Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2019, 13:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slováci vyzbierali na účet Prešova viac ako 2,2 milióna eur pre obete tragédie. Mesto rozhodlo, čo bude s peniazmi

NEWS
Uložiť Uložené

Poslanci mesta Prešov rozhodli, že peniaze prerozdelia medzi ľudí, ktorí mali trvalé bydlisko na adrese Mukačevská 7 alebo sa tam aspoň 3 mesiace zdržiavali.

Prešovskí mestskí poslanci sa na rokovaní dohodli, čo bude s peniazmi, ktoré Slováci poslali na transparentný účet mesta od piatkovej explózie plynu v paneláku. Poslanci schváili, aby boli prostriedky použité na zabezpečenie základných potrieb občanov dotknutých tragédiou.

„Zobrazovaný stav účtu je priebežný, to znamená, že je aktualizovaný denne vždy so stavom účtu z predchádzajúceho dňa. K 10. decembru bol o 11.01 h stav účtu 2 273 762,39 eur,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mesto poskytne z vyzbieraných peňazí príspevok na bývanie vo výške 500 eur nasledujúcich 6 mesiacov pre každú rodinu, ktorá bývala v bytoch na ulici Mukačevská vo vchode 7, kde plyn explodoval a vo vchdoe 9, ktorý bol priamo následkom výbuchu poškodený.  

Odporúčané
Plyn pod prešovským panelákom unikal viac ako pol hodinu, na tiesňovú linku nikto nezavolal. Obvinení sú traja robotníci z Gelnice Plyn pod prešovským panelákom unikal viac ako pol hodinu, na tiesňovú linku nikto nezavolal. Obvinení sú traja robotníci z Gelnice 11. decembra 2019, 10:02

Príspevok bude poskytnutý obyvateľom týchto bytových domov, ktorí mali na mieste trvalý pobyt alebo sa v nich aspoň 3 mesiace zdržiavali ako nájomníci. Keďže viacerí prišli o doklady, dokázať, že tam bývali, môžu svedkovia.

Okrem toho dostanú obyvatelia paneláku, kde sa udiala tragická nehoda, ďalší jednorazový príspevok 10-tisíc eur. Ľudia z vedľajšieho vchodu číslo 9 dostanú jednorazovo 3-tisíc eur. Opäť za rovnakých podmienok ako vyššie uvedených 500 eur. 

Mesto rozhodlo aj o tom, čo bude so zvyšnými peniazmi. Suma, ktorá sa vyzbiera do 31. januára, bude následne rozdelená obetiam tragédie bývajúcim v bytovom dome číslo 7 pomerom  v závislosti od rozlohy pôvodných bytov v štvorcových metroch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia