Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2020, 17:50
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Kočner s najväčšou pravdepodobnosťou antedatoval podpisy na zmenkách TV Markíza, tvrdí znalkyňa písma

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Hlavné pojednávanie v prípade údajného falšovania zmeniek TV Markíza vo výške 69 miliónov eur dnes pokračovalo výpoveďami odborníkov.

V Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade údajného falšovania zmeniek televízie Markíza. Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z toho, že sa mali pokúsiť okradnúť spoločnosť o približne 69 miliónov eur. Oni tvrdia, že zmenky sú pravé a podpísali ich ešte v roku 2000, resp. 2001. Prokurátor tvrdí, že ich Kočner a Rusko podpísali až v roku 2016 a peniaze si Kočnerova firma nárokuje neprávom. 

Tento súdny proces prebieha paralelne s ďalšími, Kočner je obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka, Rusko z prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Znalkyňa z oblasti písmoznalectva Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Barbora Geistová Čakovská povedala, že podpisy sú síce pravé, ale „minimálne dva z týchto podpisov sú pravdepodobne antedatované . Odborníčka teda potvrdila, že zmenky skutočne podpísal Kočner, spochybnila však, že to bolo v rokoch 2000 až 2001. 

Znalkyňa nevedela povedať jasne, či boli zmenky podpísané v rokoch 2014 a neskôr, prikláňa sa ale k verzii, že to nebolo skôr. Kočner sa otázkami snažil znalkyňu spochybniť, prokurátor Ján Šanta aj právny zástupca Markízy Daniel Lipšic si myslia, že tento znalecký posudok posilňuje dôkaznú situáciu.

Ďalšia znalkyňa vo svojej výpovedi spochybnila aj to, ako sa zmenky objavovali v účtovníctve jednotlivých firiem. Časová stopa ukazuje, že v niektorých rokoch neboli zaúčtované, čo môže podporiť argumenty obžaloby, že zmenky sú sfalšované.

Podpisy na Kočnerových zmenkách sú pravdepodobne antedatované, tvrdí znalkyňa písmoznalectva
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia