Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2020, 11:07
Čas čítania 8:45
Tímea Krauszová

Sexuálna asistentka: Pomáhala som pri sexe aj páru, obaja boli na vozíku a potrebovali tretiu osobu (Rozhovor)

REFRESHER AKO MAŤ EŠTE LEPŠÍ SEX EROTICKÉ SLUŽBY SEXUALITA
Uložiť Uložené

Tina pracuje ako sexuálna asistentka v Česku. Je jedna z mála ľudí, ktorí majú kvalifikáciu túto službu vykonávať a chodia za ňou aj klienti zo Slovenska.

„K sexuálnej asistencii som sa dostala cez kamaráta v Nemecku, ktorý má syna s hendikepom. Tam som sa prvýkrát dopočula, že niečo také existuje,“ vysvetlila pre Refresher profesionálna sexuálna asistentka Tina. Keď začala pátrať po podobnej službe v Česku, zistila, že ju poskytujú len piati ľudia. Prihlásila sa na najbližší otvorený kurz, pretože to chcela robiť tiež.

Sexuálna asistentka Tina vystupuje vždy len pod touto prezývkou.
Sexuálna asistentka Tina vystupuje vždy len pod touto prezývkou. Zdroj: archív respondentky

„Stále som premýšľala, ako môžem ľuďom s hendikepom pomôcť. Sexuálna asistencia sa zameriava na sexualitu ľudí, kam sa dá naozaj zaradiť všetko: od hľadania partnera, uspokojovania vlastnej sexuality až po plánovanie rodičovstva. Bola som predsvedčená, že práve v tejto oblasti môžem ľuďom pomôcť.“

Odporúčané
Keď sa chceme s niekým rozísť, stačí trochu ghostingu. Prečo je randenie pre mileniálov také zložité? Keď sa chceme s niekým rozísť, stačí trochu ghostingu. Prečo je randenie pre mileniálov také zložité? 9. marca 2020, 12:30
V tomto rozhovore si prečítaš:
  • Čo je sexuálna asistencia
  • Prečo ju potrebujú ľudia s postihnutím
  • Kto ju môže poskytovať
  • V čom sa líši od prostitúcie
  • Či sexuálna asistencia zahŕňa aj sex
  • Ako prebieha asistencia s ľuďmi na vozíku alebo s iným postihnutím
Tina (jej pravé meno na jej žiadosť neuvádzame) je tridsiatnička, ktorá pracuje v sociálnom sektore. Jej koníčkom je však sexuálna asistencia, ktorej sa venuje od roku 2019. Na profesionálnej úrovni pomáha ľuďom s mentálnym alebo fyzickým postihnutím objavovať svoju sexualitu a poskytuje im, ale aj ich rodičom či opatrovateľom potrebné informácie.

Za jednu hodinu asistencie si naúčtuje v prepočte približne 45 €. Jej klienti musia mať v zmysle zákona minimálne 18 rokov v prípade, že ide o služby erotickej masáže a masturbácie.

Čo presne je sexuálna asistencia?

Je to platená služba, ktorú môžu vykonávať sexuálne asistentky, keď absolvovali kurz. Primárne sa poskytuje ľuďom so zdravotným hendikepom a seniorom.

V čom im taká služba pomáha?

Pomôže im pracovať s vlastnou sexualitou, so svojimi vzťahmi a tiež sa môžu v oblasti sexuality vzdelávať.

Kto okrem ľudí s hendikepom alebo seniorov ešte využíva vaše služby?

Môžu to byť napríklad rodičia alebo osoby v pomáhajúcich profesiách, či ľudia, ktorí potrebujú poradiť alebo riešiť problémy z oblasti sexuality.

Odporúčané
Sexuologička: Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia osloviť dievča. O otvorených vzťahoch si myslím svoje (Rozhovor) Sexuologička: Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia osloviť dievča. O otvorených vzťahoch si myslím svoje (Rozhovor) 16. apríla 2020, 16:12

Prečo potrebujú ľudia s postihnutím sexuálnu asistenciu?

