Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2020, 14:53
Čas čítania 0:57
Matej Krajčovič

Vo Wu-chane aj celej Číne je koronavírus na ústupe. Nových nakazených ubúda vďaka karanténe a dôslednému testovaniu

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Z prísnych opatrení by sa mala poučiť aj Európa.

Oblasťou najviac zasiahnutou koronavírusom je, pochopiteľne, čínske mesto Wu-chan, odkiaľ sa vírus 2019-nCoV spôsobujúci nákazu COVID-19 začal šíriť. 

Po úvodnej panike však miestne úrady okamžite nariadili prísne karanténne opatrenia a dnes, po takmer mesiaci a pol, začínajú z tejto časti Ázie chodiť už len prevažne pozitívne správy. 

Spravodaj českej televízie Seznam Vojtěch Gibiš upozornil, že v nedeľu v meste pribudlo už len 36 nových nakazených, v celom zvyšku Číny dokonca len štyria, a aj v týchto prípadoch malo ísť o pacientov, ktorí sa infikovali niekde v zahraničí. 

Pokles podľa neho hlásila aj susedná Južná Kórea, kde v nedeľu zomrel len jeden človek. 

Global Times zas informuje, že nákaza zmizla z viac než 42,5 % aglomerácií Wu-chanu. Zdá sa teda, že Čína má svoj vrchol epidémie už za sebou. 

Za relatívne rýchlym a úspečným potlačením treba podľa odborníkov hľadať dôsledné testovanie. Po Wu-chane chodili mobilné testovacie tímy, ktoré vyhľadávali rodiny a susedov už známych pacientov. 

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Testov malo byť v jednom momente až 40-tisíc denne. Paradoxne, pri zavádzaní takýchto opatrení mohol pomôcť aj prísny autoritatívny režim komunistickej vlády.

Časť verejnosti má obavy, či by takýchto bezprecedentných opatrení boli schopné aj demokratické krajiny v Európe, hoci včerajšie správy hovoria o tom, že celoštátna karanténa už začína platiť aj v Taliansku a ľudia by mali vychádzať len v prípade, že cestujú do práce alebo riešia krízovú situáciu. Školy budú v krajine zavreté minimálne do 3. apríla. 

Domov
Zdieľať
Diskusia