Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2020, 16:11
Čas čítania 1:15
Matej Krajčovič

USA vykúpili zásoby remdesiviru na najbližšie tri mesiace. Zvyšok sveta sa k lieku nedostane

NEWS DONALD TRUMP USA
Uložiť Uložené

Ide o jednu z dvoch látok, ktoré podľa všetkého pomáhajú pacientom s ťažkým priebehom COVID-19.

Liek remdesivir od spoločnosti Gilead sa vo viacerých štúdiách ukazuje ako účinný pri liečbe pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Mohol by tak byť nádejou pre tisícky ľudí,  no v najbližšej dobe iba v USA.

Americká vláda totiž podľa denníka The Guardian vykúpila prakticky všetky dodávky liečiva na najbližšie tri mesiace. Do Veľkej Británie a zvyšku Európy sa tak remdesivir takmer určite nedostane. 

Spoločnosť Gilead sídli v Kalifornii, no medzinárodní experti sú krokom USA aj tak zhrození. Trumpova administratíva kúpila viac než pol milióna dávok, teda 90 % produkcie na júl, august a september. 

USA vykúpili zásoby remdesiviru na najbližšie tri mesiace. Iné krajiny sa k nemu zatiaľ nedostanú
Zdroj: TASR/AP
 

„Získali prístup k väčšine dodávok lieku remdesivir, číže pre Európu nezostalo nič,“ povedal pre The Guardian doktor Andrew Hill z Liverpool University.

Antivirotikum remdesivir bolo pôvodne vyvíjané na liečbu eboly, pri nej sa však neukázalo ako dostatočne účinné. Gilead má na jeho výrobu patent, čo znamená, že je prakticky nemožné, aby liek vyvíjali aj laboratóriá v iných krajinách. Šesť dávok, určených na iečbu jedného pacienta, stojí podľa americkej vlády 3 200 dolárov. 

„Prezident Trump dosiahol úžasnú dohodu, aby zabezpečil, že Američania budú mať prístup k prvému autorizovanému liečivu na COVID-19. Chceme zabezpečiť, aby každý americký pacient, ktorý remdesivir potrebuje, ho aj dostal,“ povedal americký minister zdravotníctva Alex Azar.

Odporúčané
Čísla sú opäť dvojciferné, na Slovensku testy odhalili ďalších 20 pacientov s koronavírusom Čísla sú opäť dvojciferné, na Slovensku testy odhalili ďalších 20 pacientov s koronavírusom 1. júla 2020, 9:35

Obdobne ako americká spoločnosť Gilead sa zachovala aj francúzska farmaceutická firma Sanofi, ktorá vyvíja vakcínu proti koronavírusu. Jej riaditeľ Paul Hudson naznačil, že v prípade úspechu pri vývoji, by mali USA zaručenú jej dodávku ako prvá krajina na svete, keďže investovali do jej vývoja. Jeho výroky sa však už stretli s nevôľou francúzskej vlády. 

Pri liečbe koronavírusu pomáha aj steroid s názvom dexametazón. Pri ňom vraj riziko jeho vykúpenia niektorou krajinou nehrozí, ide totiž o 60 rokov starú látku, ktorá je všeobecne veľmi dobre dostupná. 

Vlastnú vakcínu si chce po svojej linke zabezpečiť aj EÚ. Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca má dodať 300-miliónov dávok vakcíny, ktorú vyvíja. K dispozícii má byť pre všetky členské štáty, vrátane Slovenska. Vakcína by mala byť hotová na konci tohto roku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia