Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. októbra 2020, 15:45
Čas čítania 6:31
Viktor Kniš

Sulík ho prirovnal k Ficovi, Matovič ku Kotlebovi. Lídri SaS a OĽaNO sa hádajú dlhé roky, toto sú ich najväčšie spory

Sulík ho prirovnal k Ficovi, Matovič ku Kotlebovi. Lídri SaS a OĽaNO sa hádajú dlhé roky, toto sú ich najväčšie spory
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
POLITIKA IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Premiér a minister hospodárstva začínali na kadidátke rovnakej strany. Už od začiatku ich politickej kariéry sa však pravidelne verejne hádali a vzájomne urážali. Rozdelí ich definitívne pohľad na pandémiu?

Igor Matovič v posledných dňoch obvinil Richarda Sulíka, že bude mať na svedomí „smrť niekoľkých desiatok ľudí,“ vyzval ho na odchod z postu predsedu SaS a jeho emocionálny kvocient vymeral na nulu. Neskôr ešte dodal, že klame a predvádza „ťažký populizmus na úrovni Kotlebu".

Stalo sa tak po tom, čo šéf SaS v nedeľu predčasne odišiel z rokovania ústredného krízového štábu, aby pred novinármi vyslovil názor, že reštaurácie nemajú byť zatvorené, lebo odborníci nemajú relevantné dáta.

Podľa politológa Pavla Baboša môže tento spor spôsobiť hlbokú koaličnú krízu„Môže, aj vzhľadom na to, že aj bez SaS bude mať vláda podporu väčšiny v parlamente,“ povedal Refresheru Baboš s tým, že zatiaľ vieme ako verejnosť príliš málo, aby si dovolil robiť ďalekosiahlejšie predpovede.

Odporúčané
TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky 1. marca 2020, 19:57

Igor Matovič preniesol koaličný spor s Richardom Sulíkom aj do osobnej roviny. „Podrazil Slovensko, pichol nôž do chrbta. Nemá moju dôveru už viac ako priateľ, ja som ho bral ako priateľa,“ povedal predseda vlády.

Kamarátsko-pracovný vzťah dvoch koaličných lídrov, ktorým sa napokon podarilo poraziť úhlavného súpera Roberta Fica, sa v čase menil.

Lídri sa tiež vzájomne radi prirovnávajú k populistom. Sulík prirovnal predvlani Matoviča k Ficovi, ten ho zasa najnovšie prirovnal ku Kotlebovi.

Do politiky ho priviedol Sulík

Igor Matovič vstupoval do veľkej politiky v roku 2010, ako nezávislý poslanec, na chvoste kandidátky SaS. Zo 150. miesta sa vo voľbách prekrúžkoval na štvrté. 

Okrem Matoviča sa takto na kandidátke SaS dostali do parlamentu ďalší jeho traja ľudia – Erika Jurinová, Jozef Viskupič a Martin Fecko.

Parlamentná matematika bola vtedy taká, že vláda Ivety Radičovej bola v praxi závislá od štyroch Obyčajných ľudí (ktorí ešte vtedy nemali stranu, ale len občianske združenie). Bez „Obyčajných" by mala vláda len 75 hlasov, čo jej na väčšinu nestačilo a novopečený poslanec Igor Matovič si to začal pomerne rýchlo uvedomovať.

Už pár týždňov po voľbách sa postaral o prvý veľký rozruch. Ozval sa redakcii denníka SME a povedal im, že ho vraj „kamarát pozval na kávu a ponúkol mu 20 miliónov eur".

Táto odmena vraj mala byť za pád novovzniknutej vlády. Neskôr sa toto tvrdenie ukázalo ako výmysel, ktorý samotný Matovič označil za žart zo strany jeho kamaráta.

Matovičovi sa však pozícia, vďaka ktorej mohol kedykoľvek „vydierať" koalíciu svojim odchodom z vlády zapáčila. Využil ju napríklad pri rokovaniach o programovom vyhlásení, kam chcel dopĺňať body alebo pri tom, keď si vynútil účasť na koaličných radách (hoci v tom čase neviedol žiadnu koaličnú stranu).

