Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2020, 17:12
Čas čítania 2:11
Viktor Kniš

Igor Matovič zaútočil na novinárku Denníka N, ktorá odhalila jeho plagiát: Urobili ste plagiát svojho článku, odkázal jej

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Igor Matovič sa po šiestich dňoch vyjadril ku kauze plagiátu svojej diplomovej práce.

Igor Matovič dnes po šiestich dňoch od prevalenia kauzy okolo svojej diplomovky predstúpil pred médiá, aby sa vyjadril k samotnej práci, ale aj návrhu na vyslovenie nedôvery. 

Premiér na tlačovej konferencii povedal, že chce, aby všetci poslanci v koalíci hlasovali voľne. Ak by ho odvolali, pôjde si žiť svoj súkromný život a skončí ako predseda OĽaNO aj ako politik.

Odporúčané
Čo za šaša ste to sem poslali vs. slivkový koláč pre Merkelovú: utorkový politický bizár Čo za šaša ste to sem poslali vs. slivkový koláč pre Merkelovú: utorkový politický bizár 21. júla 2020, 16:56

Matovič: „Zlomyseľnosť Denníka N“

Igor Matovič sa včera vrátil z Bruselu, kde rokovali lídri členských štátov Európskej únie o najväčšom ekonomickom balíčku v histórii. Stovky miliárd eur by mali pomôcť krajinám s ekonomickou krízou, ktorá vznikla po pandémii koronavírusu. Po návrate premiér Matovič na tlačovej konferencii oznámil, že sa Slovensku podarilo stať sa súčasťou „geniálnej“ dohody. 

Igor Matovič včera pred novinármi povedal, že sa bál, že lídri EÚ s ním odmietnu rokovať preto, že je plagiátor. Denník N sa bráni, že otázky poslali premiérovi ešte pred odletom do Bruselu.


„Považujem za mimoriadnu zlomyseľnosť od Denníka N, že v čase, keď vedeli, že sedím v lietadle, zverejnia túto tému, v období, keď vedia, že sa nemôžem tomu venovať, nemôžem sa brániť, nemôžem k tomu nič hovoriť, lebo sa musím venovať samitu v Bruseli.

A doslova som to považoval za obrovské riziko, že sa to môže podpísať na tom, že Slovensko stratí stovky miliónov eur, možno miliardy, kvôli tomu, že tí lídri sa nebudú chcieť s nejakým plagiátorom, o ktorom dostali hneď zvodky, rozprávať a nebudú chcieť s ním vyjednávať. Tým pádom som veľmi rád, že tí ľudia boli nad vecou a uvedomovali si, že niekto koná politicky a zlomyseľne na Slovensku,“ uviedol Matovič podľa Denníka N.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Premiér aj dnes obviňoval Denník N. Povedal, že si myslel, že keď včera obvinil Denník N, čakal, že si portál nasype portál popol na hlavu a pokúsi sa ospravedlniť. „Stal sa však presný opak, na obhajobu použili podlú lož,“ povedal Matovič. 

Upresnil, že klamať mala autorka článku o premiérovej diplomovke a klamstva sa mali týkať rozdielov medzi časmi, kedy sa Igor Matovič dozvedel o možnosti vyjadriť sa k článku o diplomovke. „Urobili ste plagiát svojho článku,“ odkázal redaktorke. 

„A teraz možno k veci,“ pokračoval Matovič s tým, že 8 rokov hovorí o svojej diplomovke rovnako. Spomína na rok 2012, keď prvýkrát Hospodárske noviny odhalil, že s diplomovkou nie je niečo v poriadku. Matovič si tým pádom myslí, že nejde o bombastické odhalenie plagiátu. „S týmto ma ľudia volili v roku 2012, s týmto ma ľudia volili v roku 2016 a aj v roku 2020,“ povedal premiér.

Redaktor Nejedlý v roku 2012 podľa Matoviča odhalil, že v jeho diplomovke sú autorské len 4 strany a tým pádom nemá byť prekvapenie, že má skopírovanú prácu.

Matovič: V čom je rozdiel mojej práce a Dankovej? 

Igor Matovič tvrdí, že by novinári mali zohľadňovať okolnosti. Hovorí, že Andrej Danko prišiel do knižnice, zobral prácu inej študentky a napísal na ňu svoje meno. Dodáva, že on robil diplomovku v čase, keď sa zároveň venoval firme a zamestnával veľa ľudí. Špecifikuje, že to bolo v čase, keď bola vysoká nezamestnanosť na Slovensku. Prvý termín na diplomovku vraj nestihol. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Matovič ďalej povedal, že si nechcel ani dať napísať titul do občianského preukazu, pretože si vraj uvedomoval, že ho nezískal čestne. „Titul som v občianskom preukaze nemal 10 rokov na moju vlastnú žiadosť,“ povedal s tým, že v skutočnosti vníma ako svoju diplomovú prácu to, že zamestnával 2-tisíc ľudí a zaplatil 500 miliónov daní. „Môj doktorát bol 5-dňový samit v Bruseli,“ dodal. 

Domov
Zdieľať
Diskusia