Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2020, 7:59
Čas čítania 14:35
Tímea Krauszová

Záznam: Na Slovensku máme pravdepodobne prvú obeť koronavírusu. Z viac ako 300 potvrdených nakazených sa vyliečili traja

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Slovensko má pravdepodobne prvú obeť COVID-19. Bojnická nemocnica v jeho prípade zrejme pochybila a 60-ročného pacienta pustila do domáceho liečenia.

 Dnes pribudlo 27 potvrdených prípadov nákazy, a Slovensku máme tak 363 potvrdených prípadov koronavírusu. 7857 testov malo negatívny výsledok. Tretí Slovák je dnešným dňom oficiálne vyliečení, oznámil to minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

• Od včera sú otvorené ďalšie obchody, služby a prevádzky 
(záhradníctvo, očné optiky, služby STK a emisnej kontroly, leasingové služby, predajne a servis bicyklov, notári a advokáti stavebniny, galantérie, farby laky, elektroinštalačné služby, železiarstvá, zberné dvory, servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky, kľúčové služby).

 V čase od 9.00 do 12.00 sú obchody otvorené špeciálne pre seniorov, mladších ľudí môžu pri vstupe otočiť, budeš musieť počkať na poludnie.

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

19:52 – Slovenskí vojaci nasadení na misiách v Lotyšsku, Afganistane a v Iraku zostanú na nich dlhšie, ako bolo plánované. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, kvôli ktorému Ozbrojené sily SR nemajú kapacity na cvičenie ich náhradníkov. „Opatrenia sa dotknú hlavne vojakov v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku, Resolute Support v Afganistane a pravdepodobne aj operácii v Iraku,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Na margo vojakov v Afganistane uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko, že bude z krajiny stiahnutých 90 vojakov, ktorí nie sú nevyhnutní na zabezpečenie úloh misie. „Tým vojakom, ktorí v Afganistane zostanú, pravdepodobne ich vyslanie tiež predĺžime. O podmienkach v misii v Iraku ešte rokujeme s velením misie“, vysvetlil Zmeko. (tasr)

19:43 – Vláda zavedie aj takzvané moratórium na výpovede, firmy nebudú môcť prepustiť zamestnancov, ktorí sú aktuálne v karanténe.

19:42 – Vláda ešte neukončila rokovania s bankami o odklade splátok úverov, povedal minister financií Heger. „Každý si uvedomuje, že si je treba navzájom pomôcť,“ povedal. Dohoda by mala prísť do niekoľkých dní. (Denník N)

 

19:37 – Odklad dane z príjmu nebude do konca júna, vláda schválila, že sa budú platiť až mesiac po ukončení krízy. Znamená to, že ak epidémia pominie v júli, dane by sa najneskôr museli podať až do augusta. (Denník N)

19:25 – Podľa ministra Krajčího došlo v bojnickej nemocnici k individuálnemu zlyhaniu. „Pacient zo zápalom pľúc nemá byť prepustený do domácej starostlivosti. Ak išlo o takto zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, tak sa nedá povedať nič iné ako že išlo o individuálne zlyhanie,” povedal minister na tlačovej besede.


Zatiaľ neuvažuje o tom, že by riaditeľa bojnickej nemocnice odvolal. „Musíme to nechať prešetriť, nechcem robiť rýchle súdy,” povedal.

19:21 – Počet úmrtí v New York vzrástol zo včera na dnes z 1 218 na 1 550. Experti očakávajú, že nákaza vyvrcholí v nasledujúcich 14-30 dňoch. Americký štát má k dispozícii okolo 75-tisíc nemocničných lôžok, avšak pri vrchole krivky budú podľa terajších predpokladov potrebovať takmer dvojnásobok, až 140-tisíc. New York vyvíja nové spôsoby liečby, pracujú aj na novom teste určený na diagnózu nového koronavírusu. (bbc)

19:07 – Slovensko má pravdepodobne prvú obeť nového koronavírusu. 60-ročný muž, ktorého pred pár dňami Bojnická nemocnica prepustila do domáceho liečenia, podľa predbežných výsledkov pitvy zomrel na obojstranný zápaľ pľúc

Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Vyšetruje sa pochybenie lekárov. 