Richard Sulík sa netajil tým, že mu Igor Matovič svojimi výstrelkami lezie na nervy. „Hodnotím ako chybu, že som sa príliš spoľahol na to, že bude držať slovo," vyhlásil Sulík, keď Matovič v lete 2010 hrozil, že si zoberie troch ďalších poslancov a odíde z SaS.

Nevnímam ho ako korektného partnera,“ povedal tiež Sulík v roku 2010 na adresu súčasného premiéra.

Sulíkov pohár trpezlivosti pretiekol, keď Igor Matovič pri hlasovaní podporil návrh Smer-SD o dvojakom občianstve – čím podľa partnerov porušil koaličnú dohodu. 

 

„Sme klub slušných a čistých ľudí a zdieľame s Igorom Matovičom názor, že pán Fico je vagabund. Keď Igor Matovič nemá problém s ním hlasovať, tak je to jeho rozhodnutie....“ zdôvodnil v tom čase Matovičove vylúčenie z klubu Richard Sulík na svojom blogu. Matoviča síce vylúčili z klubu SaS, no spolu so svojimi tromi súputníkmi ostali ako koaliční poslanci až do pádu Radičovej vlády.

10 búrlivých rokov vzťahu Matoviča a Sulíka: Prvýkrát sa pohádali v roku 2010 kvôli Ficovi a vymysleným 20 miliónom eur
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Raz súperi, inokedy spojenci

Po páde vlády Ivety Radičovej a triumfálnom víťazstve Roberta Fica v roku 2012 sa Igor Matovič pustil do tvrdej opozičnej politiky. V tom čase už mal vlastné hnutie OĽaNO, s ktorým sa dostal do opozičných parlamentných lavíc, získal vtedy viac percent, než Sulíkova SaS.

Matovič a Sulík občas pôsobili ako spojenci, inokedy ako tvrdí súperi. Ukázalo sa to napríklad, keď si na jeseň 2012 Igor Matovič do parlamentu priniesol striekačky a vysypal ich na hlavu poslancovi SaS Martinovi Poliačikovi. Dôvodom mali byť jeho výroky o heroine, ktorého užívanie podľa Matoviča údajne zľahčoval.

„Kolegu Poliačika upozorňujem, že ak ešte raz bude nabádať naše deti na užívanie heroínu, tak aj keď bude na neho zákon krátky, moja ruka bude dostatočne dlhá,“ dodal súčasný premiér. Poliačik mu neskôr odkázal, že by mal vyhľadať odbornú pomoc, neskôr Matovič vyhlásil, že sa poslancovi SaS ospravedlnil.

Nasledovali ďalšie opozičné výstrelky, ktoré sa týkali Daniela Lipšica z KDH, či dobre známe nahrávanie Radoslava Procházku, ako predsedu, v tom čase, novej strany Sieť.

Naopak, tesne pred voľbami v roku 2016 zasa Matovič podržal Richarda Sulíka. V snahe oslabiť Most-Híd Bélu Bugára vytlačil 250-tisíc slovensko-maďarských letákov, v ktorých vyzýval voličov z juhu, aby volili SaS alebo SMK, ak nechcú voliť OĽaNO.

Ako jeden tím pôsobil Sulík s Matovičom aj pri protestoch pred komplexom Bonaparte, kde býval v tom čase premiér Robert Fico v byte odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka.  

Odporúčané
Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať 21. septembra 2020, 16:48

Aj v súvislosti s voličskými základňami OĽaNO a SaS nevníma politológ Pavol Baboš z FiF UK vzťah Richarda Sulíka a Igora Matoviča ako priateľský. „Určite nie ako priateľský, na prvé nezhody si spomínam už v prvých rokoch Radičovej vlády, ktoré boli pre SaS aj Matoviča prvým parlamentným obdobím. Do istej miery platí, že súťažia o podobného voliča, pokiaľ ide o ťaženie proti korupcii a Ficovým vládam, avšak ten prekryv je limitovaný, pretože Sulíkova SaS na seba nabaľuje aj veľkú ekonomickú agendu s mnohými tvárami, ktoré majú v danej oblasti už istý rešpekt (Jurzyca, Mihál, či samotný Sulík),“ myslí si politológ Baboš. 

