Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2020, 18:58
Čas čítania 1:35
Tina Hamarova

Kajetán Kičura môže byť stíhaný v base, rozhodol o tom Ústavný súd. Čelí obvineniam z korupcie

NEWS KORUPCIA
Uložiť Uložené

Keďže bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv je stále sudcom, o väzbe musel rozhodovať Ústavný súd.

Kajetán Kičura môže byť stíhaný v base, rozhodol o tom Ústavný súd, na Facebooku to potvrdila šéfka organizácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

„Ústavný súd dáva súhlas na vzatie do väzby JUDr. Kajetána Kičuru, sudcu Okresného súdu Čadca s prerušeným výkonom funkcie sudcu, stíhaného ako obvineného na základe uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry,“ uviedol súd vo svojom stanovisku.

Kičura čelí obvineniam za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinil ho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po tom, čo uňho polícia v rámci akcie s názvom Rezervy vykonala raziu.


O väzbu pre Kajetána Kičuru požiadal generálny prokurátor. Vec bola náhodným elektronickým prideľovaním spisov pridelená sudcovi spravodajcovi Ladislavovi Duditšovi. O väzbe bude následne rozhodovať rovnako ako v prípade Jankovskej a ostatných sudcov aj Špecializovaný trestný súd.

 

Predražené nákupy

Kičurovo meno sa dostalo do povedomia verejnosti v spojitosti s údajne nevýhodnými nákupmi zdravotníckych pomôcok v čase, keď sa pandémia koronavírusu na Slovensku ešte len rozbiehala. Ako šéf Správy štátnych hmotných rezerv totiž nakúpil ochranné prostriedky od malej slovenskej firmy LACORP V hodnote viac ako 30 miliónov eur. Mal pri tom k dispozícii aj oveľa lacnejšie možnosti, napríklad od nórskych dodávateľov. 

Odporúčané
Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou 23. marca 2020, 9:44

Bohatá rodina

V rovnakom období, keď Kičura uzatváral tendre na ochranné pomôcky, jeho 20-ročný syn kúpil v historickom centre Bratislave dva byty za pozoruhodne nízku cenu a dokonca bez hypotéky. A aby nebolo málo, tak presne v tom istom čase prišlo na účet otca Kajetána Kičuru Rudolfa minimálne 200-tisíc. Polícia zasahovala aj uňho doma a rovnako ako jeho syna ho zadržali.

Kajetán Kičura bol na Správe Štátnych hmotných rezerv od roku 2012. Úplnou náhodou nastúpil do úradu presne v ten istý deň ako bývalá štátna tajomníčka za Smer Monika Jankovská. Tá je aktuálne vo väzbe už niekoľko týždňov pre podozrenia z trestných činov korupcie a podplácania. Hrozí jej päť až desať rokov väzenia.

Odporúčané
Video zachytáva, ako Kajetána Kičuru odvádzajú v putách, polícia vyčíslila škodu na 39 000 000 eur Video zachytáva, ako Kajetána Kičuru odvádzajú v putách, polícia vyčíslila škodu na 39 000 000 eur 21. apríla 2020, 15:16

Priateľstvo s Ficom

Kičura niekoľkokrát priznal, že je dobrý priateľ s trojnásobným premiérom a predsedom Smeru Robertom Ficom. Fico v stredu na tlačovke len poznamenal, že ak mali orgány činné v trestnom konaní právo na utorkový zásah v súvislosti so Správou štátnych hmotných rezerv, Smer-SD ho plne rešpektuje a očakáva férový a spravodlivý proces. 

„Čakáme na rozhodnutie Ústavného súdu, lebo ide o sudcu. V tomto okamihu nebudeme komentovať, ani vykrikovať,“ povedal Fico a dodal, že očakáva, že Kičura bude mať právo na profesionálnu obhajobu, a že platí prezumpcia neviny. 

Obaja minulý rok kandidovali na pozície ústavných sudcov. 

Robert Fico a Kajetán Kičura ešte v roku 2012.
Robert Fico a Kajetán Kičura ešte v roku 2012. Zdroj: TASR/Martin Baumann
 

Domov
Zdieľať
Diskusia