Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. decembra 2019, 11:15
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Ústavný súd v Turecku nariadil zrušiť blokovanie Wikipédie

NEWS TURECKO
Uložiť Uložené

Po dvoch rokoch bude Wikipédia opäť dostupná aj v Turecku.

Turecko musí zrušiť blokovanie Wikipédie. Tak rozhodol ústavný súd, ktorý sa prípadom zaoberal po tom, čo sa ho nepodarilo vyriešiť na nižších súdoch. Informoval o tom The Guardian.

Zákaz porušoval ľudské práva

Prístup k Wikipédii bol podľa BBC obmedzený v roku 2017. Na webstránke bolo niekoľko záznamov, ktoré naznačovali, že turecká vláda spolupracuje s džihádistami. Wikipédia tento obsah odmietla odstrániť, pretože nepodporuje cenzúru. Krajina preto vyhlásila, že Wikipédia vedie kampaň zameranú na špinenie dobrého mena Turecka, píše Guardian.

Odporúčané
Ako sa vyvíjala legendárna séria Grand Theft Auto, čo boli jej najväčšie pády a prečo dnes patrí k najlepším hrám Ako sa vyvíjala legendárna séria Grand Theft Auto, čo boli jej najväčšie pády a prečo dnes patrí k najlepším hrám 25. decembra 2019, 10:25

Zakladateľ Wikimedie Jimmy Wales, organizácie, ktorá Wikipédiu prevádzkuje, sa sťažoval na Európskom súde pre ľudské práva. Prípad postúpil z nižších tureckých súdov až na Ústavný súd, ktorý rozhodol, že zákaz porušuje právo na slobodu prejavu.

Túto správu privítal Wales s radosťou. Na Twitter pridal fotografiu z cesty do Istanbulu so slovami „Vitaj späť, Turecko!“.

Podľa BBC je Turecko na globálnom indexe slobody médií na 157. mieste zo 180 hodnotených krajín. Rebríček zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters Without Borders).

S cenzúrou sú v krajine dlhodobé problémy. The Guardian uvádza, že Turecko blokuje najmenej 127.000 všeobecných a 95.000 osobných webových stránok. Často sú dočasne blokované aj sociálne siete ako Facebook a Twitter, zvyčajne po nepokojoch a protestoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia