Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2020, 11:07
Čas čítania 8:45
Tímea Krauszová

Sexuálna asistentka: Pomáhala som pri sexe aj páru, obaja boli na vozíku a potrebovali tretiu osobu (Rozhovor)

REFRESHER AKO MAŤ EŠTE LEPŠÍ SEX EROTICKÉ SLUŽBY SEXUALITA
Uložiť Uložené

Tina pracuje ako sexuálna asistentka v Česku. Je jedna z mála ľudí, ktorí majú kvalifikáciu túto službu vykonávať a chodia za ňou aj klienti zo Slovenska.

„K sexuálnej asistencii som sa dostala cez kamaráta v Nemecku, ktorý má syna s hendikepom. Tam som sa prvýkrát dopočula, že niečo také existuje,“ vysvetlila pre Refresher profesionálna sexuálna asistentka Tina. Keď začala pátrať po podobnej službe v Česku, zistila, že ju poskytujú len piati ľudia. Prihlásila sa na najbližší otvorený kurz, pretože to chcela robiť tiež.

Sexuálna asistentka Tina vystupuje vždy len pod touto prezývkou.
Sexuálna asistentka Tina vystupuje vždy len pod touto prezývkou. Zdroj: archív respondentky

„Stále som premýšľala, ako môžem ľuďom s hendikepom pomôcť. Sexuálna asistencia sa zameriava na sexualitu ľudí, kam sa dá naozaj zaradiť všetko: od hľadania partnera, uspokojovania vlastnej sexuality až po plánovanie rodičovstva. Bola som predsvedčená, že práve v tejto oblasti môžem ľuďom pomôcť.“

Odporúčané
Keď sa chceme s niekým rozísť, stačí trochu ghostingu. Prečo je randenie pre mileniálov také zložité? Keď sa chceme s niekým rozísť, stačí trochu ghostingu. Prečo je randenie pre mileniálov také zložité? 9. marca 2020, 12:30
V tomto rozhovore si prečítaš:
  • Čo je sexuálna asistencia
  • Prečo ju potrebujú ľudia s postihnutím
  • Kto ju môže poskytovať
  • V čom sa líši od prostitúcie
  • Či sexuálna asistencia zahŕňa aj sex
  • Ako prebieha asistencia s ľuďmi na vozíku alebo s iným postihnutím
Tina (jej pravé meno na jej žiadosť neuvádzame) je tridsiatnička, ktorá pracuje v sociálnom sektore. Jej koníčkom je však sexuálna asistencia, ktorej sa venuje od roku 2019. Na profesionálnej úrovni pomáha ľuďom s mentálnym alebo fyzickým postihnutím objavovať svoju sexualitu a poskytuje im, ale aj ich rodičom či opatrovateľom potrebné informácie.

Za jednu hodinu asistencie si naúčtuje v prepočte približne 45 €. Jej klienti musia mať v zmysle zákona minimálne 18 rokov v prípade, že ide o služby erotickej masáže a masturbácie.

Čo presne je sexuálna asistencia?

Je to platená služba, ktorú môžu vykonávať sexuálne asistentky, keď absolvovali kurz. Primárne sa poskytuje ľuďom so zdravotným hendikepom a seniorom.

V čom im taká služba pomáha?

Pomôže im pracovať s vlastnou sexualitou, so svojimi vzťahmi a tiež sa môžu v oblasti sexuality vzdelávať.

Kto okrem ľudí s hendikepom alebo seniorov ešte využíva vaše služby?

Môžu to byť napríklad rodičia alebo osoby v pomáhajúcich profesiách, či ľudia, ktorí potrebujú poradiť alebo riešiť problémy z oblasti sexuality.

Odporúčané
Sexuologička: Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia osloviť dievča. O otvorených vzťahoch si myslím svoje (Rozhovor) Sexuologička: Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia osloviť dievča. O otvorených vzťahoch si myslím svoje (Rozhovor) 16. apríla 2020, 16:12

Prečo potrebujú ľudia s postihnutím sexuálnu asistenciu?

Aj ľudia s postihnutím potrebujú uspokojovať vlastnú sexualitu. Je to často ešte veľké tabu a preto ju aj potláčajú. Sexuálne asistentky sú niekedy jedinou osobou, s ktorou sa môžu takíto ľudia baviť o sexualite bez obáv. Poskytneme im informácie, vysvetlíme základné pojmy ako masturbácia, pohlavný styk, orgazmus, erekcia, ejakulácia či sexuálne zneužívanie a bezpečný sex.

Množstvo klientov, predovšetkým tí, ktorí žiju v rodine alebo v sociálnom zariadení, má nedostatok informácií nielen o sexe, ale aj sexualite.

Scéna z filmu 37 Seconds.
Scéna z filmu 37 Seconds. Zdroj: Netflix

Ako je možné, že majú nedostatok informácií? O týchto ľudí sa predsa niekedy zaujíma viac osôb, ako o zdravých jedincov

Väčšinou si ich opatrovatelia nepripúšťajú, že aj osoby s mentálnym hendikepom v pohlavne vyspelom tele majú vlastnú sexualitu, sexuálne potreby a prejavy. Na koho by ste sa obrátili, keby ste boli mladý muž, ktorý má erekciu, túži zažiť orgazmus, ale kvôli svojmu hendikepu nedokáže bez pomoci dosiahnuť uspokojenie? Na svoju mamu, zdravotnú sestru alebo opatrovateľku?

Pravdepodobne nie.

Rovnako keby ste mali doma dospelého syna s hendikepom, ktorý si nevhodnou masturbáciou spôsobuje poranenie genitálií... Kto ho naučí, ako správne masturbovať? Lekár či osobná asistentka? Nie. Preto tu je sexuálna asistencia (úsmev).

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86871 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko sexuálna asistencia stojí
  • Koľko asistentiek je v Česku a na Slovensku
  • Čo hovoria na Tininu prácu jej najbližší
  • Ako zareagovala, keď ju pri asistencii „načapala“ matka jej klienta
  • Aké požiadavky majú jej klienti
  • Ako presne vyzerá sexuálna asistencia pre páry
Domov
Zdieľať
Diskusia