Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2020, 11:05
Čas čítania 1:18
Matej Krajčovič

Ako zvýšiť cenu domu v USA? Stačí odstrániť akékoľvek zmienky o tom, že v ňom žila černošská rodina

NEWS BLACK LIVES MATTER USA
Uložiť Uložené

Americká rodina dala preč fotografie a hodnota ocenená znalcom poskočila o 40 %.

Rasizmus a diskriminácia ľudí čiernej pleti je v USA stále veľkou témou. New York Times aktuálne otvorili tému, podľa ktorej zamestnanci realitiek a bánk oceňujú domy Afroameričanov nižšou hodnotou ako porovnateľné nehnuteľnosti „bielych“.

Aberna a Alex Hortonoví chceli počas koronavírusovej krízy refinancovať svoju hypotéku, takže potrebovalii, aby znalec ohodnotiľ cenu ich už postaveného domu so štyrmi izbami a rovnakým počtom kúpeľní.

V oblasti Ortega River, kde žijú, sa podobné, približne 60- až 70-ročné domy predávajú za 350- až 550-tisíc dolárov. Manželia očakávali, že za svoj dom by mali teoreticky dostať približne stred tejto ponuky, no výsledná hodnota bola podľa znalca iba 330-tisíc. Aberna má čiernu farbu pleti, jej manžel je beloch.

Ako zvýšiť cenu domu v USA? Stačí odstrániť akékoľvek zmienky o tom, že v ňom žila černošská rodina
Zdroj: www.facebook.com

Od banky, ktorá zlé ocenenie priznala, si tak manželia vyžiadali iného znalca. Pred jeho príchodom odstránili všetky rodinné fotografie, ktoré nahradili maľbami manželových bielych starých rodičov. Znalca taktiež vítal už iba manžel, Aberna totiž so synom odišla na nákup. 

Výsledkom odstránenia akýchkoľvek známok o prítomnosti černochov v dome ponuku vytlačilo až na 465-tisíc dolárov, čo je až o 40 % viac. 

Afroameričanov a aj ostatné rasy pritom pri oceňovaní chráni zákon z roku 1968, ktorý diskrimináciu na základe farby pleti, náboženstva, pohlavia alebo národnosti zakazuje. 

„Moje srdce je zlomené. Vedela som, kde bol problém a vedela som, čo musíme zmeniť, pretože v čiernej komunite je základnou znalosťou, že keď predávate dom, musíte dať dole svoje fotky,“ povedala žena denníku. 

NY Times zozbierali aj ďalšie podobné príbehy. Výskum z roku 2018 navyše tvrdí, že domy Afroameričanov sú v priemere ohodnocované až o 23 % lacnejšie, čo už túto komunitu pripravilo o dovedna 156 miliárd dolárov. 

Odporúčané
Uniklo celé video zo zatknutia a vraždy Georgea Floyda. Asi tu takto zomriem, hovoril z posledných síl Uniklo celé video zo zatknutia a vraždy Georgea Floyda. Asi tu takto zomriem, hovoril z posledných síl 3. augusta 2020, 19:48


Maureen Sweeneyová, ktorá taktiež pracuje ako znalkyňa, však svojich kolegov obhajuje. „Je to ako viniť kanárika za zlý vzduch v uhoľnej bani alebo zrkadlo za váš zlý účes. Znalci reflektujú trh,“ uviedla pred špeciálnou vládnou komisiou. Naznačovala tak, že kupci sú naozaj ochotní platiť za domy, kde žila čierna rodina, oveľa menej ako za tie vlastnené belochmi. 

„Stále vidíme černochov ako riziko,“ potvrdzuje Andre Perry, autor podobnej štúdie o cenách nehnuteľností v amerických mestách. 

Domov
Zdieľať
Diskusia