Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. apríla 2020, 16:12
Čas čítania 10:32
Tímea Krauszová

Sexuologička: Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia osloviť dievča. O otvorených vzťahoch si myslím svoje (Rozhovor)

Sexuologička: Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia osloviť dievča. O otvorených vzťahoch si myslím svoje (Rozhovor)
Zdroj: The Girlfriend Experience / HBO
REFRESHER MILENIÁLI RANDENIE V 21. STOROČÍ
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Slovenská odborníčka v rozhovore prezradila, čo si myslí o kamarátstve s výhodami a ako môžu erotické hračky pomôcť párom, ktorým to v posteli hapruje.

„Časté striedanie partnerov vedie k citovej prázdnote,“ tvrdí MUDr. Dana Šedivá.  Psychiatrička so špecializáciou na sexuológiu v rozhovore pre Refresher prezradila, čo si myslí o dnešných vzťahoch a prečo toľkí ľudia nie sú spokojní so svojim sexuálnym životom. Okrem poradenstva vo vlastnej ambulancii je aj podpredsedníčkou Slovenskej sexuologickej spoločnosti.

Sú ľudia, ktorým sú hračky nepríjemné, a aj keď im ich odporúčame, tak o tom nechcú ani počuť.

Rozprávali sme sa s ňou o tom, s čím za ňou najčastejšie prichádzajú klienti a kedy nastáva ten zlomový bod a priznajú si, že potrebujú pomoc. Jej najmladší klienti sú ešte gymnazisti, najstarší sú vo veku 80 rokov. Viac ako technológie podľa nej ohrozuje zdravé vzťahy najmä komunikácia, v ktorej sú dnešní mladí neskúsení a často ani nevedia, ako osloviť niekoho, kto sa im páči.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sexuológovia odporúčajú erotické hračky pri riešení problémov v posteli
  • Ako môže análny kolík pomôcť pri problémoch s bolestivým sexom pre ženu
  • Či za ňou častejšie chodia ženy alebo muži

Sú erotické hračky rozšírené na Slovensku?

Existuje skupina ľudí, ktorí erotické pomôcky zaradili do sexuálnych aktivít od začiatku sexuálneho života, nakoľko to považujú za bežnú vec, vyhovuje im forma stimulácie, ktorú poskytujú.  Iní sa k nim prepracovali zo zvedavosti. Mnohí ich však odmietajú z princípu, iní ich ani len nevyskúšali a nechýba im to. Je to vec vkusu a sexuálneho scenára. Mladšia generácia cíti pravdepodobne menej ostychu ako tá staršia, súvisí to s väčšou otvorenosťou, ale aj s pornografiou na ktorej sú „odchovaní“.

Sexuologička Dana Šedivá.
Sexuologička Dana Šedivá. Zdroj: Dana Šedivá

Používajú ich teda skôr slobodní ľudia?

V zásade nemusí ísť o to, či je niekto slobodný, alebo zadaný. Je to skôr o experimentovaní, o tom, čo komu vyhovuje. Sú ľudia, ktorým sú pomôcky nepríjemné, a treba to rešpektovať.

Kedy odporúčate vašim klientom, aby dali erotickým hračkám šancu?

Vieme ich zaradiť v párovej sexoterapii ženských sexuálnych dysfunkcií, ak to žena neodmieta, resp. aj v rámci autoerotiky. Napríklad  pri dyspareunii (nepríjemný sexuálny styk), algopareunii ( bolestivý sexuálny styk) alebo pri vaginizme (nie je možná penetrácia vagíny pre svalové kŕče). Sú to dosť časté dysfunkcie, okolo 9 % žien trpí dyspareuniou alebo algopareuniou, ďalšie 2 % majú vaginizmus. Trpia nimi ženy, ktoré sú po telesnej stránke zdravé, libido a schopnosť orgazmu môžu byť zachované. Príčiny sú najmä psychogénne –  modulujúci vplyv minulosti, povahové rysy, partnerské problémy, depresie, únavový syndróm. Môže sa jednať o primárnu sexuálnu dysfunkciu, ktorá je prítomná od začiatku sexuálneho života, alebo sekundárnu – vzniká až po období normálnej sexuálnej reaktivity. 

Odporúčané
Nahliadli sme do erotických klubov na východe. Ich biznis ohrozujú online prostitútky na chatoch a zoznamkách Nahliadli sme do erotických klubov na východe. Ich biznis ohrozujú online prostitútky na chatoch a zoznamkách 4. marca 2020, 17:33

Ako závažný je vaginizmus?

Vaginizmus je reflexné kŕčovité stiahnutie svalstva pošvového vchodu a panvového dna, ktoré znemožňuje penetráciu. Nie je pri ňom možné ani gynekologické vyšetrenie, niektoré ženy majú problém sa samé dotýkať na genitáliách, sexuálne dráždenie a penetrácia je nerealizovateľná pre stiahnutie vaginálneho svalstva.

Ani sadista nechodí rád k zubárovi.

Akým spôsobom teda hračky pomáhajú pri vaginizme?

Pri terapii nemôžete od ženy s vaginizmom chcieť, aby realizovala sexuálny styk, a to ani s mužom, ktorého miluje. Jednoducho sa to nedá. Preto odporúčame rôzne vibrátory rôznych priemerov, aby si postupne veľkosti zvyšovali. Začíname radšej pri análnych, ktoré sú tenšie. V tomto je dnešná doba fantastická, že kúpite naozaj všetko. Pred 30-40 rokmi sa to zohnať nedalo, no pacientok bolo veľa.

Majú hračky opodstatnenie aj pri mužských problémoch? 

Áno, napríklad v prípadoch, keď muž nie je schopný erekcie, alebo je erekcia nedostatočná a je to dlhodobý, resp. trvalý stav. Postihnutí sú napr. muži s cukrovkou, vysokým tlakom, ochoreniami prostaty, po úrazoch. Viac-menej všetky ochorenia, ktoré postihujú cievny a nervový systém, môžu negatívne ovplyvniť schopnosť dosiahnuť a udržať uspokojivú erekciu. Tieto páry sa snažíme previesť psychoterapiou a učíme ich, aby sa snažili využiť to, čo dnešná doba ponúka. Snažíme sa pomáhať ľuďom, ktorí si nevedia sami pomôcť. Pre niektoré ženy je vaginálna stimulácia alfou a omegou, problém nastane, keď to pre nejakú príčinu zo strany partnera nie je možné. Pomáhame aj pri komunikácii ich predstáv, napríklad ak muž po niečom túži a partnerka to odmieta. Tam, kde to pomôže prežívaniu a zabráni tomu, aby sa partneri trápili a rezignovali na intimitu, teda sexuálne pomôcky odporúčame.

Ako reagujú, keď navrhnete, aby skúsili nejakú erotickú hračku?

Ako-ktorí. Je to veľmi intímna téma, o ktorej mnoho ľudí nedokáže otvorene komunikovať. Ak je problém, je na mieste vyhľadať sexuológa, neodporúčame zverovať sa tretej osobe z blízkeho okolia.

Sexuologička: Rozhovor
Zdroj: Fifty Shades of Gray / Universal Pictures

Nenaruší hračka intimitu medzi partnermi?

Ak je to po dohode oboch partnerov, tak nie.

Stretávate sa aj s klientami so sadomasochistickými sklonmi. Pri nich teda neplatí, že v posteli sa môže naozaj všetko?

V sexe sa môže všetko, čo vyhovuje obom partnerom a nespôsobuje fyzickú alebo psychickú ujmu. Sadomasochizmus je sexuálna deviácia, je to odlišný  vrodený sexuálny scenár. V párovej sadomasochistickej sexualite nejde o reálne spôsobené utrpenie, ale o náznakové, o hranie rolí. Akonáhle je u masochistu presiahnutý určitý prah bolesti, tam začína inštinkt sebazáchovy. Strach alebo bolesť určitej intenzity môžu úplne zrušiť sexuálnu atmosféru. Ani sadista nerád chodí k zubárovi. Je to viazané len na sexuálny akt.

Môže hračka kompletne nahradiť človeka?

Nie, to nie je možné.  Nenahradia vám vzťah, ale takisto sa tým nič nepokazí, bez ohľadu na pohlavie.

