Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2020, 21:25
Čas čítania 3:20
Adam Novosad

Naša vakcína dokáže ukončiť celú pandémiu a vrátiť život do normálu, vyhlásil šéf firmy BioNTech. Kedy ju môžeme očakávať?

NEWS VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Spolupráca amerického giganta Pfizer s nemeckou firmou BioNTech priniesla plody v boji proti pandémii.

Svet delí od ukončenia pandémie koronavírusu možno len niekoľko mesiacov. Začiatkom novembra sme sa dozvedeli fantastickú správu, že spolupráca nemeckej firmy BioNTech s americkým gigantom Pfizer priniesla až 90-percentnú úspešnosť testovanej vakcíny v záverečnej fáze klinických testov na desiatkach tisíc dobrovoľníkov. Jej zakladatelia sa rýchlo stali hitom internetu.

Manželia Ugur Sahin a Ozlem Tureci, ktorých osudy sa spájajú s vyrastaním v nemeckých rodinách s tureckým pôvodom, však nie sú jedinými vedcami vyvíjajúcimi vakcínu proti koronavírusu, aj keď ich očkovacia látka je momentálne nepochybne najúspešnejšia.

Odporúčané
Majitelia výrobcu prvej úspešnej vakcíny na Covid-19 sú deti tureckých migrantov z Nemecka. Dnes má ich firma hodnotu 20 miliárd Majitelia výrobcu prvej úspešnej vakcíny na Covid-19 sú deti tureckých migrantov z Nemecka. Dnes má ich firma hodnotu 20 miliárd 10. novembra 2020, 22:16

Desiatky nádejných vakcín vo vývoji

Prestížny denník The New York Times v súčasnosti eviduje desiatky vakcín v rozdielnych fázach klinického testovania. Šesť z nich je momentálne schválených na obmedzené používanie po tom, čo absolvovali všetky fázy a teraz sa vedci snažia skompletizovať potrebné dáta a podať žiadosť na kompetentné úrady v jednotlivých krajinách, ktoré vakcíny môžu schváliť na používanie pre verejnosť.

Spomedzi ostatných vakcín sa 12 očkovacích látok nachádza v záverečnej tretej fáze klinických testov, 16 kandidátov v druhej fáze a 38 vakcín je na začiatku v prvej fáze. Do úvodnej fázy klinického testovania sa dokonca koncom októbra prehupla aj slovenská vakcína proti ochoreniu Covid-19, ktorá vyvíja biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience, ale má pred sebou ešte dlhú cestu.

Naša vakcína dokáže vrátiť život do normálu

Domov
Zdieľať
Diskusia