Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2020, 10:01
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Nezrovnalosti vo voľbách nahlásilo už viac ako 600 ľudí, nesťažujú sa len voliči PS/Spolu

NEWS ŠTEFAN HARABIN
Uložiť Uložené

Na podanie ústavnej sťažnosti majú kandidujúce strany už len týždeň.

Koalícia PS/Spolu spustila v súvislosti so sťažnosťami voličov na priebeh parlamentných volieb stránku, na ktorej môžu Slováci nahlasovať všetky nezrovnalosti. Formulár hromadne vypĺňajú aj voliči iných strán a po štyroch dňoch od volieb ich tam bolo už viac ako 600, informuje Denník N. 

Na podanie ústavnej sťažnosti majú kandidujúce strany 10 dní, sám dosluhujúci predseda Michal Truban však priznal, že aj keď zvažujú jej podanie, musia dbať na to, aby existovalo dostatočne veľa podkladov na jej prijatie. „Pracuje sa na tom. Nie je to len o rýchlosti a čo najskôr, ale aj o kvalite a hlavne, aby to bolo reálne,“ napísal na Facebooku.

Odporúčané
Ústavný právnik o problémoch s krúžkami PS/Spolu: Neverím, že Ústavný súd sťažnosti vyhovie Ústavný právnik o problémoch s krúžkami PS/Spolu: Neverím, že Ústavný súd sťažnosti vyhovie 4. marca 2020, 13:31

Dvojkoalícia Progresívne Slovensko a Spolu sa do parlamentu nedostala len veľmi tesne, chýbalo jej 0,04 %, čo je v absolútnych číslach 926 hlasov. Na jednej strane hrá PS/Spolu do kariet fakt, že sa sťažujú aj voliči iných strán, na druhej je problémom, že reálne vedia skontrolovať problémy s krúžkami len v malých okrskoch.

A v konečnom dôsledku, aj odborníci na ústavné právo sa zhodujú, že problém s preferenčnými hlasmi nie je dôvod na nové voľby. Myslia si totiž, že počet celkových hlasov pre strany sedí a krúžky by maximálne zmenili poradie, prípadne konkrétnych kandidátov v parlamente. 

Prepočítať by tak mohli hlasy len v predmetných okrskoch. Zamiešať kartami môže aj podľa právnikov fakt, že ministerstvo vnútra potenciálne nedodržalo lehoty na odoslanie hlasovacích lístkov Slovákom v zahraničí, aj to by však musel byť prípad väčšej masy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia