Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2020, 18:36
Čas čítania 1:37
Tímea Krauszová

Celoplošné testovanie definitívne bude. Potrvá však kratšie, len v sobotu a v nedeľu

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Oznámil to dnes premiér Igor Matovič.

Ústredný krízový štáb schválil celoplošné testovanie, oznámil na tlačovom brífingu premiér Igor Matovič. Testovať však nebudú od piatku do nedele, ako bolo pôvodne avizované, ale len v sobotu a v nedeľu.

Rozhodli sa tak po skončení pilotného testovania na Orave a v Bardejove, štáb to vraj odsúhlasil výraznou väčšinou. Dôvodom skrátenia testovania sú personálne a technické limity, povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Prvé testovanie určite bude, o tom druhom rozhodnú o týždeň

„Osobne som rád, že sa nám potvrdil zmysel pilotného tetovania. A môžeme mať nádej, že touto operáciou dokážeme identifikovať desiatky tisíc ľudí a poprosíme ich, aby zostali v karanténe a neohrozili ďalších,“ povedal na dnešnom brífingu Igor Matovič.

„Na krízovom štábe sme zvažovali len dve varianty: celoplošné testovanie alebo úplný lockdown,“ dodal Matovič. Lockdown by však podľa jeho slov znamenal, že doma by zostali 2 milióny zamestnancov a fungovala by len nevyhnutná infraštruktúra. Testovanie tak podľa neho pomôže ochrániť zdravie tisícok ľudí a zároveň môže byť Slovensko vzorom pre svet.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

„Práve preto, aby sa nám tisícky nakazených nedostali do nemocníc, naplňme obsah názvu tejto operácie: Spoločná zodpovednosť,“ dodal a pochválil aktivitu a ochotu primátorov a starostov, o ktorých súčinnosti spočiatku najviac pochyboval. „Absolútna väčšina primátorov a starostov siahla na dno svojich síl a zabezpečili všetko potrebné.“

Nadchádzajúce testovanie označil za „najväčšiu logistickú operáciu, akú kedy na Slovensku ozbrojené sily zrealizovali“. Naď doplnil, že budúci týždeň v pondelok opäť zasadne krízový štáb, ktorý bude rozhodovať, či sa uskutoční aj druhé kolo celoplošného testovania. Zatiaľ je teda neisté, či sa budeme môcť ísť testovať tento aj budúci víkend.

Premiér upozornil, že ľudia, ktorí absolvovali test na viac ako jednom testovacom mieste a mali pozitívny výsledok, môžu očakávať pokutu 1650 €. O každej takejto osobe majú záznamy. Matovič povedal, že niektorí v snahe získať negatívny výsledok navštívili viaceré miesta.

Avšak ich povinná karanténa začala v momente, keď ich prvý test určil za pozitívnych, takže za porušenie karantény ich čaká pokuta. Rovnako upozornil na falošné certifikáty alebo na pokusy zmeniť zaznačený výsledok: ide o trestný čin a rovnako ľuďom zaň hrozí pokuta.

Počas pilotnej prevádzky testovania bola podľa vlády približne 91-percentná účasť, prišlo viac ako 140-tisíc ľudí. V niektorých obciach sa prišlo otestovať aj dvojnásobne toľko ľudí, koľko v jednotlivých obciach a mestách žije, zrejme v snahe získať negatívny certifikát a uľahčiť si pohyb. Percentuálna účasť však tým pádom môže byť nadhodnotená. Pozri si, kam všade môže ísť počas zákazu vychádzania aj bez testu.

Z otestovaných bolo infekčných 5594 ľudí, najviac ich bolo v Tvrdošíne a Námestove.

Odporúčané
Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? 23. októbra 2020, 17:31
Domov
Zdieľať
Diskusia