10 búrlivých rokov vzťahu Matoviča a Sulíka: Prvýkrát sa pohádali v roku 2010 kvôli Ficovi a vymysleným 20 miliónom eur
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Najprv sa poškriepiť, potom sa udobriť...

Richard Sulík aj Igor Matovič veľmi dobre vedeli, že parlamentné voľby 2020 sú ich najväčšou šancou opäť sa dostať do vlády.

Pred voľbami však neboli spojencami. Sulík sa so svojou SaS pridal k tzv. Paktu o neútočení, ktorý založili strany PS/Spolu, Za ľudí a KDH. Igor Matovič a jeho OĽaNO sa k dohode nepridal, pravdou je, že ani nebol vítaný.  

Situácia sa však do volieb úplne zmenila a z pôvodného outsidera Matoviča sa stal odrazu víťaz volieb, ktorý s prehľadom zostavuje novú vládu. Už počas prvých dní skladania kabinetu sa opäť objavili otvorené spory medzi Sulíkom a Matovičom. OĽaNO totiž trvalo na tom, že chce rezort financií, na ktorý si brúsil zuby práve Sulík. 


Kým ešte 6. marca varili ňoky u Sulíka v kuchyni, 13. marca už Matovič lídrovi SaS odkazoval, že má poslednú možnosť vstúpiť do koalície, avšak nie ako minister financií. „Dnes sa budú diať veci. Pohár pretiekol, už stačilo,“ varoval Matovič. Koalícia by mala dosť kresiel aj bez Sulíka, po niekoľkodňových turbulenciách sa však dohodli.

10 búrlivých rokov vzťahu Matoviča a Sulíka: Prvýkrát sa pohádali v roku 2010 kvôli Ficovi a vymysleným 20 miliónom eur
Zdroj: FB/Igor Matovič

Siamské dvojčatá alebo registrované partnerstvo?

Pochopiteľne, ani pandémia nepomohla vzťahu Sulíka s Matovičom. Už počas prvej vlny sa ich názory na zatváranie ekonomiky výrazne odlišovali. Kým premiér chcel čo najmenej nakazených a obetí, šéf SaS viac upozorňoval na ekonomické dopady. 

Kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Kvôli 500 nakazeným na koronu áno. Po celom Slovensku sa tvoria kilometrové zápchy na inak poloprázdnych diaľniciach. Zavreli sme desaťtisíce malých obchodov a vláda nie je v stave im ani len prispieť na nájomné,“ napísal Richard Sulík na Facebook 8. apríla – v deň, keď premiér rozhodol o lockdowne počas Veľkej noci. Dodal, že „hodiny argumentovania na vláde a koaličnej rade nepomohli“.

Krátko na to reagoval aj Matovič s tým, že od Richarda Sulíka čakal, že mu v ťažkej situácii podrží chrbát a namiesto toho „hral svoje sebecké hry“. „Neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne konané vo verejnom záujme a postovať na FB svoje výplody mysle, je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné, dodal Matovič. 

Odporúčané
Kričal, oháňal sa detektorom lži a nadával novinárom. Takto perlil premiér Igor Matovič na tlačovke o plagiáte svojej diplomovky Kričal, oháňal sa detektorom lži a nadával novinárom. Takto perlil premiér Igor Matovič na tlačovke o plagiáte svojej diplomovky 23. júla 2020, 10:00

Rozdielny názor mali premiér a minister hospodárstva aj na následné uvoľnovanie opatrení. Kým Sulík chcel otvorené terasy a nákupy aj v nedeľu, Matovič presne opačne. 

V druhej polovici mája 2020 si Sulík s Matovičom ďalší zo svojich sporov vyjasnili v TV Markíza. Sme ako talianske siamské dvojčatá, chvíľu je to búrlivé a potom vidíte, že sa potrebujete,“ tvrdil Matovič.

