Tieto zaujímavosti o alkohole si možno nikdy nepočul, ale skrývajú v sebe oveľa viac negatív ako optimizmu.
Kokaín v kombinácii s alkoholom vytvára v ľudskom tele novú zlúčeninu, ktorá sa do krvi vstrebáva oveľa dlhšie a predlžuje tak euforický stav. Avšak, je oveľa toxickejšia a človeka dokáže v kritických prípadoch aj zabiť.
A to nielen kombinácia alkoholu s kokaínom, ale aj alkohol samotný. Nesmieš ho vypiť priveľa, nesmieš stratiť kontrolu nad svojím správaním a nesmieš ani po dlhodobom popíjaní náhle prestať, lebo dostaneš triašku a môže prísť arytmia srdca.
Alkohol je legálna návyková látka, ktorú si ľudia dokážu poľahky vyrobiť v domácom prostredí, a tak štáty radšej zarábajú na daniach z predaja alkoholu, ako keby ho mali zakázať. Koniec koncov, takéto pokusy existovali v 20. rokoch minulého storočia v Spojených štátoch amerických a dopadli katastrofálne.
My sme sa pozreli späť do histórie, ale aj na niekoľko prieskumov a výskumov, aby sme o alkohole zistili viac. Vďaka tomu sa teraz môžeš zasmiať na príbehu o 400 metrovom potoku whiskey, ale aj na tom, ako v Moskve skrátka došla vodka a Rusi museli experimentovať.
- Čo sa v tvojom organizme deje, keď skombinuješ kokaín a alkohol
- Koľko drinkov týždenne vypije človek, ktorého považujú za závislého
- Ako ťa dokáže alkohol zabiť, keď ho náhle prestaneš piť
- Kedy nacisti spôsobili v Moskve vypitie všetkých zásob vodky
- Ako by si dopadol, keby si sa snažil pred rokmi rozbiť plechovku piva o čelo
Kokaín s alkoholom vytvárajú zlúčeninu, ktorá organizmu spôsobuje ešte väčšiu slasť
Nikto neodporúča kombinovať alkohol s drogami. Je ťažké predpokladať, ako bude v danú chvíľu reagovať ľudský organizmus na samotnú drogu či samotný alkohol, nieto na kombináciu oboch látok, ktoré dokážu v tele narobiť poriadnu šarapatu, uvádza American Addiction Center.
Komplikácie nastávajú vo chvíli, keď ľudia skúšajú skombinovať kokaín s alkoholom. Nejde pritom o žiadne nezvyčajné spojenie, pretože veľká časť ľudí si pravdepodobne kokaín prvýkrát vyskúša, ak im ho niekto ponúkne v bare alebo nočnom klube po tom, čo do seba obrátili niekoľko pív či pohárikov.
Iba málokto však vie, že v ľudskom organizme spojenie alkoholu s kokaínom vytvára novú zlúčeniu s názvom kokaetylén. Ako uvádza Vice, zatiaľ čo kokaín pôsobí na ľudské telo ako stimulant, alkohol zase ako sedatívum, a tak účinky oboch látok vo vzájomnej súhre vrcholia vznikom kokaetylénu, ktorý sa do krvi vstrebáva ešte pomalšie než kokaín.
V praxi to znamená, že kokaetylén predlžuje euforické stavy, ktoré si človek kombináciou kokaínu a alkoholu navodí, avšak nesie so sebou potenciálne závažné zdravotné komplikácie. Nielenže oveľa intenzívnejšie pôsobí na psychiku človeka, ale je aj oveľa toxickejší.
Toxicita je vraj až o 30 percent vyššia ako bez skombinovanej drogy a zatiaľ čo sa telo pokúša odstraňovať kokaín z krvného obehu, alkohol v krvi tomu priebežne zabraňuje a tieto pokusy spomaľuje. Kokaetylén tak v krvnom obehu môže zostať aj trikrát dlhšie ako droga samotná.

V Moskve došla vodka po kapitulácii nacistického Nemecka
V druhej svetovej vojne niet žiadnej inej krajiny, ktorá by utrpela väčšie straty na životoch ako Sovietsky zväz. Sovieti často bojovali do posledného muža, a v bitkách s nacistami na východnom fronte občas nemali dostatok výbavy na to, aby mohol so zbraňou s dostatočným počtom nábojov slúžiť každý vojak.
O to väčšie boli oslavy, ktoré prišli na rad v deň, keď nacistické Nemecko pochopilo, že akékoľvek pokračovanie boja nemá zmysel. Kapitulácia Nemecka sa stala realitou 9. mája roku 1945 skoro nadránom, keď množstvo obyvateľov Moskvy už spalo.
Avšak, ľudia, ktorí mali v tejto chvíli zapnuté rádio, zostali príjemne prekvapení, pretože hlásateľ oznámil, že nacistické Nemecko sa vzdalo do rúk sovietskej Červenej armády. Erupcia radosti, ktorá podčiarkovala šesť rokov tragédií a úmrtí, sa v priebehu niekoľkých hodín vymkla spod kontroly.
V Moskve sa bujaro oslavovalo v uliciach, ľudia vybehovali von z bytov a domov len v pyžamách a pravidlá akoby na chvíľu prestali platiť. Samozrejme, Rusi museli víťazstvo nad fašizmom osláviť svojím národným nápojom, a tak sa vodka liala potokom. A to natoľko, že keď sa oslavy po niekoľkých hodinách prehupli do záverečnej fázy, Moskva hlásila komplikáciu. Došla vodka.
Za 9. mája sa jej vypilo toľko, že nájsť ju v akomkoľvek obchode či bare bolo 10. mája nemožné. Obilniny, z ktorých sa vodka v Sovietskom zväze vyrábala, sa používali prevažne na zabezpečenie jedla pre obyvateľstvo, a tak vodky nikdy nebývalo nazvyš, ale deň po kapitulácii Nemecka sa akoby stratila z povrchu zemského.
Plechovky piva bývali o 40 % hrubšie a vyrobené z ocele
V starých filmoch zvykli postavy ukazovať svoju silu aj tak, že holými rukami dokázali stlačiť plechovku piva. Ak tieto filmy pozeráš dnes, možno si rozmýšľal nad tým, prečo bola schopnosť stlačiť plechovku od piva taká unikátna, keď ju v súčasnosti vie zničiť prakticky akýkoľvek silný jedinec, píše Boston.
Skutočnosť však bola taká, že plechovky, v ktorých sa pivo predáva, prešli za posledných sto rokov výrazným vývojom. Na prelome 19. a 20. storočia sa začali ozývať prvé hlasy výrobcov, ktorí si uvedomili, že ak je v plechovkách možné dlhodobo uskladniť potraviny, prečo by to nešlo s alkoholom.
Sklenené fľaše boli priveľké a kvôli svojim špecifickým rozmerom a hmotnosti komplikovali transport piva na dlhé vzdialenosti. Výrobcovia preto vymysleli prvé koncepty plechovky, ktorá bola schopná vydržať väčší tlak a uskladniť tak pivo. Spočiatku tieto plechovky vyrábali z ocele.
Oproti hliníku používanému dnes je oceľ oveľa tvrdší a silnejší materiál, pričom plechovky kedysi bývali aj o 40 percent hrubšie. Výrobcom trvalo desaťročia, kým z ocele, ktorej používanie dokonca museli počas druhej svetovej vojny obmedziť, prešli na zmes ocele a hliníkových vrchnákov, až po súčasný dizajn tenkej hliníkovej plechovky, uvádza Steel Canvas.
Ak si tvoj kamarát nabudúce buchne prázdnu plechovku o hlavu, môžeš mu odporučiť, či to nechce vyskúšať aj s tvojou zberateľskou plechovkou zo 60. rokov.

Desiatimi pivami vyplníš odporúčanú dennú dávku kalórií
Väčšina ľudí nepohrdne občasným pohárom piva či vína. Mladí ľudia popíjajú v baroch a nočných kluboch, starší zase v krčmách či reštauráciách, ale len málokto sa nad pohárikom alkoholu zamýšľa, koľko kalórií vlastne v tej chvíli do svojho tela prijíma.
Odporúčaný denný príjem kalórií, ktorý nájdeš na drvivej väčšine produktov v obchodoch, sa pohybuje okolo hranice 2 000 kalórií denne. Ženám zvyčajne stačí prijať menej ako tento počet, zatiaľ čo muži zvyknú hranicu 2 000 kalórií vo vyváženom jedálničku prekračovať. Ak sa však do tejto rovnice zapletie alkohol, tvoje stráženie si kalórií môže razom letieť z okna.
Na začiatok treba uviesť, že alkohol nie nadarmo nazývajú prázdnymi kalóriami. Z väčšiny alkoholických nápojov nevie tvoje telo vstrebať žiadne prospešné látky, a tak kalórie prijímaš len preto, že sa chceš uvoľniť alebo opiť. Gram alkoholu pritom obsahuje približne 7 kalórií.
Ak obľubuješ destiláty a pivo s vínom ti nič nehovoria, treba si uvedomiť, že jeden panák 4 cl vodky obsahuje okolo 92 kalórií. Takmer identicky sú na tom aj rum a whiskey, ale keby si popíjal absint, kalórie v jednom panáku presiahnu hranicu 170 kalórií, uvádza Alkoholium.
