Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2020, 16:15
Čas čítania 4:52
Jakub Paulík

Otázky a odpovede: Ako to bude vyzerať na testovaní, čo sa zmení, ak budeš mať negatívny test a čo sa stane, ak nepôjdeš

Otázky a odpovede: Ako to bude vyzerať na testovaní, čo sa zmení, ak budeš mať negatívny test a čo sa stane, ak nepôjdeš
Zdroj: TASR – František Iván
ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Negatívne testovaní občania budú mať určité výhody.

V sobotu a nedeľu 31. októbra a 1. novembra prebehne na Slovensku očakávané celoplošné testovanie. Ľudia majú preto množstvo otázok, ktoré sa týkajú nielen samotného testovania, ale aj prípadných obmedzení po negatívnom či pozitívnom výsledku testu.

V článku sme zodpovedali viacero otázok, ktoré by sa mohli týkať aj teba. Pri odpovediach sme sa riadili informáciami z webu Úradu vlády SR, Ministerstva vnútra SR, Úradu verejného zdravotníctva SR a informačným portálom vlády somzodpovedny.sk.

Odporúčané
Ako sa testovalo v Bardejove? Medik a dobrovoľník nám porozprávali o svojich zážitkoch Ako sa testovalo v Bardejove? Medik a dobrovoľník nám porozprávali o svojich zážitkoch 27. októbra 2020, 16:17
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako by to malo vyzerať pri víkendovom testovaní
  • Ako sa od 2. novembra zmenia pravidlá pre ľudí, ktorí budú mať negatívny výsledok
  • Kto bude kontrolovať certifikáty o negatívnom výsledku testu
  • Čo pre teba platí, ak člen tvojej domácnosti nešiel na testovanie
  • Či sa bude dať cestovať medzi okresmi
  • Či sa môžeš po negatívnom teste stretávať s ďalšími negatívne testovanými osobami
  • Kto môže ísť od 2. novembra ku kaderníkovi či do reštaurácie

Testovanie
Testovanie Zdroj: TASR – Maroš Černý

Chcem sa ísť testovať, ale obávam sa postupu. Čo mám očakávať?

Testovanie prebieha od 7:00 do 22:00 (posledný ster sa ale vykonáva 21:30) s prestávkami o 12:00-12:45 a 18:00-18:30. Na odberovom mieste sa preukážeš občianskym preukazom a od pracovníka na mieste dostaneš pridelené číslo. Následne pristúpiš k zdravotníkovi, ktorý vykoná test.

Vo vopred určených priestoroch následne počkáš 15 až 30 minút na výsledok testu. V prípade negatívne testu obdržíš certifikát. S výsledkom testu dostaneš aj obálku, v ktorej sú informácie o tom, čo pre teba v prípade negatívneho/pozitívneho testu platí.

Presnejší postup si môžeš pozrieť vo videu

vyhotovenom Ministerstvom obrany Slovenskej republiky

Bude sa testovať podľa abecedy?

Usmernenie ministerstva vnútra síce hovorí o abecednom testovaní, ale nejde nutne o pravidlo. Niektoré mestá či obce si rozdeľujú obyvateľov do odberných miest napríklad podľa ulíc. Pre bližšie informácie sleduj webovú stránku mesta či obce, v ktorej žiješ.

Budú mať pri testovaní niektorí ľudia prednosť?

Minister obrany obyvateľov Slovenska vyzval, aby pri čakaní v rade pred seba pustili seniorov, rodičov s deťmi, ľudí so zdravotným znevýhodnením a tehotné ženy. Oficiálne pravidlo však zavedené nie je.

Chcem sa zúčastniť prvej vlny testovania, na čo sa ale treba testovať aj ďalší víkend? Testovanie zo 7. a 8. novembra je dôležité preto, aby odhalilo ľudí, ktorých nemuseli testy počas 31. októbra/1. novembra identifikovať. A to napríklad z dôvodu, že u nich mohlo byť ochorenie iba v zárodku. Navyše sa človek môže nakaziť aj v priebehu týždňa. Či sa však bude druhé kolo testovania naozaj konať, je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa aktuálne otázne. Záležať bude zrejme najmä od toho, ako to dopadne najbližší víkend.

Odporúčané
Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) 24. októbra 2020, 15:44

Čo ak nepôjdem na testovanie a nebudem mať certifikát o negatívnom teste? Dokedy pre mňa platí zákaz vychádzania?

Aktuálne do 8. novembra, no vláda môže zákaz vychádzania predĺžiť, čo sa očakáva pred druhou víkendovou vlnou testovania. Druhý zákaz vychádzania by mal trvať medzi 9. až 15. novembrom. Ak sa nebudeš vedieť preukázať negatívnym testom, platia pre teba TIETO ZÁKAZY.

Domov
Zdieľať
Diskusia