Takže nie je možné „sa pokaziť“ tým, že dlhé obdobie masturbujeme sami a potom vstúpime do vzťahu s niekým novým?

Autoerotika je veľmi prospešná. Ak človek pozná svoje telo, nemá zábrany dotýkať sa ho, v párovom živote z toho môže iba profitovať. V minulosti sme sa častejšie stretávali so sexuálne neprebudenými jedincami, ktorí mali problematický vzťah k nahote a sexualite prameniaci z infantilných alebo náboženských postojov. Vhupli rovno do manželstva a začali problémy. Nie u každého fungujú očakávané erotogénne zóny. Dotyky na prsiach, bradavkách, či semenníkoch môžu byť pre niektorých natoľko rušivé, že zabijú sexuálnu atmosféru. Je dobré, ak jedinci o tom majú povedomie a vedia to komunikovať s partnerom. 

Ale je lepšie mať dobrý sex s hračkou, ako mať zlý vzťah.

Ale sú prípady, kedy to s partnerom aj tak nejde.

Psychogénne sexuálne dysfunkcie tvoria rozsiahlu kapitolu odborných publikácií. Ide o poruchy, kedy jedinec nepociťuje sexuálnu túžbu, alebo nie je schopný uskutočniť sexuálny styk napriek tomu, že má splnené anatomicko-fyziologické predpoklady a nie je zameraný na neobvyklé sexuálne ciele. Príčin je viacero. Pri niektorých ženských sexuálnych dysfunkciách, napríklad pri poruchách libida alebo orgazmu môže byť hodnotenie problematické, neraz ide iba o pomalú erotizáciu ženy. Ženská sexualita je viac zraniteľná minulými skúsenosťami, situačnými vplyvmi, technikou stimulácie a kvalitou partnerského vzťahu. Do ambulancie mi prichádzajú napríklad mladé ženy, ktoré neprežili  párový orgazmus. Odpovede skúšajú nájsť prostredníctvom striedania partnerov, prípadne im s tým  „pomáhajú“  kamaráti. Klientky väčšinou zaskočí otázka, že koľkých z tých mužov reálne milovali... väčšinou ani jedného. Potom sa nemožno čudovať, že nezažívajú partnerský orgazmus, pričom samostatne ho dosahujú.

Čo má teda robiť človek, ktorý zažíva väčšie uspokojenie s hračkou než so svojím partnerom/svojou partnerkou?

Musíme rozlišovať uspokojenie ako orgazmus a potom uspokojenie vo význame sexuálnej satisfakcie. Erotická pomôcka nenahradí vzťah, možno ňou vyvolať vyvrcholenie, ale citovo vás neuspokojí. Ak partnerka zažíva najintenzívnejšie vzrušenie vaginálnou stimuláciou a muž toho nie je schopný, napríklad z dôvodu výdrže či trpí poruchami erekcie, netreba nad tým príliš filozofovať a zaradiť erotické pomôcky do párového sexu.

Dá sa na tom ešte pracovať a zlepšiť to?

Na všetkom sa dá pracovať.  Ale je lepšie mať dobrý sex s erotickou pomôckou, ako mať zlý vzťah.

Odporúčané
Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? 26. januára 2020, 9:33

Čo si myslíte o inovatívnych erotických hračkách, napríklad klitorálnych stimulátoroch typu Womanizer alebo o smart hračkách s mobilnou aplikáciou na ovládanie?

V zásade sa nič nové aj tak nevymyslí. Možno nový model, obal, nová technológia. Ale stále ide o to isté: podstatné je klitoris adekvátne stimulovať, aby toho nebolo ani veľa, ani málo, a ani príliš jemne či silne. Vzduchové stimulátory sú dobré, pretože sa dajú regulovať. Podobne to je aj so sprchou, kde si môžete regulovať prúd vody. 

Myslíte si, že budeme niekedy v budúcnosti sexovať s robotmi?