Málokto si uvedomuje, že ak si za výdatnou večerou dopraje dve či tri pivá, akoby sa najedol znovu. Z veľkej svetlej desiatky ti pribudne 185 kalórií a z dvanástky dokonca 221 kalórií, čo nie je vôbec málo. Vo víne je napokon možno pravda, ale aj hromada kalórií, pričom v suchom nájdeš 120 až 140 kalórií na dve deci, u polosladkého a sladkého zase 160 až 175 kalórií.
Spomedzi koktejlov sa môžeš spoliehať na stálice ako Cuba Libre, Daiquiri, Margarita či Pina Colada. Na 2 cl týchto drinkov vychádza od 145 až do 185 kalórií, avšak ak si chceš dopriať Mojito, treba počítať s tým, že s pribúdajúcim množstvom trstinového cukru pribúdajú aj kalórie.
Zakladateľ Anonymných alkoholikov žiadal na smrteľnej posteli pohárik whiskey
William Griffith Wilson bol pred začiatkom druhej svetovej vojny ničím nezvyčajným mladíkom, ktorého povolali slúžiť vlasti, kde ochutnal svoj prvý alkoholický nápoj. Wilson vyskúšal pivo aj miešané koktejly, ktoré mu zachutili natoľko, že si počas služby na fronte vypestoval závislosť na alkohole.
Z vojny sa, našťastie, vrátil živý a zdravý do New Yorku, kde začal žiť so svojou manželkou, ale život dvojici komplikoval práve alkohol. Zaľúbený pár skúšal podnikať a cestoval po Spojených štátoch amerických, ale Wilson sa stal notoricky známym pre svoje pitie, a tak musel prísť zlom. V roku 1934 sa zaprisahal, že sa už na dno pohárika nikdy nepozrie, a tak sa aj stalo.
Wilson v roku 1935 spoluzakladal dnes svetoznámu organizáciu Alcoholics Anonymous, ktorá vznikla, aby pomáhala ľuďom bojujúcim so závislosťou od alkoholu. Jedným zo základných pravidiel organizácie bola práve anonymita, a tak sa Wilson dlhé roky predstavoval len ako Bill či Bill W. a pravé meno skrýval.
Napriek tomu, že od roku 1934 skutočne alkohol až do svojej smrti nevypil, jeden zlozvyk nahradil druhým. Wilson intenzívne fajčil, čo mu zhoršovalo zdravotný stav a napokon prostredníctvom zápalu pľúc aj spôsobilo smrť. Ironicky však vyznieva príbeh z Wilsonovej smrteľnej postele, uvádza Washington Post.
Krátko pred úmrtím požiadal svojich priateľov, aby mu na cestu naliali tri poháriky whiskey, lenže oni odmietli. Svojich 37 rokov abstinencie tak chcel na smrteľnej posteli porušiť, avšak aj v posledných chvíľach svojho života mal pri sebe ľudí, ktorí mu vysvetlili, že takýto krok by zmaril dekády snaženia. Wilson tak zomrel bez posledného dúšku alkoholu.

10 % najväčších alkoholikov vypije okolo 74 drinkov týždenne
Americká vláda považuje 1 drink denne u ženy a 2 drinky denne u muža za miernu konzumáciu alkoholu. Od tej však nie je ďaleko k intenzívnemu popíjaniu a závislosti, ktorá dokáže zničiť nielen zdravotný stav človeka, ale aj sociálne spojenia či rodinné zväzky, uvádza Niaaa.
USA definuje nadmerné užívanie alkoholu ako 4 drinky denne u mužov a 3 drinky u žien. Ak sa tieto návyky opakujú deň čo deň, nastáva čas hovoriť o závislosti. V tom prípade je potrebné vyhľadať odbornú pomoc, aby sa človeku nerozsypal svet pred očami.
V Spojených štátoch amerických takto pred pár rokmi v populácii zisťovali, kto si rád vypije denne, kto iba príležitostne a kto sa alkoholu radšej ani nedotýka. Výsledky neboli príliš prekvapivé, ale ak sa prepočítajú na počet drinkov za dané obdobie, človek možno zdvihne obočie.
Za oceánom evidujú národný priemer ako 556 drinkov ročne. Ak to rozpočítaš na dni, vypiješ viac ako jeden drink denne. Štatistiky však týmto číslom neskončili. V prieskume sa zistilo, že až 60 percent ľudí vypije menej ako 1 drink týždenne. Do tejto skupiny tak patria totálni abstinenti, ale aj ľudia, ktorí sa z času na čas vyberú posedieť do baru či krčmy na pivo.
