Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2020, 13:51
Čas čítania 0:43
Matej Krajčovič

Brazílske futbalistky budú dostávať rovnaké platy ako muži. Chceme rovnosť pohlaví, vraví federácia

ŠPORT BRAZÍLIA FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nevedno, či ženský futbal priláka aj rovnako veľa sponzorských peňazí.

Futbalisti patria k vôbec najlepšie plateným športovcom, no týka sa to len tých najúspešnejších a prakticky výhradne mužských klubov. 

CNN však teraz informuje, že Brazílska futbalová federácia už od marca začala ženskému národnému tímu platiť rovnaké platy, ako dostávajú muži obliekajúci ikonický žlto-zelený dres. Totožné sú denné výplaty aj prize money za úspechy na medzinárodných turnajoch.

„Ženy dostanú rovnaké denné sadzby ako tí, ktorí ich už dostávajú. Ak ženský tím vyhrá alebo postúpi cez jednotlivé kolá budúcoročných olympijských hier, dostanú rovnako veľa ako muži,“ uviedol šéf federácie Rogério Caboclo. 

Odporúčané
Fínska ženská futbalová liga sa po novom bude volať už iba „národná liga“. Krajina bojuje za rovnosť pohlaví Fínska ženská futbalová liga sa po novom bude volať už iba „národná liga“. Krajina bojuje za rovnosť pohlaví 27. februára 2020, 17:18

Spravil tak na tlačovej konferencii, kde zároveň menoval dve nové koordinátorky pre brazílsky ženský futbal. Ten však patrí k tím vôbec najlepším na svete, Brazílčanky sa dostali napríklad do finále MS v roku 2007 a na olympiádach boli trikrát štvrté a dvakrát druhé.

Podobnú politiku rovnoprávnosti medzi pohlaviami razí aj Austrália, Nórsko alebo Nový Zéland, teda všetko krajiny, kde mužský futbal až tak dominantný nie je. 

Obhajcovia rozdielnych platov naopak pripomínajú, že zápasy silnejšieho pohlavia obvykle sleduje viac divákov a tešia sa aj vyššiemu záujmu sponozorov, takže muži si na svoje platy výkonmi jednoducho zarobia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia