Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2020, 15:36
Čas čítania 3:37
Marián Mauik Biel

Galaxy Note 20, alebo Ultra, alebo čakať na nový iPhone? Čo treba pri plánovaní investície do mobilu zohľadniť

Galaxy Note 20, alebo Ultra, alebo čakať na nový iPhone? Čo treba pri plánovaní investície do mobilu zohľadniť
Zdroj: Samsung
TECH APPLE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Na prémiovú cenu sme boli pripravení. Ale oplatí sa ju investovať aj tento rok?

Čerstvé Galaxy Note 20 a Note 20 Ultra bezpochyby patria do prémiovej kategórie. Najmä verzia Note 20 Ultra na prvý pohľad vyzerá ako úplná špička medzi smartfónmi. Až na pár maličkostí ponúka všetko, čo dnešné technológie dovoľujú. Ale aj napriek tomu to vôbec nebude mať Samsung jednoduché, keď bude zákazníkov presviedčať, že sa do tohto mobilu oplatí aj tento rok investovať. Vybrali sme 5 vecí, ktoré Samsungu budú klásť polená pod nohy pri zvyšovaní popularity ich práve predstavených noviniek.

1. Nespravodlivý Exynos

Ako by si bral fakt, že tvoje nové extra výkonné BMW kúpené na Slovensku má o pár koní menej a spotrebu o pol litra vyššiu ako úplne to isté a rovnako drahé BMW predávané na americkom trhu? Presne také niečo sa už pár rokov deje s vlajkovými loďami Samsungu.

Háčik je v tom, že na americký, kanadský a kórejsky trh dodáva mobily s čipom Snapdragon od firmy Qualcomm a do zvyšku sveta so svojim vlastným procesorom Exynos. Tento rok to pri Galaxy S20 Ultra a aj novom Note 20 Ultra bol konkrétne Exynos 990 verzus Snapdragon 865.

Nebudeme zachádzať do technických podrobností, ale fakty jednoducho nepustia. Viacero recenzentov aj youtuberov ukázali rozdiel nielen v surovom výkone. Snapdragon 865 sa menej zahrieva čo má vplyv na plynulosť grafiky v hrách. Navyše súčasťou čipsetu je aj obrazový procesor, ktorý spracováva fotografie. Takže americký S20 Ultra robí o chlp lepšie fotografie ako ten európsky, s úplne totožným senzorom aj objektívom. V neposlednom rade Exynos aj o trochu rýchlejšie míňa batériu.

5 vecí, pre ktoré to Samsung Galaxy Note 20 Ultra nebude mať ľahké
Zdroj: XDA Developers

Jednoznačne platí, že Exynos 990 je stále extra výkonný čip pre tých najnáročnejších. Ak by ho ponúkal vo všetkých svojich smartfónoch, tak nikto nemôže nič povedať. Lenže to sa nedeje a Samsung jednoducho niektoré trhy akoby uprednostňoval.

Je viacero neoficiálnych teórií o tom, prečo sa to deje. Dôvodom môže byť znižovanie nákladov, rôzne dohody s Qualcommom, alebo aj rozdielne modemy pre americký trh. Koncového zákazníka to však nezaujíma. Za rovnakú cenu by mal dostať rovnaký produkt. Prakticky s tým slovenský požívateľ nemôže urobiť nič. Len vytvárať tlak na výrobcu. Dokonca už vzniklo niekoľko petícií, ktoré žiadajú Samsung, aby prešiel kompletne na Snapdragon.

2. Nenápadný medziročný skok

Len zriedkakedy nejaká firma predstaví nástupcu svojho mobilu s toľkými novinkami, aby to motivovalo ku kúpe aj majiteľov ich posledného modelu. Štandardne sa oplatí upgradovať najskôr po dvoch rokoch. Ale aj tak by každý rok mal výrobca prísť s nejakým zásadným vylepšením alebo novou funkciou.

Pri Galaxy Note 20 Ultra veľa nového nenájdeme. Oproti minuloročnému Note 10+ mu jemne zmenili dizajn. Ale ozaj iba o chlp. Na prvý pohľad ich podľa prednej strany bežný používateľ nerozozná. Prakticky rovnaký je aj displej čo sa veľkosti a rozlíšenia týka.

Rozdielov medzi Galaxy Note 20 Ultra a Note 10+ je menej
Rozdielov medzi Galaxy Note 20 Ultra a Note 10+ je menej Zdroj: Samsung

Tohtoročný model už ale podporuje 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Znížila sa tiež latencia pera S-Pen len na 9 ms, písanie teda bude už úplne prirodzené. Sú to určite príjemné vylepšenia. Ale ešte nie hodné výmeny starého Note 10+.

