Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2020, 16:51
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Ministerka spravodlivosti klepla jedným zákonom po prstoch všetkým bašternákom, kočnerom, bödörom a nečestným politikom

NEWS MÁRIA KOLÍKOVÁ
Uložiť Uložené

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes na vláde presadila zákon o zaisťovaní majetku. Aj s odsúdeným Bašternákom má Slovensko dlhodobo problém bojovať o majetok, ktorý nadobudol trestnou činnosťou.

Marian Kočner a Norbert Bödör síce sú zatiaľ v ekonomických trestných veciach len obvinení, resp. obžalovaní (alebo neprávoplatne odsúdení) oboch však stíhajú väzobne, zatiaľ čo môže existovať podozrenie, že niektoré z majetkov ich najbližší využívajú neoprávnene. Ešte väčším problémom je Ladislav Bašternák, ktorý je už za daňové podvody aj odsúdený. 

Ladislav Bašternák si odpykal zo svojho 5-ročného trestu odňatia slobody už viac ako rok. Pred odsúdením však s majetkom nakladal, aj keď to podľa všetkého košér nebolo. Časť z nich prepísal na najbližších. Ešte v júni tohto roku Okresný súd Bratislava I rozhodol, že rodina Bašternáka nebude môcť s majetkom nakladať,   z dôvodu účelového prevodu ho zablokoval na základe žiadosti ministerstva vnútra. Išlo o viacero nehnuteľností, ale aj podiely vo firmách.

Odporúčané
Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy 6. augusta 2020, 10:45

Práve kvôli takýmto prípadom pripravilo ministerstvo spravodlivosti zákon, ktorý výrazne zjednoduší proces zaisťovania majetku. 

„Je to zákon, ktorý precizuje ďalšie zákony. Súvisi tiež s otázkou, či môže byť prepadnutý celý alebo len časť majetku ako výsledok trestnej činnosti,” skonštatovala dnes ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Rezort tak dá štátu do rúk nástroj, vďaka ktorému sa prokurátori budú môcť zamerať na svoju prácu. Dobrým príkladom je napríklad Marian Kočner, ktorému navrhol zaistiť majetok až prokurátor Ján Šanta na odvolacom Najvyššom súde v kauze zmeniek, kde sú Marian Kočner s Pavlom Ruskom obvinení z falšovania na 19 rokov. 

„A k tomu, či je potrebné zaistiť majetok, rozhodne nový Úrad pre zaistenie majetku. Ten sa bude venovať aj tomu, aby zaistený majetok nestrácal hodnotu,” vysvetlila ďalej ministerka spravodlivosti. Pripomenula, že táto novela môže mať vplyv na všetkých verejných činiteľov, teda aj politikov.

Domov
Zdieľať
Diskusia