Zlom v štatistikách však prichádza v momente, keď sa začne analyzovať posledných 10 percent ľudí, ktorí popíjajú najviac, uvádza Slate. V týchto 10 percentách výskumníci zistili, že osoby vypijú v priemere až 74 drinkov týždenne, a tak sa dajú považovať za silných alkoholikov. Ročne tak vypijú viac ako 3 800 drinkov, čo neumožňuje jedincovi normálne naplno fungovať.
Mozog si voči alkoholu buduje toleranciu, ktorá ťa však dokáže zabiť
Ak vypiješ priveľa alkoholu, dokáže ťa zabiť. Ak vypiješ priveľa alkoholu, môžeš zabiť niekoho iného, pretože nad sebou stratíš kontrolu či sadneš do auta a havaruješ. Ak piješ priveľa alkoholu a náhle prestaneš, zabiť ťa dokážu aj nasledujúce abstinenčné príznaky. Náš mozog si pritom na alkohol postupom času, rovnako ako celý organizmus, zvyká a prispôsobuje sa mu, uvádza National Institutes of Health.
Pravidelné popíjanie veľkého množstva alkoholu zanechá na človeku stopu. Postupom času si organizmus začne budovať toleranciu, a tak musí človek začať piť čoraz viac, aby dosiahol želaný stav a efekt. Čím viac alkoholu vypiješ, tým viac si aj mozog zvykne na prostredie, do ktorého ho neustále uvádzaš.
Vyššia tolerancia dokáže v mozgu spôsobiť reakcie, ktoré vedia vyústiť nielen do náhlej túžby po poháriku, ale dokážu prerásť až do patologickej chuti po alkohole. Táto konštantná konzumácia alkoholu, samozrejme, ničí psychiku aj orgány v ľudskom tele, ale jedným z najväčších postrachov je náhle rozhodnutie vzdať sa alkoholu.
Keďže si mozog zvykol na prostredie plné alkoholu, a začal v ňom do čo najväčšej možnej miery pracovať ako v normálnom prostredí, ak sa človek náhle pohárika vzdá, prichádzajú vážne symptómy. V prvých 48 hodinách sa objavuje nadmerné potenie, zvýšený pulz aj úzkosť. Aj preto mnohí alkoholici radšej siahnu po ďalšom poháriku, aby záchvaty abstinenčných príznakov prestali.
Mozog sa z alkoholického prostredia musí postupne vrátiť späť do normálu rovnako, ako si postupne budoval voči alkoholu toleranciu. Nejde o žiadny žart, pretože diagnóza, ktorá prichádza po náhlom vysadení alkoholu, sa volá delirium tremens.
V preklade ide o „trasúce šialenstvo“ a v 5 až 15 percentách prípadov končí smrťou. V tomto stave človek halucinuje, silno sa trasie a v najhorších prípadoch sa dostavuje arytmia srdca či zlyhanie dýchacieho systému.

Ako požiar sladovne zabil 13 mužov, ale nie plameňmi
V jeden nešťastný deň roku 1875 zabil požiar v írskom Dubline až trinásť mužov. Tragédia sa odohrala 18. júna, keď popoludní zamestnanci skontrolovali sladovňu rodiny Malone spoločne so skladiskom nachádzajúcim sa hneď vedľa nej, uvádza The Irish Times.
Nič nenasvedčovalo tomu, že o niekoľko hodín neskôr v sladovni vypukne požiar, ktorý rozbije väčšinu barelov, v ktorých boli uskladnené hektolitre alkoholu.
Dobové záznamy hovoria o tom, že v sklade zostalo 5 000 barelov whiskey, z ktorých sa po vypuknutí požiaru okolo ôsmej hodiny večer začal všetok alkohol valiť von a na ulicu. Na priľahlej ulici Mill Street sa v priebehu niekoľkých minút vytvoril obrovský prúd whiskey, ktorý bol pol metra široký a až 400 metrov dlhý.
Okoloidúci obyvatelia mesta nemohli veriť vlastným očiam. Odvážnejší muži aj ženy pritom nezaváhali a pri pomyslení na neobmedzenú zásobu whiskey rýchlo hľadali poháre, ale prakticky aj akékoľvek nádoby, ktorými by mohli tečúcu whiskey naberať. Nezáležalo na tom, či na ulici Mill Street bývali alebo tadiaľ len prechádzali.
V novinách The Irish Times písali, že niektorí muži neváhali whiskey naberať do čiapok, ženy do hrncov a najzúfalejší jedinci si vyzúvali topánky a popíjali priamo z nich. Situácia však neskončila veselicou, ale tragédiou. Až 25 mužov v kóme museli previezť do nemocníc, pričom napokon trinásti zomreli.
Ani jeden z nich sa však nenadýchal výparov či dymu a ani jeden z nich neutrpel popáleniny. Všetkých 13 obetí zomrelo preto, že sa otrávili alkoholom, ktorý si z rieky plnej whiskey liali priamo do úst.