Ak dosiahnu humanoidnú kvalitu, je to veľmi pravdepodobné. Dokonca to v istej etape života môže byť aj veľmi príjemné, zapnete, vypnete, ešte keby aj poupratoval a navaril... (úsmev)

 

Taký orgazmus, ako si žena dokáže urobiť sama, nedokáže privodiť žiadna hračka, vysvetľuje slovenská sexuologička (Rozhovor)
Zdroj: Westworld / Netflix

Koľko rokov majú vaši klienti?

Najmladší sú gymnazisti, najstarší klient má asi 80 rokov.

S čím vás navštevujú najbežnejšie?

Najčastejšie pre sexuálne dysfunkcie, párový nesúlad, pribúdajú problémy s nadmerným sledovaním pornografie.  Prichádzajú aj so sexuálnymi problémami, ktoré vyplývajú z nefunkčných vzťahov, napríklad po neverách.

Kto trpí v prípade nevery, keď hovoríme o sexe: podvedený alebo ten, ktorý podviedol?

Trpí ten podvedený. Neverník utrpenie často iba predstiera a kalí vodu, aby sa z toho ľahšie vyzul. Podvedený má pocit pokorenia, nízkej hodnoty, cíti sa zmätený, nevie ako má reagovať. Niektoré nevery sú únikom z nefunkčného vzťahu, iné sú dôsledkom dlhodobo nezvládnutej komunikácie, iné iba využitou príležitosťou. Alebo ide o prejav ťažkého  narcizmu – tu kreativita nepozná hraníc.

Čo si myslíte o otvorených vzťahoch, kde síce dvaja spolu randia, ale zároveň spávajú aj s inými ľuďmi?

Mnohí na otvorené vzťahy „prisahajú,“ tvrdia, že im vyhovujú, že keď o záletoch toho druhého vedia, tak to  nie je nevera a podobne.  Je to o rozhodnutiach, niekedy aj o jedinej možnosti udržať si partnera za každú cenu. Žiarlivosť je evolučnou stratégiou s cieľom udržať si partnera, vlastniť ho. Muži sa ženia preto, aby mali k svojej žene exkluzívny prístup. Ak ju muž dá k dispozícii inému partnerovi, čo to znamená? To je myslím jasné...

Znamená to, že sme monogamne založení?

Vyzerá to tak, že biologicky sme determinovaní vytvárať v živote sériu monogamných vzťahov, a v určitom období byť verní jednému partnerovi. Ale nakoľko žijeme v civilizácii a nie sme viazaní iba biologickými faktormi, ale aj kultúrnymi a sociologickými, tak sme prijali model manželstva na celý život, aspoň sa oň usilujeme. Má to mnoho racionálnych a praktických dôvodov. Ideálne by bolo, keby sme dokázali byť verní celý život, lenže podmienky, možnosti aj ľudia sa časom menia.

V čom sa prejavujú rozdiely medzi ženami a mužmi v sexe?

Vieme si to zvedomiť otázkou: Prečo nie sú verejné domy pre ženy? Lebo... kto by tam chodil? Zo strany žien nie je dopyt po takejto službe...

Prieči sa to  biologickej prirodzenosti ľudského druhu, má to mnoho rovín. Ženy sú navyše v posteli veľmi zraniteľné. Intimita preto patrí mužovi, ktorý sa o ich stará, chráni ich, nezneužije svoju silu.  Muži, pokiaľ milujú, chcú, aby ich žena prijímala, obdivovala, trápia sa, keď ju nevedia uspokojiť, neznesú jej plač. Párová sexualita je nárazníková zóna, tmel dvoch pohlaví, ktoré musia spoju vychádzať a vychovávať potomstvo.

Navštevujú vás častejšie ženy alebo muži?

Je to pol na pol.

Sexuologička: Rozhovor
Zdroj: The Girlfriend Experience / HBO

Kde je tá hranica, pri ktorej si povedia, že je načase zájsť za odborníkom?

Prichádzajú, keď sa problém preklopil zo sexuálnej oblasti do vzťahovej, vyplývajú z neho úzkosti, nezhody a nepochopenie. Problém môže prísť aj po rokoch normálneho sexuálneho života. Niekedy to odsúvajú natoľko, že spolu takmer nekomunikujú a ani ostatné veci vo vzťahu už nefungujú. 

Riešia veľkosť penisu skôr ženy alebo muži?

Je to rôzne.

Riešia to ženy?

Riešia sa väčšinou len prípady, kde je penis naozaj príliš malý. Aj keď žena svojho muža miluje, nič pri sexe necíti. Je to veľmi ťažko riešiteľné. Nie všetky ženy to považujú za dôležité, ale pre niektoré je vaginálny orgazmus podstatný.

Dá sa primalý penis vo vzťahu nejako vyriešiť?

Záleží od kvality vzťahu. Niekedy žena samu seba presvedčí, že to nie je dôležité, časom však svoj postoj prehodnotí.  Riešením môžu byť rôzne sexuálne pomôcky, to však môže na muža pôsobiť devastačne, pretože je to veľmi citlivá téma.

Veľa žien predsa hovorí, že aj sex bez orgazmu vie byť dobrý.

Áno, u žien, ale muži to tak neberú. Mužom musíme vysvetliť, že žena ich jednoducho považuje za najlepšieho partnera, aj keď jej telo nereaguje tak, ako by si to predstavoval.

A keď je penis priveľký, ako to ovplyvňuje kvalitu sexu?

Okrem pornografie veľké penisy naozaj nie sú také obľúbené. Aj tu platí zlatá stredná cesta. Muži s priveľkým penisom sa musia neustále pri sexe musia kontrolovať, držať sa ďalej, nemajú ten najbližší kontakt, po ktorom túžia. Problematické sú aj isté polohy.

Sexualita nie je oddelená od vzťahov.

Teraz sme hovorili o penisoch, skúsme sa však pozrieť na opačný prípad. Zvykli muži, alebo aj ženy, riešiť to, ako vyzerá vagína?

Muži to riešia minimálne. Vplyvom pornografie sa pozornosť presunula aj na tieto partie. Rieši to čoraz viac žien.  Porovnávajú sa, nepovažujú sa za dosť dobré, sú na seba prísne. Kedysi sa riešila veľkosť pŕs, teraz už aj veľkosť a tvar vagíny.

Taký orgazmus, ako si žena dokáže urobiť sama, nedokáže privodiť žiadna hračka, vysvetľuje slovenská sexuologička (Rozhovor)
Zdroj: True Blood / HBO

Veľa sa už nahovorilo o tom, ako pornografia ovplyvňuje vzťahy a sexuálny život konzumentov. Ako do toho vstupujú sociálne siete a rôzne aplikácie na zoznamovanie sa?

Sociálne siete sú bohaté na falošné statusy a emócie, málokedy kopírujú realitu. Existujú aj šťastné zoznámenia na sociálnych sieťach, ale veľká väčšina ľudí sa nestihla naučiť komunikovať tvárou v tvár. Mnohí sa nenaučili zbaliť a udržať si partnera. Mám niekoľko mladých mužov v terapii, ktorí nevedia, ako osloviť dievča. Dievčatá sa sťažujú, že sa nemajú reálne kde zoznámiť, prepadajú zúfalstvu, keď sa im rozpadne partnerský vzťah, zdesene zistia, že profily na sociálnych sieťach sú len fantáziou, pózou... mnohé skúšajú starších mužov dúfajúc, že tí už majú rozum.

Nedávno sme si vyskúšali Tinder na 30 dní na vlastnej koži a stretli sme sa s takmer dvadsiatimi mužmi. Počas experimentu sme si potvrdili, že mnohí tam naozaj vyhľadávajú sex. Je možné, že ženy jednoducho idú na Tinder, keď hľadajú sex, a preto tá osobná komunikácia potom hapruje?

Všeobecne aplikovateľná odpoveď neexistuje. Vyhľadávať nezáväzný sex je prirodzenejšie mužom, príčiny sú biologické a notoricky známe. Otázne je, či tam dievčatá chodia primárne kvôli sexu.

Odporúčané
Tinder výzva: 30 dní som každého svajpla doprava. Zo stoviek zhôd a takmer 20 rande vyberám to najlepšie (a najhoršie) Tinder výzva: 30 dní som každého svajpla doprava. Zo stoviek zhôd a takmer 20 rande vyberám to najlepšie (a najhoršie) 14. februára 2020, 9:20

Nie je to tým, že sa cítia osamelé a hľadajú spoločnosť?