Áno, aj Exynos 990 je výkonnejší než vlaňajší Exynos 9825. Ale pri reálnom používaní znova minimálny rozdiel. Rovnaká je aj veľkosť operačnej pamäte. Kapacita batérie narástla z 4 300 na 4 500 mAh, ale klesla rýchlosť nabíjania.

Posledný zásadný rozdiel je fotoaparát prevzatý z Galaxy S20 Ultra. To znamená 108 Mpix hlavný snímač a 50-násobný hybridný zoom či 8K nahrávanie videa. Je to dosť na presvedčenie majiteľov Note 10+ aby hodili svoj smartfón na bazár a prešli na novinku?

Mimochodom, nový Galaxy Note 20 Ultra stojí od 1 299 eur, podľa bazárových cien by si Galaxy Note 10+ teraz predal za približne 500 až 600 eur.   

3. Súrodenci

Je to trochu irónia, ale najtvrdšou konkurenciou Galaxy Note 20 Ultra sú jeho starší súrodenci. Či už ide o záujemcov o smartfóny s perom alebo bez, v ponuke Samsungu nájdu luxusné kúsky už za znížené ceny.

Ak je niekto fanúšikom pera S-Pen, vlaňajší Note 10+ mu stále poslúži viac ako dobre. Stále je to mobil s jedným z najlepších displejov na trhu, fotoaparáty sa nemajú za čo hanbiť a výkonu je aj po roku na rozdávanie.

Galaxy S20 Ultra
Galaxy S20 Ultra Zdroj: Samsung

Jediný háčik môže byť v morálnom zastaraní. Note 20 Ultra bude dostávať nové verzie Androidu minimálne o rok dlhšie.

Zásadný je ale cenový rozdiel. Note 10+ je v predaji za 800 až 1 000 eur.

Za približne 1 100 eur sa dá kúpiť len pred pár mesiacmi predstavený Galaxy S20 Ultra, ktorý ponúkne prakticky to isté. Samozrejme bez pera S-Pen, ale zas s väčšou a rýchlejšie nabíjanou batériou.

4. Cena Note 20

Ak sa pozrieme na situáciu na trhu smartfónov, musí takmer každému pri spomenutí ceny Galaxy Note 20 trochu nadvihnúť obočie. Tak ako pri všetkom, aj pri mobiloch nejde len o cenu alebo len o výbavu. Vždy je to o ich pomere.

Práve preto cena tejto novinky akosi nezapadá. Len na pripomenutie – Note 20 je akási orezaná veria vlajkovej Note 20 Ultra. Oproti nej má trochu menší displej s citeľne nižším rozlíšením 2 400 x 1 080 bodov. Nepodporuje ani 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Kapacita operačnej pamäte je o tretinu menšia (8 GB) a batéria rovnako má o 200 mAh menej. Ale najmä to, že fotoaparáty sú staršie, prebraté z Galaxy S20.

Galaxy Note 20
Galaxy Note 20 Zdroj: Samsung

Keď sa pozrieme na všetky parametre, tak je to niečo medzi Galaxy S20 a vlaňajším Note 10 Lite. Prvý menovaný momentálne stojí približne 800 eur, druhý zhruba 500 eur. Takže niečo v tomto rozmedzí by bolo pochopiteľné. Lenže Samsung si za Note 20 pýta 949 eur a s podporou 5G dokonca až 1 049 eur.

5. iPhone 12 je na ceste

Galaxy Note 20 Ultra to bude mať ťažké aj pre načasovanie jeho príchodu na trh.  Bude to práve vtedy, keď sa všade bude hovoriť o prichádzajúcom iPhone 12. Záujemcovia o špičkový smartfón tak budú pravdepodobne vyčkávať s čím príde Apple.

Takto má vyzerať iPhone 12 Pro Max
Takto má vyzerať iPhone 12 Pro Max Zdroj: Phone Arena

Podľa posledných neoficiálnych informácií má Apple predstaviť až štyri modely. Hlavným konkurentom pravdepodobne bude iPhone 12 Pro Max, ktorý ponúkne tiež rozmerný displej a vylepšený fotoaparát. Cenovo by sa od seba nemali až tak zásadne líšiť.

Pripomeňme, že vlani štartoval iPhone 11 Pro Max s cenou 1 249 eur, Note 20 Ultra začína na 1 299 eurách.

Samozrejme, pre niekoho môže byť S-Pen neprekonateľná výhoda, pre iného to je zas ekosystém iOS. Bude zaujímavé sledovať, kto v tomto súboji bude už o pár týždňov víťaziť.

Odporúčané
Samsung predstavil nový Galaxy Note20, smart hodinky Galaxy Watch3 aj slúchadlá Galaxy Buds Live. Poznáme ich slovenské ceny Samsung predstavil nový Galaxy Note20, smart hodinky Galaxy Watch3 aj slúchadlá Galaxy Buds Live. Poznáme ich slovenské ceny 5. augusta 2020, 16:00

Domov
Zdieľať
Diskusia