Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. septembra 2020, 11:22
Čas čítania 1:11
Vojtěch Vanda

Takéto vyhrážky nemôžeme akceptovať, reagovala Zuzana Čaputová na slová čínskeho ministra. Za našimi susedmi si stojíme

POLITIKA ČESKO ČÍNA SLOVENSKO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Misiu predsedu Senátu Miloša Vystrčila podporila slovenská prezidentka, ale aj francúzske ministerstvo zahraničia.

Česká diplomatická misia na Taiwan s prezývkou „let slobody“ je už v druhej polovici, napriek tomu sa neustále debatuje o tom, či sa vôbec mala uskutočniť. Narozdiel od českých štátnikov, podľa ktorých nemal predseda Senátu Miloš Vystrčil nikam vycestovať, zahraniční vysokopostavení politici misiu podporujú. Včera sa k nim pridala prezidentka Zuzana Čaputová a francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Slovensko si za českou misiou stojí

„Slovensko stojí za Českou republikou,“ napísala Zuzana Čaputová na Twitter. „Vzťahy medzi EÚ a Čínou sú založené na dialógu a vzájomnom rešpekte. Vyhrážky mierené na jedného z členov Európskej únie podkopávajú samotnú podstatu našich vzťahov a ako také sú neakceptovaľné.“

Jej vyjadrenie sa nezaobišlo bez komentárov zo strany českých politikov. „To je zase hanba. Napokon nás musia obhajovať prezidenti a ministri iných krajín, pretože u nás sa na to prezident ani premiér nezmôžu,“ poukázal v komentároch jeden z používateľov sociálnej siete. Prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš diplomatickú misiu nepodporili. Práve naopak, skôr sa k nej stavali odmietavo.

Nezareagovali dokonca ani len vtedy, keď čínsky minister zahraničných vecí Wang I povedal, že Vystrčil za svoju cestu ešte zaplatí.

Česko má aj podporu Francúzov

Podľa francúzskeho Le Figaro zaujalo Francúzsko rovnaký postoj ako naša krajina. „Európsko-čínske vzťahy musia byť založené na dialógu, zásade vzájomnosti a vzájomnom rešpekte, čo sú základné podmienky pre prehĺbenie nášho partnerstva. Je neprijateľné, aby sa Čína vyhrážala štátu Európskej únie,“ uviedol hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Agnes von der Mühll.

Čínska strana si aj po takejto kritike zo strany európskych štátov stojí za svojím. Wang I sa za svoje slová stále neospravedlnil.

Domov
Zdieľať
Diskusia