Politológ Pavol Baboš si myslí, že toto uzavretie mieru bolo skôr symbolické, z genézy vzťahu dvoch dlhoročných lídrov strán vyplýva niečo iné. „Neviem čo tým myslel, ale za uplynulé roky badať skôr odstredivé sily v ich vzťahu, než nerozlučné puto. Ak by som už musel vytiahnuť prirovnanie, viac ako siamské talianske dvojčatá by som použil registrované partnerstvo z rozumu,“ vysvetľuje pre Refresher politológ. 

10 búrlivých rokov vzťahu Matoviča a Sulíka: Prvýkrát sa pohádali v roku 2010 kvôli Ficovi a vymysleným 20 miliónom eur
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Zodpovedný za smrť, tliachaniny, percentíčka

Konflikt kvôli pandémii sa opäť vyostril v nedeľu, po Sulíkovom odchode z rokovania ústredného krízového štábu. Igor Matovič na Facebook napísal, že Richard Sulík má „nulové EQ“.

Nie je to však prvýkrát, čo Matovič použil tento výraz. Takmer presne pred dvoma rokmi napísal, že „O Sulíkovi je verejne známe, že jeho emočný kvocient sa blíži k nule. Respektíve, že je presvedčený, že všetko sa dá vtesnať do excelovej tabuľky.

Lídri sa tiež vzájomne radi prirovnávajú k populistom. Sulík prirovnal predvlani Matoviča k Ficovi, ten ho zasa najnovšie prirovnal ku Kotlebovi.

Počas špeciálneho vysielania v TV Markíza zašiel Igor Matovič ešte ďalej a vyhlásil, že Richard Sulík svojimi vyjadreniami môže niesť zodpovednosť za smrť ľudí. Richard Sulík, tým, čo dnes spáchal, trúfam si povedať, spôsobil smrť niekoľko desiatok ľudí, uviedol premiér. 

Neskôr uzreli svetlo sveta dáta Úradu verejného zdravotníctva, z ktorých vyplynulo, že na Slovensku vzniklo len 5 ohnísk nákazy koronavírusu v reštauráciách.

To povzbudilo Richarda Sulíka, ktorý po stredajšom rokovaní vlády opäť prilial olej do ohňa a povedal, že nie je správne, aby o zatváraní rozhodoval hlavný hygienik. „Poza chrbát vlády aj koaličnej rady bude zrejme dnešným dňom uzavretých približne 20–tisíc reštaurácií a stovky fintesscentier, divadiel a kín. Považujem toto opatrenie z ekonomického pohľadu za mimoriadne škodlivé," vyhlásil Sulík.

Odporúčané
Fico je vraj náš najlepší politik a za Kočnera môže Radičovej vláda. Toto je Erik Kaliňák, 28-ročný nový podpredseda Smeru Fico je vraj náš najlepší politik a za Kočnera môže Radičovej vláda. Toto je Erik Kaliňák, 28-ročný nový podpredseda Smeru 21. júla 2020, 14:25

Predseda vlády Igor Matovič považuje jeho slová za „tliachaniny".  „Očakával by som od členov vlády, aby ovládali aspoň právny poriadok. Jediný, kto môže prijímať opatrenia v týchto veciach, je Úrad verejného zdravotníctva," tvrdí premiér.

Na pozadí tohto slovného koaličného boja sa dá badať „naháňanie percentíčok", no z oboch strán. Jeden chce byť vnímaný ako zodpovedný voči zdraviu ľudí, druhý, ako zodpovedný voči ekonomike. 

Bude zaujímavé, ako sa to odzrkadlí v meraniach o pár týždňov. Určite ale možno konštatovať, že postoj Richarda Sulíka môžu oceniť voliči nespokojní s aktuálnymi opatreniami vlády. Či to ale bude dostatočné, aby sa to prejavilo aj v ich voličskom rozhodnutí,  je predčasné hovoriť,“ skonštatoval sociológ Hřích z prieskumnej agentúry AKO pre Refresher. 

Napätie medzi Richardom Sulíkom komentovala už aj prezidentka Zuzana Čaputová a zrejme opäť vystihla pocity nejedného obyvateľa Slovenska: „Konflikt ľudia vidieť nechcú a nepotrebujú. Potrebujú mať pocit, že kompetentní majú situáciu pod kontrolou“.

Domov
Zdieľať
Diskusia