Aj ľudia s postihnutím potrebujú uspokojovať vlastnú sexualitu. Je to často ešte veľké tabu a preto ju aj potláčajú. Sexuálne asistentky sú niekedy jedinou osobou, s ktorou sa môžu takíto ľudia baviť o sexualite bez obáv. Poskytneme im informácie, vysvetlíme základné pojmy ako masturbácia, pohlavný styk, orgazmus, erekcia, ejakulácia či sexuálne zneužívanie a bezpečný sex.

Množstvo klientov, predovšetkým tí, ktorí žiju v rodine alebo v sociálnom zariadení, má nedostatok informácií nielen o sexe, ale aj sexualite.

Scéna z filmu 37 Seconds.
Scéna z filmu 37 Seconds. Zdroj: Netflix

Ako je možné, že majú nedostatok informácií? O týchto ľudí sa predsa niekedy zaujíma viac osôb, ako o zdravých jedincov

Väčšinou si ich opatrovatelia nepripúšťajú, že aj osoby s mentálnym hendikepom v pohlavne vyspelom tele majú vlastnú sexualitu, sexuálne potreby a prejavy. Na koho by ste sa obrátili, keby ste boli mladý muž, ktorý má erekciu, túži zažiť orgazmus, ale kvôli svojmu hendikepu nedokáže bez pomoci dosiahnuť uspokojenie? Na svoju mamu, zdravotnú sestru alebo opatrovateľku?

Pravdepodobne nie.

Rovnako keby ste mali doma dospelého syna s hendikepom, ktorý si nevhodnou masturbáciou spôsobuje poranenie genitálií... Kto ho naučí, ako správne masturbovať? Lekár či osobná asistentka? Nie. Preto tu je sexuálna asistencia (úsmev).

Medzi najčastejšie problémy patrí nadmerná masturbácia, pri ktorej dochádza k poraneniu pohlavných orgánov, alebo masturbácia na verejnosti, obchytkávanie náhodných okoloidúcich.

Koľko asistentiek je v Česku a na Slovensku?

Momentálne je v Česku osem asistentiek a dvaja asistenti. Neviem, ako to je na Slovensku, ale klienti od vás jazdia za asistenciou k nám.

Odporúčané
Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí 15. júla 2020, 14:30

K tomu, aby ste mohli pracovať ako sexuálna asistentka, ste museli absolvovať školenia. Čo ste sa tam naučili?

Ako komunikovať s ľuďmi s hendikepom, ako život s postihnutím ovplyvňuje ich sexualitu a akým spôsobom zapojiť do spolupráce aj ďalších opatrovateľov. Veľmi ma zaujala napríklad prednáška fyzioterapeutky a ergoterapeutky, ktorá nám ukázala, aké náročné môže byť používanie erotických pomôcok alebo samostný sex s partnerom.

Koľko také školenie stojí?

Školenie v Prahe stálo približne dvadsaťtisíc českých korún (v prepočte približne 750 €, pozn.red.). Ale neustále sa musím v tomto smere vzdelávať, takže náklady mám aj po ukončení kurzu.

Prejdime na prácu s klientami. Ako sa dajú vaše služby objednať?

Klient ma najskôr kontaktuje cez email alebo telefonicky a dá mi prvotné informácie o probléme, ktorý chce riešiť, vysvetlí, o akú službu má záujem. Ak tú službu poskytujem, tak sa dohodneme na prvej schôdzke.

Aké služby neposkytujete?

Poskytujem len dotyky, maznanie, masáž a masturbáciu. Neposkytujem orálny sex ani pohlavný styk.

Sú vašimi klientami skôr ženy alebo muži?

Mám klientov mužov, ženy a aj páry. Pracujem s klientami s mentálnym aj s telesným hendikepom.

Zatiaľ nikto nespanikáril, ale raz nás pri asistencii prekvapila matka môjho klienta.

Čo s vami chcú zvyčajne klienti robiť?

Vyhľadávajú ma ľudia, ktorým chýba blízkosť opačného pohlavia, často sa chcú len maznať a objímať, hovoriť o svojich problémoch v sexualite. Niektorí si doprajú erotickú masáž či masturbáciu, alebo chcú vyskúšať nejakú erotickú pomôcku a potrebujú poradiť.

Aj takto môže vyzerať príprava na asistenciu.
Aj takto môže vyzerať príprava na asistenciu. Zdroj: archív respondentky

V čom potrebujú asistenciu páry?

Raz som napríklad pracovala s párom, ktorý potreboval dopomôcť s vhodnými polohami pri sexe. Partneri mali telesný hendikep a obaja boli na vozíčku. Žili vo vlastnom byte, navzájom sa podporovali a pomáhali si, ale pri sexe potrebovali tretiu osobu.

Ako teda vyzerá prvé stretnutie s klientom?

Ujasníme si, aké služby presne požaduje, aké sú prípadné riziká a obmedzenia pri poskytovaní služby a koľko to bude stáť. Ak obe strany súhlasia, tak sa dohodneme na termíne sexuálnej asistencie. Podpisujeme zmluvu, kde je presne uvedený rozsah služby a cena.

Viete mi zhrnúť, ako vyzerá sexuálna asistencia v praxi?

Každá asistencia je iná, to je na tom zaujímavé. K mojej práci patrí aj vzdelávanie rodičov a ošetrovateľov či prednášky v sociálnych zariadeniach.

Prečo sa na vás miesto človeka s postihnutím obracajú jeho rodičia alebo ošetrovatelia?

Medzi najčastejšie problémy patrí nadmerná masturbácia, pri ktorej dochádza k poraneniu pohlavných orgánov, alebo masturbácia na verejnosti, obchytkávanie náhodných okoloidúcich. Preto je potrebné vzdelávať klientov aj v oblasti sexuality, čiže ako majú bezpečne masturbovať, ako svoju sexualitu uspokojiť, ako na osobnú hygienu a jeho formy a podobne.

Odporúčané
Krátky slovník mileniálov: Každý, kto sa v tomto storočí aspoň raz zaľúbil, by tieto slová mal poznať Krátky slovník mileniálov: Každý, kto sa v tomto storočí aspoň raz zaľúbil, by tieto slová mal poznať 13. marca 2020, 17:04

K akým dotykom môže pri asistencii dôjsť? Môže to vyústiť aj do sexu?

Záleží na rozsahu služby. Každá asistentka či asistent poskytuje iné veci a klienti si práve podľa toho vyberajú. Sú sexuálne asistentky, ktoré poskytujú sex.

Ľudia s hendikepom túžia po objatí, maznaní, blízkosti druhého tak ako každý. Chcú sa porozprávať alebo prežiť orgazmus. Často mi hovoria, že po asistencii sa cítia psychicky lepšie, sú šťastní a spokojní. Po orgazme sa telo uvoľní a vyplavia sa hormóny šťastia.

Klientom neustále opakujem, že nie som ani ich kamarátka, ani ich priateľka.

Stalo sa už, že klient uprostred asistencie spanikáril, odmietol vás alebo vyhodil z bytu?

Skôr než urobím nejaký pohyb, klientom vysvetľujem, čo bude nasledovať. Pri prvej asistencii sú bežné pocity hanby a obavy z toho, aké to bude. Pre mnoho klientov sú sexuálne asistentky či asistenti prvými osobami, ktoré sa dotknú ich tela. A pre veľa mužov sú ich asistentky prvými ženami, ktoré vidia nahé, môžu sa ich dotknúť alebo pobozkať na čele.

Ale zatiaľ nikto nespanikáril. Raz nás však pri asistencii prekvapila matka môjho klienta.

Ako ste reagovali?

Bola som u jedného klienta, mal vtedy dvadsať rokov, je to vozíčkar. Asistencia bola tajná, chodila som k nemu v čase, keď bola jeho mama v práci a vždy som potom poctivo upratala. Navštevovala som ho zhruba raz mesačne. Raz sa však jeho mama vrátila skôr.

Najskôr prišiel výsluch nás oboch, že čo to robíme. Matka nechcela počuť žiadne vysvetlenie, proste jej syn podľa nej masturbovať nepotrebuje a vraj má ešte na dievčatá čas. Potom tresla dvermi a odišla.

ilustračné foto
ilustračné foto Zdroj: YouTube / New York Post

Hovorili ste s ňou niekedy po tomto incidente?

Na druhý deň som sa tam znova zastavila. Matka môjho klienta už nebola nahnevaná, pripravila kávu a o všetkom sme sa porozprávali. ubezpečila som ju, že synovi nerobím nič zlé, že aj on má sexuálne potreby tak ako každý iný muž či ona samotná.

Syn jej vysvetlil, že po asistencii sa cíti psychicky lepšie, vie sa sústrediť na učenie a môže hovoriť o svojich sexuálnych zážitkoch s kamarátmi. Matka sa mi potom ospravedlnila a naďalej k nemu chodím na asistenciu. Už však nie potajomky.

Urobili sme to tak, že žena uchopila penis partnera svojou rukou a ja som dala vlastnú ruku na jej. Partnera sme priviedli k orgazmu, potom sa k sebe pritúlili a ja som odišla do inej miestnosti.

Odporúčané
10 mileniek Borisa Kollára: Bývalá superstaristka, krupiérka v herni či poslankyňa NR SR 10 mileniek Borisa Kollára: Bývalá superstaristka, krupiérka v herni či poslankyňa NR SR 25. júna 2020, 11:16

Aký je rozdiel medzi pracovníčkou v sexbiznise a sexuálnou asistentkou?

Sexuálna asistencia je pre všetkých bez ohľadu na postihnutie. Mám ku klientom osobný prístup, vzdelávanie je systematické, klientov učím k samostatnosti v sexualite, venujeme sa aj témam vzťahov: ako si nájsť priateľku, ako sa pripraviť na rande.

Ja som nikdy ako prostitútka nepracovala, neviem to zhodnotiť objektívne. Ale od klientov často počúvam, že na ne prostitútky príliš naliehali, poskytli im iné služby, než si želali. Tam ide primárne o sexuálny akt, pričom asistencia sa zaoberá sexualitou ako jedným celkom.

Okrem toho, prostitútky klientov často pre ich postihnutie odmietnu.

Scéna z filmu Nedotknuteľní.
Scéna z filmu Nedotknuteľní. Zdroj: Gaumont, The Weinstein Company

Môže si aj zdravý človek, ktorý je hanblivý alebo napríklad ešte nehovorí otvorene o svojej orientácii, objednať sexuálnu asistenciu?

Áno, ale poskytnem im len poradenstvo, vzdelávanie z oblasti sexuality.

Stalo sa vám, že ste si nevedeli fyzicky poradiť s klientom?

Zatiaľ sa mi taká situácia nestala. Pred prvou asistenciou si preberieme všetky riziká. Veľmi dôležitá je dôvera klienta, aby mi poskytol všetky informácie a ja som sa mohla na asistenciu pripraviť.

Zažili ste už, že by sa klient na vás príliš naviazal?

Klientom neustále opakujem, že nie som ich kamarátka, ani ich priateľka. Zatiaľ sa mi to nestalo, klientom sa nezdôverujem ani s osobnými vecami. Nemôžu mi písať emaily alebo mi volať mimo sexuálnej asistencie. Ak by došlo k zamilovaniu, musela by som asistenciu ukončiť.

Neodpudzuje vás dotýkať sa neznámych mužov, či starých ľudí?

Nie. Každé telo má svoj príbeh a je krásne mať možnosť pozrieť si ho a dotýkať sa ho.

Táto práca môjmu partnerovi nevadí. Máme stanovené hranice, ktoré rešpektujem.

Učíte  klientov flirtovať alebo hovoriť s opačným či rovnakým pohlavím?

Áno, je dôležité, aby každý človek dokázal o sexualite komunikovať a dokázal povedať, čo si želá a kde sú jeho hranice. Skúšame rôzne modelové situácie, aby si boli klienti viac istí v tom, ako v takých situáciách postupovať.

Môže sexuálna asistentka zasiahnuť aj do sexuálneho života dvojice?

