1 môže byť aj s tvojou vypísanou adresou ale nemusí), drobnú vianočnú dekoráciu, soška anjelika, malý vankúšik, nahrievací vankúšik, malý plyšový macko do ruky, náramok na ruku, ruženec...

Náš balíček pre seniorov
Náš balíček pre seniorov Zdroj: Refresher/Miriam Švecová

Na Slovensku sú seniori, ktorí tento rok nečakajú žiadne vianočné darčeky, pretože sú osamelí. Krabicu plnú lásky im môžeš dať ty
Zdroj: Refresher/Miriam Švecová

Čo do krabice pre seniorov nepatrí 

Určite nebaľ žiadne použité alebo špinavé veci. Vyhýbaj sa otvoreným potravinám alebo takým, ktoré sú po záručnej dobe. Do krabice nedávaj ani čerstvé a trvanlivé potraviny ako napríklad cestoviny alebo konzervy. Obsah krabice rozumne vyplň a nemíňaj priestor na zbytočne veľké veci, ktoré zaberú veľa miesta, ako napríklad krabicový džús. Určite nepribaľuj lieky, sviečky, zapaľovače,  šumivé rozpustné tablety, alkohol alebo nebezpečné predmety ako nožničky. Nevhodné sú trubičky a oplátky, tie sa pri presunoch môžu polámať rovnako ako domáce koláče alebo perníky. Treba si uvedomiť. že krabice sa k seniorom dostanú o pár týždňov. Kompletný zoznam vecí, ktoré nebaliť do krabice nájdeš na webe

kolkolasky
Zdroj: kolkolasky.sk

Akú krabicu vybrať a ako ju zabaliť

Jana a Simona upozorňujú na to, aby si si vybral klasický rozmer krabice od topánok a nemenil veľkosť. Nie je preto vhodné vybrať napríklad krabicu od čižiem. Ak doma nemáš takúto klasickú krabicu, tak si ju môžeš zaobstarať aj v bežnom papiernictve alebo darčekovom obchode. Seniori sa v tomto často správajú podľa organizátoriek ako malé deti a krabice si radi porovnávajú a skúmajú, kto čo dostal. Preto chcú, aby sa niekto necítil, že dostal menej.

„Je naozaj pravda, že starkí a starké skúmajú to, čo má kto v krabici, čo oni nedostali a naopak dostali. Aj z tohto dôvodu sa snažíme krabičky spravodlivo prerozdeľovať, či obsahovo, tak aj veľkostne,“ povedala dobrovoľníčka Michaela Holá a dodala, že niekedy si senori medzi sebou balíčky vymieňajú. 

Možno teraz lepšie pochopíš aj to, prečo treba zvlášť zabaliť vrchnák a aj samotnú krabicu. Dobrovoľníci totiž kontrolujú obsah krabíc a tiež prerozdeľujú veci tak, aby bol v každom balíčku približne rovnaký obsah. Do krabíc nakoniec ešte vkladajú detské kresby a priania.

Pred balením krabice si umy alebo vydenzifikuj ruky a do krabice nekýchaj a nekašli. 

Komu môžes krabicu odovzdať

V tomto zozname si nájdeš kontaktnú osobu pre tvoj okres alebo mestskú časť a nakontaktuješ sa na ňu. Následne sa dohodnete, kedy a kde jej balíček odovzdáš. Ak sa s osobou nechceš stretnúť, alebo je odberné miesto od teba príliš vzdialené, balík môžeš poslať aj poštou. Krabicu treba odovzdať do 6.12.2020. 

Tvoja kontaktná osoba má pri svojom menej napísané aj to, pre aké zariadenia robí zbierku. Ak sa stane, že vyzbiera viac krabíc, krabice si budú miesta medzi sebou posúvať, aby mohli potešiť čo najviac zariadení.

Môžeš sa spýtať aj to, či máš pripraviť krabicu pre ženu alebo muža. Môže sa stať, že v danom okrese budú mať málo alebo viac krabíc ako potrebujú a v tom prípade si ich kontaktné osoby medzi sebou posúvajú. 

kolkolasky
Zdroj: kolkolasky.sk

Účasť na odovzdávaní balíčka

Aktuálny ročník zbierky sa bude musieť z bezpečnostných dôvodov konať bez ľudí, ktorí by sa chceli na odovzdávaní zúčastniť alebo osobne odovzdať svoj dar. Pracovníci domovov však budú dôchodcov fotografovať a fotky následne poskytnú organizátorom, ktorí ich ďalej prezdieľajú. Aj keď sa tento rok verejnosť nemôže na odovzdávaní zúčastniť, podľa slov organizátoriek je viac ako potrebné, aby sme tento rok na seniorov nezabudli, pretože mnohokrát nemajú ani len povolené návštevy svojich blízkych. 

Domov
Zdieľať
Diskusia