18:31 – Ústredná vojenská nemocnica potrebuje 300 metrov prádlovej gumy, určenej na zadnú stranu ochranných štítov pre zdravotníkov. V tejto súvislosti prosí verejnosť o pomoc pri jej zaobstaraní. Od utorka umiestnili na oboch vrátniciach pri vstupe do areálov zberné nádoby, do ktorých je možné gumu vhodiť. (tasr)

18:12 – Taliansko hlási čísla za dnešok:

  • pribudlo 4053 nových potvrdených prípadov nákazy (celkovo 105792)
  • 837 ľudí na Covid-19 za posledný deň zomrelo (celkovo 12428)
  • 1109 ľudí sa vyliečilo (celkovo 15729)

18:03 – Až 75 % Kanaďanov po návrate domov nedodržiava povinnú karanténu. Okolo 40 % prijímalo návštevy, ďalších 40 % zase chodievalo na návštevy k blízkym. (bbc)

17:57 – Národná linka pre ženy zažívajúce násilie zaznamenala v aktuálnom období pokles telefonátov od žien, stúpa však počet oznámení od tretích osôb, ako sú susedia, rodinní príslušníci. Barbora Burajová z Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách (KMC) vysvetľuje, že ženy hľadajú poradenstvo hlavne v období, keď sa cítia relatívne bezpečne. Karanténne opatrenia však významne obmedzujú ich bezpečný priestor vo vlastnej domácnosti aj možnosti hľadania podpory v širšej rodine, u známych, alebo pomáhajúcich organizácií.


Ak sa ženy ocitli v domácej karanténe s násilníkom, nemajú podľa vedúcej poradkýň linky Márii Vitekovej príležitosť telefonovať na linky pomoci, pretože sú neustále kontrolované. „Domnievam sa však, že keď sa situácia ako tak upokojí a aj partneri či manželia budú chodiť do práce, počet hovorov od žien zažívajúcich násilie vzrastie," odhaduje.  Národnú linku pre ženy možno kontaktovať telefonicky (0800 212 212) i mailom ([email protected]), dostupné sú aj poradenské centrá v regiónoch. (tasr)

17:36 –Koronavírus v Spojených štátoch amerických už zabil viac ako tritisíc ľudí. (bbc)

17:33 – Turkménska vláda zakázala používanie slova „koronavírus.“

17:27 – Policajti, hasiči a záchranári by mohli mať počas krízovej situácie pre pandémiu nového koronavírusu nárok na platené voľno v prípade potreby celodennej starostlivosti o dieťa či zverenej osoby. Obmedziť by sa tiež malo prijímanie žiadostí o občianske preukazy či cestovné pasy.

Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorý v utorok odsúhlasila vláda. Súbor opatrení navrhuje vláda Národnej rade SR prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. (tasr)

17:22 – Na planéte existuje už 8 rôznych kmeňov koronavírusu SARS-CoV-2.

17:12 – Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že ak by sa krivka šírenia nového koronavírusu naďalej vyrovnávala, Dánsko by mohlo začať rušiť niektoré obmedzenia už na budúci mesiac. (ta3)

16:41– Minister školstva Branislav Gröhling dnes na tlačovej besede oznámil, že školské jedálne sa budú v dohľadnej dome otvárať za prísnych hygienických podmienok.

Odporúčané
Od piatku sa na Slovensku znova otvoria školské jedálne. Žiakom a seniorom budú vydávať iba balené jedlo Od piatku sa na Slovensku znova otvoria školské jedálne. Žiakom a seniorom budú vydávať iba balené jedlo 31. marca 2020, 17:03

16:30 – Kežmarok začne od stredy (1. 4.) postupne distribuovať ochranné rúška a jednorazové rukavice všetkým občanom mesta nad 75 rokov. Distribúciu zabezpečí samospráva v spolupráci so skautmi. 