Poslednú dekádu vnímame, že dochádza k neporozumeniu rodových rozdielov. Tie sú biologicky dané. Možno ich prekrúcať, deformovať, prispôsobovať, ale nie trvalo umlčať, sú našou podstatou. Sex bol vždy tým, čo muži chceli a ženy im to boli ochotné dať za určitých okolností. Muž aspoň predstieral lásku, prísľub manželstva, alebo finančné výhody. Dnes sme svedkom nevídaného javu, že dievčatá súhlasia so sexom bez lásky, vzťahu, akýchkoľvek výhod, akože nič nežiadajú... a ešte sa cítia byť silné a emancipované.

Muž, ktorý konzumuje takýto sex, dosiahol ideálny stav, nemusí sa ani snažiť predstierať. A že to dievčatám neprináša v konečnom dôsledku uspokojenie, je očakávané. Emancipácia dáva ženám možnosti byť finančne sebestačnými, zvoliť si život, aký chcú mať a vybrať si partnera, aj od neho odísť. Ale sexuálna satisfakcia je u žien utvorená inak ako mužská... a tak to bude aj v dobe, keď bude MHD lietať na Mesiac.

Chodia za vami aj klientky, ktoré majú takýto životný štýl a zisťujú, že to nefunguje?

Mnoho mladých žien prichádza do ambulancie s otázkou, že chcú zistiť, „či sú normálne.“  Mnohé týmto spôsobom hľadajú lásku, nie je neobvyklé, že si takto vybudujú sexuálnu dysfukciu.

Takže vravíte, že striedanie partnerov u žien nebude fungovať?

Striedanie bez lásky nie. Mení sa doba, v minulosti ľudia nemali také očakávania a nároky jeden na druhého, a najmä sa neporovnávali. Málokedy vymenila žena svojho muža len preto, že nemal dostatočnú výdrž v posteli.

A čo si myslíte o tzv. kamarátstve s výhodami?

Kamarátstvo s výhodami je pre dievčatá slepá ulička. Ak teda nerátame tie, ktoré sa snažia v „kamarátovi“ prebudiť lásku a vzťah previesť na inú úroveň. Pre chlapcov je to možnosť mať dostupný nezáväzný sex.

Friend With Benefits
Friend With Benefits Zdroj: Sony Pictures

V čom sa podľa vás líšia dnešné páry od tých spred desiatich rokov?

Mení sa história vzťahov, ktoré majú najmä ženy za sebou. V starších generáciách sa dievčatá vydávali mladé, brali si prvého či druhého sexuálneho partnera. Sexualita bola tabuizovaná, ostávala doma, pornografia bola limitovaná. O sexuálnych problémoch sa nehovorilo, ľudia z rôznych dôvodov ostávali aj v nefunkčných vzťahoch.

Dnes máme jednoduchý prístup k informáciám, vnímate to ako niečo pozitívne?

K sexualite je napísaného veľmi veľa, ale mnoho z toho sú polopravdy alebo nepravdy. Z takého množstva môže byť problém vybrať si. Na Slovensku chýba štátom garantovaný text pre školákov, ktorý by im sprostredkoval základné informácie o sexualite, s upozornením na riziká manipulácie. Zároveň chýbajú aj kampane, ktoré by poukazovali a predchádzali spoločensky nebezpečným javom ako sexuálne násilie a zneužívanie.

Viete sa podeliť o vašu top radu v oblasti sexu pre mladých?

Top rada neexistuje. V zásade platí, že všetci chceme byť milovaní. Ak nájdeme lásku, treba sa jej držať a snažiť sa byť milovaniahodní.

Odporúčané
Fuškami sa dá zarobiť aj dvetisíc mesačne, hovorí hodinový manžel. Remeslo je jeho hobby, občas mu klientky dajú neslušný návrh Fuškami sa dá zarobiť aj dvetisíc mesačne, hovorí hodinový manžel. Remeslo je jeho hobby, občas mu klientky dajú neslušný návrh 30. januára 2020, 14:27
Domov
Zdieľať
Diskusia