Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. júna 2020, 12:24
Čas čítania 6:47
Jakub Paulík

Najprv s ním pili, potom ho pri močení zastrelili. Nájomný vrah slovenskej mafie nepoznal ľútosť

Najprv s ním pili, potom ho pri močení zastrelili. Nájomný vrah slovenskej mafie nepoznal ľútosť
Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Nájomný vrah Alojz Kromka mafiánom Mikulášom Černákom neskrývane opovrhuje. V minulosti pritom úzko spolupracovali.

Lovil, ale bol aj lovenou zverou. Alojza Kromku, prezývaného Čistič, si najímalo podsvetie na vraždy nepohodlných osôb. Stál napríklad za smrťou žilinského mafiána s prezývkou Gorila, no tiež za vraždou nevinnej 18-ročnej Žanety.

V roku 1997 sa však dostal do nemilosti košického bossa Róberta Holuba. Ten vraj chcel  Kromkovi odrezať hlavu a priniesť si ju na východ ako svoju trofej. Osud to ale zariadil inak. Holuba v roku 1997 zastrelili a Čističa čakalo doživotné väzenie.

Odporúčané
Mafiánsky podnikateľ Žaluď miloval stredoškoláčky. Nájomný vrah mu zásahom z ostreľovacej pušky roztrhal vnútornosti Mafiánsky podnikateľ Žaluď miloval stredoškoláčky. Nájomný vrah mu zásahom z ostreľovacej pušky roztrhal vnútornosti 13. februára 2020, 13:40
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Čistič zavraždil nevinné 18-ročné dievča
  • Čo chcel mafiánsky boss východu spraviť s odrezanou hlavou Alojza Kromku
  • V čom sa líšila „práca“ Čističa od nájomného vraha Jozefa Roháča
  • Ako mafia zavraždila Kromkovho brata – civilistu
  • Prečo Kromka nenávidí Mikuláša Černáka, s ktorým kedysi spolupracoval

Alojz Kromka
Alojz Kromka Zdroj: TASR - Branislav Račko

V aute zastrelil iba 18-ročné dievča

Slovenská mafia 90. rokov na špinavú prácu využívala viacerých nájomných vrahov. Medzi mediálne najznámejších patrili bezpochyby Jozef Roháč prezývaný ako Potkan či Čapica a Alojz Kromka alias Lojzo Čistič.

Zatiaľ čo Roháč spolupracoval prevažne s gangom sýkorovcov a maďarským podsvetím, Kromku si zväčša najímal boss bossov Mikuláš Černák. S ním začal vraj aktívne spolupracovať v dobe, keď mafia lovila východoslovenského bossa Róberta Holuba.

Prvú vraždu, za ktorú Čističa odsúdili, spáchal 15. júna 1997 pri Hrabušiciach. Vtedy nechtiac zastrelil len 18-ročnú Žanetu Mirgovú. Strieľal pritom na auto, v ktorom sedeli štyria ľudia, vrátane osoby z podsvetia. Práve tá mala byť jeho cieľom. Troch zvyšných cestujúcich Čistič však iba zranil. Dvaja z nich mali utrpieť trvalé zranenia.

Odporúčané
Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka 28. marca 2019, 18:58

V tom istom roku sa mal Čistič zapojiť do lovu na spomínaného bossa východu Róberta Holuba. 22. septembra 1997 sa spoločne s Jozefom Roháčom údajne podieľali na pokuse o jeho vraždu. Akciu vraj naplánovali tak, že Kromka Roháča zaviezol na motorke pred benzínovú pumpu na sídlisku KVP v Košiciach a Roháč začal na Holuba strieľať.

Samopal sa mu však po chvíli zasekol, a tak Holub tento atentát prežil. Košický Korzár informoval, že s Holubom bol pri atentáte istý klenotník, ktorý na Roháča a Kromku niekoľkokrát vystrelil.

Aj keď mali atentátnici helmy, boss východu si myslel, že ho chcel zastreliť Alojz Kromka. Spoznal totiž jeho motorku značky Honda. Nevedel však, ako ho vypátra. Nakoniec zvážil, že by sa k nemu mohol dostať cez jeho brata Jána Kromku. 

Ten ale k podsvetiu nepatril. Bol iba civilista, s aktivitami svojho brata Alojza nemal nič spoločné a pravdepodobne netušil, kde sa skrýva.  Mafiáni z východu ho napriek tomu mučili a zavraždili.

Alojz Kromka
Alojz Kromka Zdroj: TASR - Dušan Hein

Holub chcel Čističovi odrezať hlavu ako trofej

Alojz Kromka v roku 2009 na súde o vražde svojho brata Jána tvrdil, že podľa toho, čo vie, ho chceli pôvodne iba zbiť, no nakoniec sa celý incident skončil vraždou, píše Nový Čas. Strelec Jána Kromku zasiahol do hlavy šiestimi ranami. Telo obete mafiáni následne zapálili. V roku 2010 odsúdil za túto vraždu troch holubovcov – Alexandra Horvátha (švagor Róberta Holuba), Dušana Borženského a Ladislava Badó.

Čistič však na vraždu brata v roku 1997 reagoval podľa Mikuláša Černáka omnoho emotívnejšie, ako na súde v roku 2009. „Rozplakal sa, že ten blázon Holub mi zastrelil brata a vyhráža sa, že mi pozabíja rodinu. Vytiahnite ho niekam, ja ho zabijem aj na námestí, nemôžem to dopustiť, povedal podľa Černáka Kromka, ktorý sa dožadoval pomsty.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85389 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo vraví bývalý funkcionár NAKA na „prácu“ nájomných vrahov Kromku a Roháča
  • Kde sa dostal Čistič do prestrelky s políciou
  • Koľko mu zaplatili za nájomnú vraždu mafiána, ktorého s komplicom zabil pri močení
  • Prečo ho musela na súde spacifikovať justičná stráž
  • O prípade, keď Čistič údajne takmer zastrelil 13-mesačné dieťa
Domov
Zdieľať
Diskusia