Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 14:55
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová

Na šaštínsku púť prišiel aj Igor Matovič, pre obmedzenia sa mnohí veriaci ani nedostali do areálu

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Dodržiavanie opatrení kontroluje aj polícia.

Dnešným dňom odštartovali oslavy Sedembolestnej Panny Márie. Podobne ako kultúrne a spoločenské akcie, aj púť poznačila pandémia koronavírusu. Pre obmedzenia sa púť koná len na farskej úrovni, pričom pravidlá hovoria jasne: v bazilike sa svätej omše mohlo zúčastniť len 500 ľudí, vo vonkajšom areále je limit stanovený na tisíc návštevníkov. Mnohí sa tak do areálu ani nedostali, píše TA3.

Odporúčané
8 vecí o alkohole, ktoré si (možno) netušil 8 vecí o alkohole, ktoré si (možno) netušil 15. septembra 2020, 12:10

Na putovníkov dohliada aj polícia

Ústredným bodom programu púte bola slávnostná svätá omša, ktorá bola na programe v utorok predpoludním. Kazateľom bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Vo svojej kázni poukázal na silu nádeje. „Túto nádej nám želám v súčasnej snahe zvládnuť výzvy, ktoré pred nás kladie pandémia, ale aj vo všetkých ostatných osobných, zdravotných zápasoch, vo vzťahových problémoch. Takisto aj v každej bolesti a smútku a vo všetkých obavách, ktoré život prináša,“ povedal Zvolenský.

Medzi štátnymi predstaviteľmi sa na slávnostnej omši zúčastnil aj premiér Igor Matovič. „Odnášam si z nej hlavne slovo nádej, o ktorom hovoril aj arcibiskup Zvolenský. Slovensko nádej v týchto ťažkých časoch potrebuje,“ poznamenal po omši.

Na priebeh slávností dohliada polícia. „Polícia je pripravená a policajné hliadky, ktoré budú dnes k dispozícii v meste Šaštín Stráže, budú monitorovať situáciu a v prípade narušenia verejného poriadku, budú postupovať v zmysle zákona. Rovnako tak pri zabezpečení hygienických opatrení,“ uviedli policajti na Facebooku. 

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie slávia katolíci na Slovensku a vo svete 15. septembra. Na Slovensku ako v jedinej krajine na svete je ustanovený za slávnosť. Púť je aj v roku 2020 trojdňová, program je však značne skresaný vzhľadom na pandemickú situáciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia