Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2020, 17:16
Čas čítania 0:52
Daniel Mikolášik

Na Slovensku už máme kraj, ktorý je v medzinárodnom porovnaní červeným regiónom. Nakazených budú dohľadávať aj vojaci

NEWS MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Na budúci týždeň by sme podľa slov ministra Krajčího mali mať tisíc nových prípadov denne.

Slovensko má enormný nárast počtu infikovaných novým koronavírusom. Dalo sa to však predpokladať. Skonštatoval to minister zdravotníctva Marek Krajčí počas tlačovej konferencie pri hodnotení aktuálnej situácie spoločne s hygienikom Jánom Mikasom a infektológom Pavlom Jarčuškom.

Odporúčané
Opatrenia upravujú aj na základe diskusie na Facebooku. Toto sú nové obmedzenia Matovičovho krízového štábu (+reakcie dotknutých) Opatrenia upravujú aj na základe diskusie na Facebooku. Toto sú nové obmedzenia Matovičovho krízového štábu (+reakcie dotknutých) 1. októbra 2020, 9:00

Situácia na Slovensku sa podľa Krajčího slov vyrovnáva situácii v Rakúsku a Maďarsku. Slovensko má za sebou aj rekordy v testovaní na ochorenie COVID-19. V prijatých opatreniach vidí minister zmysel. 

Počty hospitalizovaných sa podľa jeho slov za posledný týždeň zdvojnásobili. Na budúci týždeň by sme podľa slov ministra Krajčího mali mať tisíc nových prípadov denne. Minister sa vyjadril aj k prípadu 15-ročného dievča, ktoré zomrelo v Nitre ešte začiatkom septembra, no až dnes úrady konečne oficiálne potvrdili, že podľahlo v dôsledku koronavírusu. 

„Ide o zložitý prípad. Pľúcny nález bol prekrytý iným komplikovaným procesom. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa k prípadu vrátil po ďalších konzultáciách s odborníkmi na pľúcnu patológiu. Následné dodiagnostikovanie a podrobná imunohistochemická analýza potvrdili primárnu príčinu úmrtia – pľúcnu formu ochorenia COVID-19,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

Žilinský kraj je v medzinárodnom porovnaní červený región. Infikovaní rastú enormne, tvrdí minister Krajčí
Zdroj: Martin Baumann

Odborníci tiež tvrdia, že na Slovensku sa už nachádza aj červený región v medzinárodnom porovnaní. Ide o Žilinský kraj kvôli zlej situácii v okresoch Tvrdošín a Námestovo. Susedné Česko je momentálne druhou najzasiahnutejšou krajinou koronavírusom v Európe.

S dohľadávaním pozitívnych prípadov by mali pomáhať aj ozbrojené sily, uviedol Krajčí na tlačovke. Regionálne úrady verejného zdravotníctva totiž už dohľadávajú kontakty pozitívnych s časovým oneskorením. Pomoc by mohla prísť aj od študentov medicíny a verejného zdravotníctva.

Domov
Zdieľať
Diskusia