Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2020, 15:03
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

Matovič o proteste: Niektorí sa správali ako opice, vodné delo si zaslúžili. Na tlačovke o testovaní chce byť s Ficom aj Kotlebom

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič včera povedal, že by chcel, aby na celoplošné testovanie vyzvali aj opozičné strany. Dnes spresnil, že si vie predstaviť spoločnú tlačovku s Ficom a Kotlebom.

Premiér Igor Matovič stále nevie, či má byť celoplošné testovanie povinné alebo dobrovoľné. V TV Markíza povedal, že cieľom je, aby prišlo čo najviac ľudí. „Malo by to byť dobrovoľné, ale ten, kto sa nezúčastní, nebude mať výhody, ktoré prídu v budúcom roku,“ povedal premiér v TV Markíza s tým, že je stále otvorený diskusii. 

Igor Matovič povedal, že niektorí ľudia, ktorí boli včera na demonštrácii, „sa správali ako opice“. Práve títo ľudia by podľa neho nemali využívať výhody a ostatní by sa im na ne nemali skladať. Tvrdí, že by to mohlo fungovať napríklad spôsobom, že tí, ktorí sa neotestujú, budú mať len základnú zdravotnú starostlivosť, otestovaní Slováci by mali mať vyššiu zdravotnú starostlivosť. Ide zatiaľ len o premiérov návrh. 

V tejto súvislosti naznačil ďalší možný  konflikt s Richardom Sulíkom. Šéf SaS totiž podľa Matoviča včera tvrdil, že chce, aby bolo celoplošné testovanie povinné pod hrozbou pokuty 100 eur, dnes už tvrdil, že má byť testovanie dobrovoľné. „Uvidíme, čo bude na vláde,“ dodal.

Premiér opäť upozornil, že „ideme českou cestou“ a v súčasnosti je rozdiel len v tom, že sme dva týždne za nimi. V Česku počas posledného týždňa prekonali hranicu 11-tisíc nakazených za deň a denne umierajú desiatky ľudí s Covid-19.

Odporúčané
Októbrový prieskum Focusu: Z hádky Matovič-Sulík profitoval Pellegrini. Súčasná koalícia by už vládnuť nemohla Októbrový prieskum Focusu: Z hádky Matovič-Sulík profitoval Pellegrini. Súčasná koalícia by už vládnuť nemohla 18. októbra 2020, 13:36

Premiér Igor Matovič reagoval aj na včerajšie demonštrácie pred Úradom vlády SR v Bratislave. „Budem sa pýtať pána ministra vnútra a pána policajného prezidenta, či sa nedalo zhromaždeniu zabrániť už v počiatku,“ povedal premiér s tým, že si vodné delo zaslúžili všetci tí, ktorí na demonštrácii hádzali dlažobné kocky a zaslúžia si ho aj nabudúce. 

Igor Matovič povedal, že zatiaľ nevie, čo sa bude diať počas Dušičiek, chce prebrať túto tému aj s Konferenciou biskupov Slovenska. 

Dnes o 14:00 bude mimoriadne rokovať vláda, pričom jediným bodom programu je práve celoplošné testovanie. Vláda by mala rozhodovať o kompetenciách pre Ozbrojené sily SR, ktoré budú po logistickej stránke zastrešovať testovanie celej populácie antigénovými testami dva víkendy po sebe. 

Domov
Zdieľať
Diskusia