Určite by som do sexuálneho života nezasahovala, to je vec partnerov. 

Viete mi opísať, ako vyzerá párová asistencia?

Raz si ma objednal pár vozíčkarov, ktorí potrebovali pomoc pri napolohovaní do správnej pozície pri pohlavnom styku.

Ďalším prianím bolo, že muž chce, aby mu žena poskytla masturbáciu rukou. Keďže mala žena postihnuté ruky, sama nemohla svojho partnera priviesť k orgazmu. Urobili sme to tak, že žena uchopila penis partnera svojou rukou a ja som dala vlastnú ruku na jej. Partnera sme priviedli k orgazmu, potom sa k sebe pritúlili a ja som odišla do inej miestnosti.

Pri párovej asistencii sa snažím byť „neviditeľná“, ale všetko záleží na klientoch a ich želaniach.

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: YouTube / VICE Asia

Je možné mať doma partnera a využívať sexuálnu asistenciu? Nie je to nevera?

Je na klientovi, ako sa s touto situáciou vyrovná. Pokiaľ ide o klienta, ktorý prežil úraz a potrebuje si „vyskúšať“, ako mu všetko funguje, či dosiahne erekciu alebo či je napríklad jeho penis po ochrnutí citlivý a chce tým predísť komplikáciám pri sexe so svojou partnerkou, môže si objednať sexuálnu asistenciu. Osobne na tom nevidím nič zlé.

Ja svojich klientov nesúdim, je to ich rozhodnutie a ja ich akceptujem.

Ako vplýva vaša práca na vašu vlastnú sexualitu?

Klienti ma nabíjajú energiou. Učia ma pozerať sa na svet inými očami. Majú rôzne náapady a požiadavky, niekedy sa aj naučím niečo nové (úsmev).

Nedokážem si predstaviť, že budem ležať na posteli a nebudem môcť niekoho objať alebo prežiť orgazmus.

Ako na to reaguje váš partner?

Táto práca mu nevadí. Máme stanovené hranice, ktoré rešpektujem.

Máte deti?

Áno, mám.

Vedia, že čo robíte? 

Sú ešte malé a neriešia, čo robí mamička. Sexuálna asistencia je navyše mojím koníčkom, na plný úväzok pracujem v sociálnom sektore.

Až budú deti staršie, poviete im o sexuálnej asistencii?

Určite áno, nie je na tom nič zlého. Svoje deti vzdelávam v oblasti sexuality. Nikdy som im netvrdila, že dieťa sa narodí po svadbe alebo ho prinesie bocian. Ak prejavia záujem dozvedieť sa viac, rada sa s nimi porozprávam.

Čo vaše okolie? S akými reakciami sa stretávate?

Poznajú ma a podporujú. Všetci v mojom okolí majú celkom presné informácie o sexuálnej asistencii a vedia, že to nie je prostitúcia, ale pomoc ľuďom s hendikepom.

Koľko si svojou prácou zarobíte?

Záleží od toho, koľko času mám na sexuálnu asistenciu. Zvyčajne mám 2-6 klientov za mesiac a hodina asistencie stojí 1200 Kč (približne 45 €, pozn.red.).

Zvažovali ste niekedy, že zmeníte prácu?

V budúcnosti by som chcela rozširovať povedomie o sexuálnej asistencii najmä v sociálnej oblasti. Tam narážame sa rôzne úskalia v domovoch a ústavoch.

Priala by som si, aby sa sexuálna asistencia nebrala len ako poskytovanie sexuálnych praktík ľuďom s postihnutím. Sexualita nie je sex. Rada by som sa preto chcela podieľať na tvorbe metodických pokynov, ako pracovať so sexualitou v sociálnych zariadeniach.

Viete si predstaviť, že by ste si v budúcnosti aj sama objednala služby sexuálnej asistencie?

Áno, určite by som túto službu využila, pretože mám rada dotyky a nedokážem si predstaviť, že budem ležať na posteli a nebudem môcť niekoho objať alebo prežiť orgazmus! Preto je nutné sexuálnu asistenciu propagovať (úsmev).

Domov
Zdieľať
Diskusia