Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2020, 20:29
Čas čítania 0:44
Daniel Mikolášik

Koronavírus má dopad aj na drogy. Pandémia brzdí produkciu metamfetamínu a fentanylu v Mexiku

NEWS DROGY
Uložiť Uložené

Čína, ktorá je epicentrom vírusu, je jedným z hlavných dodávateľov chemikálií, z ktorých Mexičania vyrábajú drogy.

Narušenie globálnych dodávateľských reťazcov v dôsledku stále viac sa rozširujúceho nového druhu koronavírusu brzdí produkciu metamfetamínu a fentanylu mexických kartelov. Informuje o tom vo svojej reportáži Vice.

Členovia mexického kartelu Sinaloa sa nechali počuť, že dovoz chemických prekurzorov, ktoré sa používajú na výrobu metamfetamínu a nezákonného fentanylu, sa pre aktuálnu situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 stal omnoho komplikovanejším. Kvôli nedostatku drog sa zvyšujú aj ich ceny.

Odporúčané
Ako dlho v tvojom tele ostanú tráva či extáza? Niektoré drogy môžeš vylučovať aj mesiac Ako dlho v tvojom tele ostanú tráva či extáza? Niektoré drogy môžeš vylučovať aj mesiac 15. januára 2019, 12:05

Chemické prekurzory majú Mexičania dovážať až z Číny, ktorá je epicentrom vírusu, a z ktorej sa nákaza rozšírila do celého sveta. Po tom, čo chemikálie spracujú, pašujú drogy do Spojených štátov. Výroba metamfetamínu a fentanylu sa údajne stále vykonáva, avšak v omnoho nižšej miere ako obvykle.

„Neprestali sme ich (metamfetamín a fentanyl) vyrábať, ale ich cena sa zvyšuje kvôli nedostatku chemikálií z Číny. Ich preprava je totiž oveľa drahšia,“ uviedol pre Vice jeden z pracovníkov mexického kartelu.

Čína je jedným z najväčších dodávateľov chemikálií používaných v drogách v Mexiku. Pri ich transporte ich zámerne označujú nesprávne, aby tým zatajili skutočný pôvod. Takýmto spôsobom sa prepravujú do hlavných prístavov v Mexiku.

Domov
Zdieľať
Diskusia