Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2020, 9:39
Čas čítania 0:42
Jakub Paulík

Halloween 2020 ožiari Modrý mesiac. Po 30 rokoch bude počas jednej noci viditeľný na celom svete

TECH
Uložiť Uložené

Je Modrý mesiac naozaj modrý?

Počas tohtoročného Halloweenu budeš môcť na oblohe sledovať Modrý mesiac. Tento jav predstavuje jeho druhý spln v priebehu jedného kalendárneho mesiaca, píše The Metro. Ak máš doma vesmírny ďalekohľad, určite si dátum 31. októbra 2020 poznač. Modrý mesiac je totiž možné z našej planéty pozorovať iba každé 2 až 3 roky.

Odporúčané
Indka, ktorá miluje bryndzové halušky: Ak chcete ochutnať nejaké národné jedlo, tak musí byť domáce. V reštaurácii to nie je ono Indka, ktorá miluje bryndzové halušky: Ak chcete ochutnať nejaké národné jedlo, tak musí byť domáce. V reštaurácii to nie je ono 11. septembra 2020, 12:57

Druhý spln Mesiaca je napriek svojmu pomenovaniu biely až mierne sivý. Jeho farbu môžu z pohľadu zo Zeme ovplyvniť výbuchy sopky alebo požiare v lesoch. Počas nich sa do atmosféry dostane množstvo popola, ktorý blokuje červené svetlo, tvrdí vedecký pracovník Martin Mangler.

Domov
Zdieľať
Diskusia