Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2020, 19:44
Čas čítania 0:54
Miriam Rumanková

Viac ako polovica dievčat sa na internete stretáva s obťažovaním. Najhoršie je na tom Facebook

NEWS FACEBOOK KYBERŠIKANOVANIE
Uložiť Uložené

Najčastejšou platformou, kde sa útoky odohrávajú je Facebook nasledovaný Instagramom, Whatsappom a Snapchatom.

Podľa najnovšej štúdie čelí takmer 60 % dievčat na sociálnych sieťach nejakej forme obťažovania alebo zneužívania. Prieskum, ktorý zahŕňa odpovede respondentiek z 22 krajín sveta poukazuje na to, že najčastejšou platformou, kde k obťažovaniu dochádza je Facebook a Instagram. Po nich nasleduje Whatsapp a Snapchat. O štúdii informuje portál Deutche Welle.

Odporúčané
Kyberšikana priviedla Aless k samovražedným myšlienkam, teraz má tisíc dôvodov na to, aby žila ďalej Kyberšikana priviedla Aless k samovražedným myšlienkam, teraz má tisíc dôvodov na to, aby žila ďalej 18. júla 2019, 11:03

Prieskum, ktorý organizovala spoločnosť Plan International, sa zúčastnilo 14 tisíc dievčat z 22 krajín sveta, vo veku 15 až 25 rokov. Respondentky pochádzali napríklad z USA, Brazílie, či Indie. Štúdia dokázala, že dievčatá, ktoré mali s obťažovaním alebo zneužívaním na sociálnych sieťach skúsenosť obmedzili ich používanie alebo si dokonca účty na platformách natrvalo zrušili.
 
S nejakou formou obťažovania sa podľa prieskumu stretlo 58 % opýtaných dievčat. Najčastejší výskyt útokov sa objavil na sociálnej sieti Facebook s 39 % z opýtaných. Nepekné skúsenosti viedli každé piate dievča k tomu, aby obmedzila užívanie sociálnych sietí alebo zmenili spôsob, akým sa v online svete prezentovali. Približne 22 % opýtaných dokonca uviedlo, že sa ony alebo ich kamaráti v tejto súvislosti obávajú o svoju bezpečnosť.
 
Najčastejšou formou útokov na sociálnych sieťach je urážlivé alebo pohŕdavé vyjadrovanie na účet žien, hlavne v súvislosti s ich telom, či už ide o komentovanie vzhľadu, útok na sexuálnu orientáciu alebo etnický pôvod.
 
Facebook aj Insatgram informovali, že monitorujú všetky hlásenia o pomoc a hľadajú spôsob, aby zabránili kyberšikane.

Domov
Zdieľať
Diskusia