Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2020, 15:31
Čas čítania 5:17
Peter Hlavička

10 módnych dokumentov a filmov, ktoré sa oplatí pozrieť počas karantény

10 módnych dokumentov a filmov, ktoré sa oplatí pozrieť počas karantény
Zdroj: Bobby Hundreds
MÓDA DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY MÓDA
Uložiť Uložené

Od streetwearu cez reselling až po vysokú módu. S týmito dokumentmi sa určite oplatí zabiť pár hodín času.

Ak patríš medzi predplatiteľov služieb Netflix, HBO GO, Apple TV+ alebo Amazon Prime Video, ich ponuku si už určite stihol v posledných týždňoch preklikať zhora dole hneď niekoľkokrát. 

Módne dokumenty a filmy mapujúce rôzne odvetvia streetwearu však na streamovacích službách dostanú priestor len zriedkavo, a tak väčšinou nezostáva nič iné, než prebrázdiť vody internetu na pirátskej lodi. My sme si pre teba pripravili výber snímok, ktoré by mal jednoznačne vidieť každý fanúšik módy.

2017 Built to Fail

Vývoj pouličnej módy v rámci hip-hopu už bol zdokumentovaný nespočetne veľakrát, ale zrod streetwearových značiek je pritom stále zahalený rúškom tajomstva. Bobby Kim, spoluzakladateľ značky The Hundreds, sa rozhodol zmapovať práve toto odvetvie módy a podľa niektorých ľudí je jeho snímka Built to Fail prvým moderným streetwearovým dokumentom.

Svoje názory v ňom prezentuje Russell Simmons, Tommy Hilfiger, ASAP Rocky, Futura alebo Jeff Staple a okrem toho sa Bobby zameral aj na samotné streetwearové značky ako Black Scale, Crooks and Castles a mnohé ďalšie.

Dokument mal premiéru na filmovom festivale v Los Angeles v roku 2017, no od tej doby sa po ňom doslova zľahla zem. Ak sa ti ho podarí nájsť, určite sa s nami podeľ o odkaz v komentároch. Medzitým si ale môžeš pozrieť aspoň dvojdielnu mini sériu o samotnej značke The Hundreds alebo Bobbyho rozhovor s Noahom Callahanom-Beverom zo série Blueprint, ktorý je rovnako dostupný zadarmo. 

modne filmy karantena
Zdroj: IMDb

2018 Horse Power

Ako sa môže stať zo značky určenej pre vyššiu triedu jeden zo základných kameňov hip-hopu? V časoch, keď ešte mainstreamovej móde nevládol Louis Vuitton, Givenchy alebo Balenciaga, bola pre raperov najväčším zosobnením luxusu značka Ralph Lauren a polokošele s koňom alebo svetre s macíkom nosili americkí boháči a rovnako aj gangstri z ulíc. 

modne filmy karantena
Zdroj: www.grailed.com

Magazín Complex sa v roku 2018 rozhodol zdokumentovať takmer 40 rokov trvajúci vzťah medzi hip-hopom a Ralphom Laurenom. Svoje k tomu mali čo povedať aj hviezdy ako ASAP Ferg, 2 Chainz, Fabolous alebo Raekwon, pre ktoré je dodnes divízia Polo Ralph Lauren neodmysliteľnou súčasťou ich šatníka. Dokument môžeš sledovať v plnej dĺžke zadarmo na YouTube. 

Odporúčané
Pouličná móda dekády 2010 až 2020: Od snapback šiltoviek, cez pánske sukne a skinny jeans až po chunky sneakers Pouličná móda dekády 2010 až 2020: Od snapback šiltoviek, cez pánske sukne a skinny jeans až po chunky sneakers 20. decembra 2019, 9:32

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83140 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá snímka ako prvá svojho druhu v roku 2005 dokumentovala zberateľov tenisiek a tzv. sneakerheads
  • Prečo sa do nášho zoznamu nedostal dokument The True Cost
  • Ktorý režisér má na konte jedny z najlepších dokumentov o vysokej móde
  • Prečo by mal dokument Fresh Dressed vidieť každý fanúšik módy a hip-hopu
Domov
Zdieľať
Diskusia