Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2020, 13:42
Čas čítania 12:00
Mario Hudák

Pozreli sme sa do najväčšieho centra pre bezdomovcov. Pri Košiciach ho prevádzkuje farár, ktorý zabehol 27 maratónov

Pozreli sme sa do najväčšieho centra pre bezdomovcov. Pri Košiciach ho prevádzkuje farár, ktorý zabehol 27 maratónov
Zdroj: Mario Hudák/REFRESHER
ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO
Uložiť Uložené

Opýtajte sa ľudí, či sú tu spokojní. Nepýtajte sa mňa, ja môžem klamať. Ak je to potrebné pomôžte, ak nie, zatvorte to. Ja som dôchodca, vypijem si čaj, pre seba to nepotrebujem. Potrebujú to títo ľudia, hovorí patrón košických bezdomovcov Peter Gombita.

Imaginárium - miesto venované imaginácii, predstavivosti, obrazotvornosti a vedome ovládanej tvorivej fantázii, ktoré rozvíja tvorivú predstavivosť smerom k dosiahnutiu vedeckých, umeleckých, komerčných, rekreačných, alebo duchovných zámerov. (Wikipédia)

„Tu máme certifikované unimobunky pre desať rodín. V podstate je to čierna stavba, alebo už ako chcete. Ale žijú tu rodiny. Keď sme pred 12 rokmi začínali, bolo to zarastené kríkmi, rumovisko, nič, nula. Ľudí a rodín stále pribúdalo. Títo už nemusia byť na ulici. Tam by sa dotrápili.“

Farára Petra Gombitu nájdem v areáli správy mestskej zelene - Záhrada v Bernátovciach. Vernej sučke Sáre (bude nás po celý čas sprevádzať) práve dáva na chrbát preparát proti kliešťom.

V prenajatom 30-hektárovom areáli medzi štrkoviskom Krásna a obcou Valaliky, tesne vedľa mestskej spaľovne odpadov Kosit s vysokými komínmi, vedie rímskokatolícky kňaz od roku 2008 útulok a nocľaháreň pre bezdomovcov.

 

Hangár - najväčšia miestnosť pre bezdomovcov  ľudí z ulice v oáze Petra Gombitu
Hangár - najväčšia miestnosť pre bezdomovcov ľudí z ulice v oáze Petra Gombitu Zdroj: Mario Hudák/REFRESHER

Volá sa to trochu pateticky: Oáza – nádej pre nový život. Veľa miesta pre pátos tu ale nie je. Okamžite po prekročení prahu oázy zažijem tvrdú každodennú realitu. Vitajte v imagináriu farára Gombitu.

„Urobíme to hneď teraz, zajtra odchádzam preč. Tak si to zapnite, ukážem vám čo sa dá. Ešte majú prísť kvôli územnému plánu nejakí chlapci z mesta, tak sa k nám potom pripoja,“ povie Gombita.

Zatiaľ čo za ním kráčam k novej obytnej časti pre rodiny, vybaví tri telefonáty a odpovie piatim ľuďom, ktorí k nemu nepretržite pribiehajú a odbiehajú.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké pravidlá tu platia a koľko bezdomovcov a rodín s deťmi tu našlo domov
  • Prečo v bývalých mestských skleníkoch pestujú ruže a zeleninu
  • Čo si šéf centra pre bezdomovcov myslí o slovenskom HDP
  • Ako sa pri exkurzii v oáze čudovali košickí mestskí úradníci
  • Čo všetko chovajú na miestnej farme a v útulku
  • Ako sa im podarilo presvedčiť politikov, aby pomohli
  • Ako presviedčajú bezdomovcov na uliciach, aby k nim prišli

Raj aj peklo

Bude to tak po celý čas keď pôjdeme ďalej a ďalej do útrob a hĺbky oázy. Autentického raja aj pekla pre ľudí v tiesni. Dnes ich tu žije takmer 300. Okrem kňaza sa o nich stará ďalších 12 ľudí. Väčšinou z ich vlastných radov (len pre porovnanie – v „podobnom“ štátnom zariadení by podľa zákona muselo byť 10-krát viac personálu).

Uvidím ich tu dnes robiacich, chodiacich, sediacich aj ležiacich. Pri zvieratách, pri rastlinách, usmievavých, zamračených, kričiacich, nevrlých, neprítomných, bezbranných aj tichých. Spokojných, zranených aj rozbitých. So životom aj bez neho.

Peter Gombita neprestane telefonovať, rozdávať inštrukcie a príkazy, prijímať a vyprevádzať hostí. Odpovedať na otázky a prihovárať sa všetkým, ktorých stretneme.

Oázou už sprevádzal desiatky úradníkov aj novinárov. Všetko v pokoji a bez stresu. Každé slovo uvážené, vyrovnané a otvorené.

Keď pozerám na tohto človeka s akým pokojom sa venuje niekoľkým ľuďom a veciam naraz, napadne mi, že toto je miesto kde by mali školiť profesionálnych biznis a life koučov.

Odporúčané
Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy 6. augusta 2020, 10:45

V unimobunke

Pri unimobunkách sa k nám pridávajú chlapci z magistrátu. „ … Títo už nemusia byť na ulici. Tam by sa dotrápili,“  hovorí Gombita. Vstupujeme hneď do prvej z unimobuniek.

„Kuchyňa s obývačkou a vedľa spálňa. Kúpelňa, sprcha a WC. Kúrenie drevom v peci. Rozmýšľame o solárnych paneloch. Len to všetko stojí peniaze,“ ukazuje Gombita.

Na elektrickom sporáku sa varí kapustová polievka s klobáskou. Pýtam sa kuchárky ako sa im tu býva.

V unimobunke žije štvorčlenná rómska rodina. V novembri sa im narodí dcéra.
V unimobunke žije štvorčlenná rómska rodina. V novembri sa im narodí dcéra. Zdroj: Mario Hudák/REFRESHER

„Dobre, sme tu už tretí rok, v novembri čakáme dievčatko,“ odpovedá mladá Rómka. Žije tu s mužom a dvoma deťmi. Vonku pred unimobunkou pracujú s lopatami traja rómski chlapci.

Vozia a urovnávajú zeminu na kvetinový záhon. Na fúriku im ju spoza ďalších unimobuniek, kde sa kopú jamy pre elektrické rozvody priváža starší chlapec.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87830 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa farárovi Petrovi Gombitovi a jeho ľuďom darí hospodáriť na 30-hektárovom pozemku
  • Čo všetko si dopestujú a chovajú košickí bezdomovci
  • Ako kňaz fyzicky pacifikuje problémových bezdomovcov a aké tvrdé pravidlá musia dodoržiavať
  • Čo hovorí politikom, biskupom a prezidentom, keď prídu na návštevu 
Domov
Zdieľať
Diskusia