Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2020, 14:30
Čas čítania 6:22
Jakub Paulík

Podsvetie v Žiline zabilo pri explózii telefónnej búdky 3 civilistov. Matka 21-ročnej obete gangstrom podala ruky a odpustila im

Podsvetie v Žiline zabilo pri explózii telefónnej búdky 3 civilistov. Matka 21-ročnej obete gangstrom podala ruky a odpustila im
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE ŽILINA
Uložiť Uložené

Pozostalí obetí z prípadu výbuchu žilinskej telefónnej búdky čakali na spravodlivosť dlhých 18 rokov.

František Salinger patril v 90. rokoch medzi význačné postavy žilinského podsvetia. Polícia mu pripisovala až 13 vrážd, vrátane zabitia mladého policajta, no väčšinu z nich mu prokuratúra na súde nedokázala preukázať.

Spoločne so svojím bratom stál za vraždou bieleho koňa Martina, ktorého zabili údermi sekerou do hlavy. Salinger je tiež spolu s ďalšími komplicmi zodpovedný za výbuch telefónnej búdky v Žiline, ktorý zabil troch nevinných civilistov. Po konci 90. rokov trávil František Salinger väčšinu času vo väzbe a vo väzení. Jeho 15-ročný trest však už čoskoro vyprší.

Odporúčané
Skúmal čiernu mágiu, no ani tá ho nezachránila. Smrť slovenského mafiána stála 500 000 slovenských korún Skúmal čiernu mágiu, no ani tá ho nezachránila. Smrť slovenského mafiána stála 500 000 slovenských korún 19. októbra 2020, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • S kým sa musel Salinger v 90. rokoch deliť o žilinské podsvetie
  • Kto zabil mafiána Gorilu
  • Na koho chceli údajne nastražiť bombu pod telefónnou búdkou
  • Prečo Salinger dostal za smrť 3 civilistov tak nízky trest
  • Čo na súde spravila matka 21-ročnej obete

František Salinger na okresnom súde 12. novembra 2008
František Salinger na okresnom súde 12. novembra 2008 Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo

Salingerovi prekážal mafián Gorila

V 90. rokoch v žilinskom podsvetí vyčnievali skupiny okolo troch mužov – Milana Holáňa alias Gorilu, Petra Kalányho a Františka Salingera s prezývkou Malý Fero. Peter Kalány si na krytie svojich vypaľovačských praktík založil SBS službu Corado a Milan Holáň vlastnil Gorila Security.

Napriek tomu, že na Milana Holáňa útočili nepriatelia zo všetkých strán, ako prvý z trojice vo vojne mafiánov padol Peter Kalány. Cestou autom z Kysúc do Žiliny ho 19. októbra 1997 paľbou z druhého vozidla zastrelil nájomný vrah. Identitu údajne rusky hovoriaceho muža sa polícii nepodarilo vypátrať, z objednávky vraždy ale podozrievali konkurenčného bossa Gorilu, uvádza Plus 7 DNÍ.

Ak stál za smrťou Kalányho skutočne Milan Holáň, z „triumfu“ sa príliš dlho neradoval. V novembri toho istého roku do Žiliny pricestoval známy mafiánsky kat Alojz Kromka (na fotografii nižšie), v súčasnosti odsúdený na doživotie, ktorému hovorili Čistič alebo Lojzík. Práve jeho si podsvetie najalo na to, aby zavraždil Gorilu, ktorému sa dovtedy podarilo prežiť množstvo atentátov.

Alojz Kromka
Alojz Kromka Zdroj: TASR - Marko Erd

Milan Holáň sa 25. novembra 1997 so svojím ochrankárom Stanislavom Vnukom presunul do hotela Astoria, do ktorého krátko na to vpadli vrahovia Alojz Kromka a jeho komplic Igor Lavrinčík. Bossa Gorilu a ochrankára Vnuka na mieste zastrelili. Bližšie detaily o tom, čo sa stalo s nájomným vrahom Čističom, sa dočítaš v tomto článku.

Kalány aj Holáň teda v priebehu dvoch mesiacov „odpadli zo scény“ a František Salinger, ktorému vtedy tiahlo na 30 rokov, mohol voľnejšie dýchať. Gorila patril medzi ostro „lovenú zver“ a aj Salinger sa o jeho zabitie podľa TASR údajne pokúsil minimálne dvakrát (niektoré zdroje uvádzajú tri pokusy).

V priebehu 90. rokov stihol Salinger páchať rôznu trestnú činnosť. Celkovo mu polícia pripisovala až 13 vrážd, vrátane explózie, ktorá zabila 28-ročného policajta Miroslava Hnilicu či zabitie viacerých bielych koní. Do dnešného dňa mu však okrem ekonomickej trestnej činnosti dokázali preukázať „iba“ vraždu Martina Lichého a výbuch búdky, pri ktorej zomreli 3 civilisti.

Odporúčané
120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 8. septembra 2020, 13:07

Po explózii sa časti ľudského tela rozleteli do okolia

9. júla 1998 okolo 8:35 podišiel k telefónnej búdke na žilinskom parkovisku Štôlňa niekdajší zápasník Viktor Majerík. Ten kedysi robil ochrankára zavraždeným bossom Gorilovi a Kalánymu. K búdke ho privolal záhadný anonym. Vraj mu chcel prezradiť informácie, ktoré na neho malo podsvetie a polícia. Pod telefónnou búdkou sa však vtedy nachádzala zakopaná výbušnina.

Podľa obžaloby stál opodiaľ Šimon Francl, nevlastný strýko Františka Salingera, ktorý mal nálož odpáliť. K explózii ale nedošlo. Francl sa rozhodol, že to nespraví. Majerík teda odišiel z parkoviska bez ujmy.

Bomba od gangstrov ale naďalej zostávala zakopaná pod zemou. Keďže ju nedali von, mohlo sa stať, že kedykoľvek samovoľne exploduje. Zhruba o hodinu a pol neskôr výbušnina zabila troch nevinných civilistov. Telefónna búdka, pod ktorou sa bomba nachádzala, letela asi 40 metrov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91452 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako opísal miesto činu policajný funkcionár
  • Čo Salinger povedal o smrti 3 civilistov, ktorých zabila explózia
  • Ako si údajne za peniaze vybavil nižší rozsudok
  • Kedy sa zrejme dostane na slobodu
  • Čo spravil Salinger a jeho brat so zabitým bielym koňom
Domov
Zdieľať
Diskusia