Kežmarčania vo veku nad 65 rokov a občania ZŤP s trvalým pobytom v Kežmarku môžu navyše využívať donášku nákupu a voľnopredajných liekov až ku dverám svojho bydliska. Objednávky prijímajú pracovníci Mestského úradu v Kežmarku prostredníctvom telefonických liniek 052/46 60 111 a 052/46 60 109 každý utorok a piatok v čase od 8:00 do 12:00. (tasr)

16:13 – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil kampaň, prostredníctvom ktorej hľadá dobrovoľníkov na pomoc v samosprávach, nemocniciach či v zariadeniach sociálnych služieb. ŽSK zároveň hľadá medikov, ktorí majú záujem pomôcť doplniť tím dobrovoľníkov v Call Centre. Je v prevádzke od 19. marca a pomáha odľahčiť štátne linky. Infolinky sú v prevádzke denne od ôsmej rána do desiatej večer. 

Dobrovoľníkom môže byť každý, kto má minimálne 15 rokov, dobrý zdravotný stav a za posledný mesiac nebol v zahraničí, ani v kontakte so žiadnou osobou s podozrením na ochorenie COVID-19. Prihlásiť sa dá online na webe ŽSK. (tasr)

16:08 – Podľa odhadu Národnej banky Slovenska môže pre krízu prísť na Slovensku o prácu 75-tisíc až 130-tisíc ľudí. Za marec nahlásilo hromadné prepúšťanie osem firiem, medzi nimi topoľčiansky Decodom, ktorý prepúšťa 903 ľudí. Celkovo je ohrozených 1606 zamestnancov. (Denník E)

16:05 – Na košickom internáte na Medickej ulici sa ubytuje 215 ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Sú to prví navrátilci, ktorých umiestnia v povinnej karanténe v Košickom kraji. Pre ubytovaných bude platiť prísny zákaz vychádzania z izieb, využívať môžu balkóny. (tasr)

16:02 – Aktuálne čísla: Celosvetový počet potvrdených prípadov nákazy presiahol hranicu osemstotisíc. Podľa worldometers je nakazených 803 707, z toho 39 070 chorobe Covid-19 podľahlo. Najhoršie je na tom USA s takmer 165-tisíc potvrdenými prípadmi, nasleduje Taliansko s takmer 102-tisíc a Španielsko s viac ako 94-tisíc chorých ľudí. Na Slovensku evidujeme 363 nakazených, traja ľudia sa už z choroby vyliečili, zatiaľ na Covid-19 u nás nikto nezomrel. 

15:46 –  „Nateraz sa budú odkladať všetky hypotéky, lízingy, bankové úvery,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár. Opatrenie ešte musí schváliť koaličná rada a vláda.

15:40 – 27 dobrovoľníkov v Bratislave a okolí ušili za dva týždne 2200 rúšok. Reagovali tak na výzvu Bratislavského dobrovoľníckeho centra, ktoré v polovici marca vyhlásilo na sociálnych sieťach výzvu Každý potrebuje rúško. Reagovalo tak na plošný nedostatok rúšok v Bratislavskom kraji a hľadalo dobrovoľníkov na ich šitie a rozvoz.

Rúška dostalo 26 organizácií, medzi nimi aj ľudia bez domova, deti z krízových centier, seniori v domovoch dôchodcov, ako aj ich terénni a sociálni pracovníci. Pomoc v podobe ochranných rúšok putovala aj do štyroch bratislavských nemocníc a k všeobecným lekárom. V nasledujúcich týždňoch plánuje BDC prostredníctvom dobrovoľníkov ušiť a rozniesť ďalších 2500 rúšok. (tasr)

15:38 –  Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí registruje 6037 žiadostí občanov SR o repatriáciu, teda návrat domov vládnym špeciálom. Počet ľudí, ktorí sa už s pomocou štátu a jeho zastupiteľstiev vrátili domov je 3349. (tasr)

15:36 – Ikea začala vyrábať ochranné pomôcky pre nemocnice, napríklad zástery a rúška,  stále je však podľa firmy dopyt po kancelárskom nábytku, pretože mnoho ľudí pracuje z domu. (Denník E)

15:29 – Policajný prezident Milan Lučanský rokuje o situácii na hraniciach aj s maďarským kolegom.

15:05 – Na koronavírus zomrelo 12-ročné dievčatko z Belgicka, stala sa najmladšou obeťou pandémie v Európe.

Odporúčané
Na koronavírus zomrelo 12-ročné dievča. Belgičanka je najmladšou obeťou ochorenia COVID-19 v Európe Na koronavírus zomrelo 12-ročné dievča. Belgičanka je najmladšou obeťou ochorenia COVID-19 v Európe 31. marca 2020, 14:21

14:57 – Rusi budú dostávať SMS-ky s upozornením, ak porušia karanténu. Hrozí im až sedem rokov väzenia. (Denník N)

14:51 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že v prípade rizikového pacienta s výraznými komplikáciami, ktorý je vo vážnom stave, nastalo mierne zlepšenie. Vyjadril sa tiež k názoru autorít zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že povinné nosenie rúšok nemusí mať očakávaný efekt, a že rúška by mali nosiť len infikovaní vírusom. Krajčí s takýmto názorom nesúhlasí.

„Myslím si, že každý by mal rúško nosiť, lebo ak ho nosíme všetci, efekt sa približuje stavu kolektívnej imunity,“ uviedol šéf zdravotníckeho rezortu. Vláda sa na dnešnom rokovaní bude zaoberať zvýšením odberných miest pre vzorky na testovanie, rovnako aj zákazom predaja respirátorov verejnosti.

14:22 – Na Slovensku máme tretieho vyliečeného pacienta na COVID-19. Je ním 39-ročný muž, ktorého liečili v banskobystrickej nemocnici. (tasr)

14:10 – Notári vyzývajú klientov,aby ich služby vyhľadávali len v nevyhnutných prípadoch. Pred plánovanou návštevou odporúčajú skontrolovať webovú stránku, kde nájdeš aktualizované otváracie hodiny, nabádajú tiež na využívanie telefonického kontaktu. (tasr)

14:05 – Na koronavírus zomrelo v Škótsku do dnešného dňa 60 ľudí, od pondelka pribudlo 13 nových úmrtí. 1993 ľudí malo pozitívny výsledok testu. (bbc)

13:57 – Od začiatku apríla bude v Košickom samosprávnom kraji platiť mimoriadny cestovný poriadok v prímestskej autobusovej doprave. Jeho základom bude prázdninový režim. Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková, celkovo dôjde k dočasnému zrušeniu 853 spojov v kraji, ktoré prevádzkujú zmluvní dopravcovia KSK. Dôvodom je súčasná situácia týkajúca sa nového koronavírusu. K zmenám dôjde aj v Prešovskom kraji. (tasr)

13:55 – Približne štvrtina lekárov Britskej národnej zdravotnej služby je v súčasnosti chorá alebo v karanténe. (ta3)

13:40 – V Česku je 3002 nakazených, 24 ľudí koronavírusu podľahlo, píše český minister zdravotníctva na Twitteri. Z Covid-19 za vyliečilo už 25 ľudí. Podľa Aktualít sú medzi nakazenými aj niekoľkí zahraniční študenti.

13:24 – V Južnej Kórei odložili plánované znovuotvorenie škôl, výučba bude pokračovať prostredníctvom internetu. Žiaci sa pôvodne do školských lavíc mali vrátiť 6. apríla, v krajine však zaznamenali 125 nových prípadov nákazy. (guardian)

 

13:15 – Americký prezident Donald Trump oznámil, že USA pošlú Taliansku, Francúzsku a Španielsku zdravotnícky materiál na pomoc v boji s koronavírusom. Materiál bude stáť približne 96 miliónov eur, Trump vyhlásil, že posielajú to, čo v ich krajine nepotrebujú. Štát New York je pritom na pokraji kolapsu a dochádzajú im základné potreby. USA je zároveň aktuálne najviac postihnutou krajinou na svete, majú viac ako 164-tisíc potvrdených prípadov nákazy. (france24, worldometers)

13:08 – 5 najočakávanejších hier v apríli. Ktoré pecky budeš hrať v karanténe? Pozri si náš zoznam.

Odporúčané
5 najočakávanejších hier v apríli. Ktoré pecky budeš hrať v karanténe? 5 najočakávanejších hier v apríli. Ktoré pecky budeš hrať v karanténe? 31. marca 2020, 10:07

13:05 – Podľa nového modelu, ktorý zverejnil Denník N, môže byť pri vrchole až 170-tisíc nakazených, pri pomalšom šírení sa kríza natiahne do 2021.

12:58 – Burger King dnes spúšťa donáškovú službu v Bratislave.  Doručenie zabezpečia doručovacie služby Bolt Food a Wolt. Vybrané menu si môžu zákazníci objednaťvdosahu do 8 km zuvedených reštaurácií cez aplikáciu, ato každý deňvčase 10:00-20:00 hod. 

