Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2020, 16:32
Čas čítania 1:37
Tímea Krauszová

Billie Eilish vyčítajú, že Grammy získala len preto, že je biela. Ona s tvrdením súhlasí

HUDBA BILLIE EILISH BLACK LIVES MATTER
Uložiť Uložené

Ľudia jej hovoria, že keby bola čierna, nevyhrala by. Ona im dala za pravdu.

V nedávnom rozhovore s britským GQ obľúbená speváčka kritizovala spôsob, akým sa umelci zaradia do kategórií v Grammy. Belosi sú automaticky popoví tvorcovia, černosi robia rap alebo R&B. „Svet sa vás snaží zaškatuľkovať. Zažívam to počas celej mojej kariéry,“ prezradila v rozhovore.

Odporúčané
Billie Eilish prepisuje históriu Grammy. Je najmladšou speváčkou, ktorá bola nominovaná na všetky najprestížnejšie kategórie Billie Eilish prepisuje históriu Grammy. Je najmladšou speváčkou, ktorá bola nominovaná na všetky najprestížnejšie kategórie 21. novembra 2019, 8:42

Keby som nebola biela, tak ma zaradia do rapu

Na rovnaký problém už v minulosti poukazoval Tyler, the Creator. Podľa neho kedykoľvek ľudia v hudbe urobia niečo, čo je za hranicou ich žánru, ale vyzerajú „ako on“, tak sú zaradení do kategórie rapu.

Prípadne ešte horšie, ich hudbu nazvú urban: „Urban je podľa mňa politicky korektný spôsob, ako povedať to slovo na n,“ povedal. Podľa Billie má Tyler pravdu: „Je cool, čo Tyler povedal a súhlasím s ním.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

Poukázala tak na dvojitý meter posudzovania, kde len to, ako hudba znie, samo o sebe nestačí. Preto súhlasila s kritickými komentármi niektorých ľudí, ktorí ju obvinili, že Grammy získala iba pre svoju farbu pleti. „Viete čo? Súhlasím so zámerom, viem, prečo to ľudia hovoria. Pravdou však ostáva, že bez ohľadu na to, čo povedia, nemôžu podkopávať všetku tvrdú prácu, ktorú som odviedla.“

„Pozrite, keby som nebola biela, pravdepodobne by ma zaradili do rapu,“ povedala s tým, že dôvodom je to, ako vyzerá. Podľa nej je to divné. Už teraz podľa nej do popového žánru nezapadá, no zaradili ju tam, lebo je mladou a bielou ženou. „Len preto, že som biela násťročná žena, tak robím pop. Kde som ja popová? Ktorá časť mojej hudby znie popovo?“ opýtala sa a dodala, že Lizzo, ktorá bola v Grammy kategórii R&B, robí predsa popovejšiu muziku než Billie.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

Billie už pred mesiacmi v rozhovore s Dazed priznala, že sa za svoju historickú výhru vo všetkých 4 hlavných kategóriách Grammy hanbí. Podľa nej si to nezaslúži, pretože sú aj iní umelci, ktorí v minulom roku urobili brutálne dobrú hudbu. Spomína Arianu Grande, Beyoncé a Lanu del Rey.

Odporúčané
Expl0itedova pesnička Sexuálny predátor podľa novinárky znevažuje ženy. Youtuber skladbu vymazal Expl0itedova pesnička Sexuálny predátor podľa novinárky znevažuje ženy. Youtuber skladbu vymazal 7. júna 2020, 12:35

Mladá speváčka sa nedávno vyjadrila aj k hnutiu Black Lives Matter. Pridala svoje vyjadrenie na Instagram krátko po tom, čo zomrel George Floyd. V ňom zdôrazňuje, že nikto netvrdí, že by na životoch iných než čiernych ľudí nezáležalo. „Nie je všetko len o vás. Nie ste v nebezpečenstve,“ vysvetlila.

„Ak vám horí dom a je v ňom zakliesnený človek, donútite hasičov ísť do každého domu vo štvrti, pretože na každom dome záleží? Nie!“  V príspevku sa snaží svoj pohľad na vec vysvetliť jasne: #BlackLivesMatter nepriťahuje pozornosť na černochov, lebo na ostatných nezáleží, ale preto, že práve oni teraz potrebujú pozornosť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

Domov
Zdieľať
Diskusia