Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2020, 14:22
Čas čítania 0:39
Daniel Mikolášik

Legendárna Avia končí. Československá značka už nebude vyrábať autá, hoci mala veľké plány

TECH
Uložiť Uložené

Automobilka chcela modernizovať a priniesť nákladné elektromobily. Nakoniec sa tak nestane.

Legendárna značka nákladných vozidiel Avia, ktorá začínala spočiatku ako výrobca lietadiel a ich opravovňa, končí. Československá automobilka už nebude vyrábať autá, pričom mala v pláne modernizovať a priniesť nákladné elektromobily. Napokon sa tak nestane.

Odporúčané
400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 29. júna 2020, 14:21

Ako informujú Hospodárske noviny, dôvodom ukončenia výroby je prísna emisná legislatíva a z nej vyplývajúca neschopnosť cenovej konkurencie. Jedným z najnovších modelov bola Avia D120 s pohonom 4x4. Letňanská Avia začala svoje pôsobenie na poli automobilov v roku 1968, kedy vyrobila prvé nákladné modely Avia A 15 a A 30.

Legendárna Avia končí. Československá značka už nebude vyrábať autá, hoci mala veľké plány
Zdroj: TASR

Firma však vznikla ešte v roku 1919 a zaoberala sa predovšetkým lietadlami. Založili ju inžinieri Pavel Beneš a Miroslav Hajn. V rokoch 1928 a 1929 sa stala súčasťou koncernu Škoda. Ich nákladiaky zažívali najväčší boom v 70. rokoch minulého storočia, kedy išlo o bezkonkurenčne rýchle a dynamické nákladiaky.

Najnovšia Avia D120
Najnovšia Avia D120 Zdroj: Avia

„Projekt Avie na elektrický pohon je v súčasnosti zmrazený a s anglickými partnermi nejednáme,“ uviedol Andrej Čírtek, hovorca skupiny Czechoslovak Group, ktorej Avia momentálne patrí. Ročne plánovala značka vyrobiť 400 áut. Výsledok sa však od priaznivej vidiny líšil. Vyrábali ich len v niekoľkých desiatkach ročne.

Domov
Zdieľať
Diskusia