12:56 – Primátor Považskej Bystrice Karol Janas venuje časť svojho platu, konkrétne 1752 €, na pomoc subjektom zasiahnutým koronakrízou. Počas trvania mimoriadnej situácie bude poberať iba základný plat vo výške 3506 € v hrubom. (tasr)

12:54 – Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organization – FAO) upozorňuje na potenciálnu potravinovú krízu, ktorá môže vzísť z aktuálnej situácie. 

Odporúčané
Svetu hrozí potravinová kríza, upozorňuje agentúra OSN. Vyzýva na prijatie rýchlych opatrení Svetu hrozí potravinová kríza, upozorňuje agentúra OSN. Vyzýva na prijatie rýchlych opatrení 31. marca 2020, 9:20

12:52 – V čase celosvetovej pandémie nového koronavírusu sme sa ocitli v situácii, ktorú väčšina z nás ešte nezažila, a teda ju môžeme vnímať ako čosi, čo nemáme pod kontrolou. Upozorňuje na to Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. (TASR)  Prečítaj si náš článok s psychologickými tipmi, ako zvládnuť toto obdobie a nepodľahnúť stresu či panike.

Odporúčané
Odborník radí, ako sa nezblázniť z domácej izolácie a psychicky zvládnuť pandémiu koronavírusu Odborník radí, ako sa nezblázniť z domácej izolácie a psychicky zvládnuť pandémiu koronavírusu 20. marca 2020, 9:20

12:43 – Po tom, ako žiarska samospráva v uplynulých dňoch rozdistribuovala ochranné rúška všetkým svojim obyvateľom nad 70 rokov, sa v Žiari nad Hronom rozhodli ponúknuť rúška aj obyvateľom vo veku od 65 do 70 rokov. (tasr) 

12:38 – Rakúsko začne od utorka ako druhá krajina v Európe robiť náhodné testy na koronavírus. Prvé výsledky dvoch tisícov otestovaných Rakúšanov by mali byť známe začiatkom budúceho týždňa. Prvou takouto krajinou v Európe bol Island. (ta3)

12:35 – Mesto Bratislava hľadá lekárov, zdravotnícky personál, sociálnych pracovníkov, psychiatrov a ďalších ľudí, ktorí pomôžu zabezpečiť fungovanie karanténneho mestečka pre ľudí bez domova na Zlatých pieskoch v hlavnom meste.


„Domáca karanténa je jedným z najúčinnejších opatrení na spomalenie šírenia vírusu. V Bratislave však žije vyše 4000 ľudí bez domova, ktorí v prípade potreby domácej karantény nemajú kam ísť," napísal na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

 

12:31 – Platforma smepripraveni.sk prináša jednotnú a funkčnú databázu dobrovoľníkov z radov zdravotníckych pracovníkov. V čase kritickej situácie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu má byť podporou pre zdravotnícke zariadenia. Systém prepája všetkých zdravotníkov priamo s nemocnicami, ktoré si na platforme vytvárajú dopyt a momentálne je registrovaných 650 dobrovoľníkov a 52 nemocníc. (tasr)

12:14 – Ako vyzerá deň na testovacom pracovisku na COVID-19, koľko pacientov sa denne otestuje a sú naši lekári či dobrovoľníci dostatočne chránení pred nebezpečne šíriacim sa koronavírusom? Prinášame ti rozhovor s mladou medičkou, ktorá dobrovoľne pomáha v Bratislave.

Odporúčané
Každý deň prichádzam do kontaktu s ľuďmi s 
koronavírusom. Viem, že sa môžem nakaziť, hovorí medička z Bratislavy (Rozhovor) Každý deň prichádzam do kontaktu s ľuďmi s koronavírusom. Viem, že sa môžem nakaziť, hovorí medička z Bratislavy (Rozhovor) 31. marca 2020, 9:26

12:07 – Od 1. apríla 2020 budú upravené stránkové hodiny na klientskych centrách, pracoviskách dokladov a dopravných inšpektorátoch.

12:02 – Smutný rekord v Španielsku, za posledných 24 hodín zomrelo 849, čo je najvyšší počet obetí koronavírusu ud začiaktu epidémie v krajine. Celkovo v Španielsku zomrelo 8189 ľudí, je druhou najviac zasiahnutou krajinou v Európe. (bbc) 

11:52 – V Rakúsku zomrelo na koronavírus už 128 ľudí. Oproti pondelku je to o 20 viac. Nakazených je už takmer 10 tisíc ľudí. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz označil súčasnú situáciu za „pokoj pred búrkou“. (worldometers, denník N)

11:49Slovenský Červený kríž dostane finančnú podporu 350 tisíc eur od spoločnosti Amazon. Ďalších 150 tisíc eur venuje na podporu miestnych organizácií v komunitách, v ktorých zamestnanci spoločnosti žijú a pracujú. Dar je podporou zákazníkom, zamestnancom a komunitám na zmiernenie následkov v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. 

11:34 – Lekárne Dr. Max predávajú rúška z automatu. Vďaka automatizovanému výdajnému systému je pre zákazníkov zabezpečená maximálna ochrana a tiež znížené riziko prenosu ochorenia Covid-19. Tvárové rúška šije slovenská odevná spoločnosť TATRASVIT. Sú vyrobené z certifikovanej netkanej textílie a po opratí vhodné na opakované nosenie. Prať ich treba na 60° C a zvládnu 5 opratí.

Základná kapacita výdajného automatu je 200 rúšok, tie sú však podľa potreby priebežne dopĺňané personálom lekárne. Prvý na predaj rúšok upravený prístroj od lekární Dr.Max sa nachádza v bratislavskom podchode na Trnavskom mýte. Cena jedného rúška je 2,90 € a okrem výdajného automatu – „rúškomatu“ je dostupné aj v internetovej lekárni Dr.Max.

KORONA NAŽIVO: Dnes na Slovensku pribudlo 27 nových prípadov koronavírusu, podľa premiéra by kríza mohla trvať do roku 2021
Zdroj: Dr. Max

11:29 – Personál pľúcneho oddelenia Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorý prišiel do kontaktu s mužom s COVID-19, má negatívne výsledky testov na nový koronavírus. Do soboty 4. apríla uzatvorili pľúcne oddelenie pre príjem nových pacientov, znovu ho otvoria v nedeľu 5. apríla. Pacienti, ktorí potrebujú hospitalizáciu, sú dovtedy prijímaní na iné oddelenie. 

Opatrenie v podobe zatvorenia pľúcneho oddelenia súvisí s úmrtím 60-ročného muža, ktorý tam bol hospitalizovaný od 20. marca a v pondelok (30. 3.) v domácej liečbe zomrel. Príčinu smrti má určiť pitva, redakcia Refresheru už požiadala Ministerstvo zdravotníctva o vyjadrenie. (tasr)

11:26 –  Každý tretí človek nakazený novým koronavírusom v Taliansku trpel najmä v počiatočnom štádiu ochorenia COVID-19 poruchami dvoch zmyslov – čuchu a chuti, vyplýva z milánskej štúdie pod taktovkou virológa Massima Galliho. (ta3)

11:22 – Letecká spoločnosť British Airways pozastavila všetky svoje lety. (bbc)

11:15 – Najväčší mužský tenisový turnaj na Slovensku Bratislava Open sa v roku 2020 pre koronavírus neuskutoční.

 

11:13 – Slovenský Červený kríž dostane finančnú podporu 350-tisíc eur od spoločnosti Amazon. Ďalších 150-tisíc eur venuje na podporu miestnych organizácií v komunitách, v ktorých zamestnanci spoločnosti žijú a pracujú. Dar je podporou zákazníkom, zamestnancom a komunitám na zmiernenie následkov v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. (tasr)

11:03 – Matovič povedal, že vláda sa bude snažiť pomôcť aj väčším podnikateľom, ktorí zamestnávajú veľa ľudí, napríklad inými úverovými linkami. Premiér sa má dnes stretnúť s kľúčovými zamestnávateľmi a rokovať s nimi o riešeniach.

10:47 – V najnovších číslach o počte nakazených sú už započítané aj údaje zo súkromných laboratórií. Podľa premiéra bolo zhruba 200 testov práve v súkromných laboratóriách.

10:45 – Podrobnosti o nových nakazených: Najmladším novým nakazeným je trojročné dieťa a najstarším 80-ročná žena. Pozitívne testovaní za pondelok sú štyri ženy a dvaja muži z okresu Bratislava, dve ženy z okresu Hlohovec, dve ženy z okresu Nitra, dve ženy z okresu Rožňava a dvaja muži z okresu Trebišov. Ďalej je to jedna žena z okresu Čadca, jedna z okresu Bánovce nad Bebravou, Martin, Michalovce a jedna z okresu Žiar nad Hronom. Ďalej je to jeden muž z okresu Bardejov, Galanta, Nové Zámky, Prievidza, Svidník, Trenčín, Trnava a jeden muž z okresu Žilina. (tasr)

10:36 – Od dnes budú testovať viac ľudí, povedal Matovič na tlačovej konferencii.

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie k predpokladanému šíreniu koronavírusu na Slovensku 31. marca 2020 v Bratislave.
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie k predpokladanému šíreniu koronavírusu na Slovensku 31. marca 2020 v Bratislave. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

10:34 – Premiér si myslí, že približne tisíc pľúcnych ventilácií dokážeme zabezpečiť. Okrem stroja je potrebné mať aj vyškolených ľudí, zdroj kyslíka. Vďaka opatreniam získali viac času na to, aby zabezpečili všetkého dostatok.

10:32 – Podľa Matoviča je možné, že dospejeme do štádia, kedy do povinnej karantény umiestnia všetkých dôchodcov.

10:20 – Smatana odprezentoval nový model, ktorý ráta s opatreniami, ktoré sme zaviedli od 24 a 27. marca vrátane znovuotvorenia niektorých prevádzok. Spolu s nimi podľa výpočtov IZP, vrchol infekcie dosiahneme na 110. deň a 3,2 % ľudí bude nakazených.

10:17 – Opatrenia nám podľa Smatanu pomohli znížiť agresivitu šírenia nákazy. Sú adresné a nevyhnutné, povedal. „Verím, že budeme medzi piatimi najlepšími krajinami, ktorým sa to darí efektívne zvládať.“

Kapacitný limit sme oddialili na 70. deň od vypuknutia nákazy a scenár ako v New Yorku či v Taliansku a Španielsku nám podľa Smatanu nehrozí. Model vypočítania pochádza z rovnakej štúdie, akú už prezentovali v priebehu mesiaca. Čím viac sa izolujeme, tak tým lepšie sa darí vírus spomaliť.

10:14 – Bolo otestovaných 688 vzoriek od pondelka, z toho 661 je s negatívnym výsledkom, u 27 ľudí potvrdili koronavírus. Medzi pozitívnymi je deväť ľudí nad 60 rokov. Celkový počet nakazených tak stúpol na 363.

10:13 – Matovič poďakoval zamestnancom v obchodoch, ktorí zvládli včerajší deň. Od pondelka platia nové opatrenia, vrátane obmedzenia počtu ľudí na meter štvorcový predajnej plochy. Premiér prízvukuje, že opatrenia majú zmysel. „Napriek tomu, že sme otvorili množstvo predajní, dramatickým spôsobom sme znížili pravdepodobnosť, že by sme túto krízu spoločne nezvládli.“  

 

10:10 – Začína sa tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča a šéfa IZP Martina Smatanu.

10:05 – Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave v týchto dňoch pracujú prírodovedci na odhalení úplnej genetickej informácie nového koronavírusu na Slovensku. Zatiaľ analyzovali izoláty od prvých slovenských pacientov a genómy sú už súčasťou medzinárodnej databázy GISAID.

„Chceli by sme sekvenovať podstatne viac izolátov z rôznych miest nákazy a zmapovať tak celé Slovensko," povedal Tomáš Szemes z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý pracuje so svojím tímom aj vo Vedeckom parku UK. V spolupráci s Talianskom, Francúzskom a Nemeckom by sa chceli zamerať na hľadanie vzťahu medzi rozdielmi v genómoch vírusu a odlišnosťami v prichytávacích miestach vírusu, ktoré sú v rôznych skupinách populácie rôzne. Tento výskum má potenciál pre ďalší vývoj liečiv.Poznatky o genómoch nám môžu pomôcť pri lepšej kontrole šírenia nákazy či stopovaní nákazy," objasnil Szemes. (tasr)

9:31 – Fóra kreatívneho priemyslu (Creative Industry Forum) kritizuje ekonomické opatrenia, ktoré predstavila vláda v nedeľu. Podľa CIF neodpovedajú na potreby viacerých ekonomických sektorov vrátane živnostníkov a ľudí v slobodnom povolaní pracujúcich v oblasti kreatívneho priemyslu. Prezidentka Fóra Zora Jaurová na Facebooku načrtla riešenia, ktoré by zahrnuli aj takýchto ľudí.

 

9:26 – V Španielsku od dnes platia drastické opatrenia. Zamestnanci firiem, ktoré nie sú základné z pohľadu udržania hospodárstva, musia ostať doma až do 9. apríla. Naďalej budú dostávať plat, ale hodiny si budú musieť nahradiť do konca roka 2020. (euractiv)

9:18 – Irán od apríla zastaví vydávanie tlačených novín a časopisov, snažia sa tak ešte viac obmedziť sociálny kontakt. (ifpnews)

9:10 –  V Česku aktuálne evidujú 3002 osôb nakazených koronavírusom. Chorobe dosiaľ podľahlo 23 ľudí a ďalších 25 sa z nej vyliečilo. 

8:52 – Dnes o 10:00 sleduj s nami tlačovú konferenciu premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a generálneho riaditeľa odboru stratégie Inštitútu zdravotnej polikliniky Martina Smatanu.

8:43 – Ústav Roberta Kocha hlási 128 ďalších úmrtí na koronavírus v Nemecku. V pondelok potvrdili 4 615 nových prípadov nákazy, celkovo je už v Nemecku viac ako 61-tisíc nakazených. 583 ľudí Covid-19 podľahlo.

8:34 – Prvé opatrenia na minimalizáciu ekonomických dopadov pandémie považuje Slovenský živnostenský zväz pre živnostníkov za nedostatočné. „Pomôžu síce vykryť ich mzdové náklady (v uzavretých prevádzkach a prevádzkach, kde veľmi poklesli tržby), ale neriešia krízové financovanie prevádzkových nákladov firiem, resp. umožňujú ho len formou úverov,“ povedala generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušová. (tasr)

8:18 – Mexiko vyhlásilo stav zdravotnej núdze a sprísnilo opatrenia, počet nakazených v krajine presiahol hranicu 1000. (nypost)

7:59 – Prehľad čísel z niektorých krajín sveta za včerajšok, teda pondelok 30. marca. Na Slovensku včera pribudlo 22 potvrdených prípadov nákazy. 

7:50 – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí prestáva od polnoci 2. apríla prijímať žiadosti o registrácie občanov SR v zahraničí, ktorí majú záujem o repatriáciu. Postupne aj ukončí repatriácie, nebude tak už možnosť vrátiť sa na Slovensko vládnym špeciálom.

„Dôvody sú viaceré, okrem iného aj to, že v mnohých prípadoch občania SR na poslednú chvíľu nevyužijú možnosti organizovanej repatriácie, respektíve o ňu žiadajú len formálne, nakoľko ich obvyklý pobyt je v zahraničí,“ uviedlo ministerstvo. Existujú podľa nich aj prípady, keď sa už repatriovaní občania vrátili naspäť do krajiny, odkiaľ na Slovensko pricestovali. Ak je možnosť vrátiť sa na Slovensko individuálne, občania by ju mali podľa ministerstva využiť. (tasr)

7:47 – Slovenský pacient s koronavírusom zomrel po prepustení z nemocnice v Prievidzi. Zatiaľ nie je jasné, či za to môže COVID-19. Rozhodne o tom pitva. (tasr)

7:45 – Dnes bol pôvodne deadline na zaplatenie daní. Koronavírus to zmenil. Prečítaj si náš návod pre malých podnikateľov a živnostníkov.

Odporúčané
Koniec marca 2020 je termín na podanie daňového priznania. Ako sa povinnosti posúvajú v súvislosti s koronavírusom? Koniec marca 2020 je termín na podanie daňového priznania. Ako sa povinnosti posúvajú v súvislosti s koronavírusom? 30. marca 2020, 16:12
Späť
Zdieľať
Diskusia