Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2019, 17:33
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur

TECH UBER
Uložiť Uložené

Travis Kalanick si môže užívať spokojný dôchodok, alebo investovať do nového projektu.

Finančnými kruhmi prebehla správa, že jeden so spoluzakladeľov firmy Uber, Američan Travis Kalanick, vo veľkom predáva svoj podiel v tejto spoločnosti známej najmä taxíkmi, ktoré si privoláš priamo cez mobilnú apku. Uber funguje aj v Bratislave a Prahe. 

Sériu transakcií si všimol Forbes. Kalanick len za tento mesiac predal akcie Uberu v hodnote viac než 1,32 miliardy eur. Jednému z dvoch mužov stojacich pri zrode spoločnosti v roku 2009 zostali už len 3 % akcií, hoci si necháva svoj post v dozornej rade. 

Odporúčané
Systém autonómneho riadenia vozidiel Uberu zabil človeka, lebo nešiel po prechode pre chodcov Systém autonómneho riadenia vozidiel Uberu zabil človeka, lebo nešiel po prechode pre chodcov 8. novembra 2019, 8:53

Správy samozrejme opäť rozvírili špekulácie o budúcnosti Uberu, o ktorom sa vie, že každý rok končí v strate. Situácia však môže mať pomerne jednoduché vysvetlenie. 

Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur
Zdroj: www.flickr.com

Akcie Uberu sa totiž začali verejne obchodovať len v máji tohto roka. Až do novembra zároveň platilo bežné opatrenie, ktoré veľkým akcionárom, ako sú práve spolumajitelia a manažéri firmy, predaj akcií zakazovalo

Teraz tento zámok zmizol a Kalanick si mohol vybrať plody svojho nápadu, na ktorom takmer dekádu usilovne pracoval. Je už len na ňom, či si peniaze za akcie užije ako spokojný dôchodca, alebo finančné prostriedky použije na rozbehnutie nového podnikania. Stojí totiž napríklad za projektom Cloud Kitchens, ktorý má prevádzkovať zdieľané kuchyne pre donáškové služby.

Spoluzakladateľ Uberu predáva svoje akcie. Za mesiac zarobil viac než 1,32 miliardy eur
Zdroj: www.flickr.com

Problémom zatiaľ nemusí byť ani to, že Uber generuje stratu. Aspoň, kým je schopný investorov presviedčať, že stávka na autonómne vozidlá a jeho ďalšie aktivity prinesie profit niekedy v budúcnosti

Súčasný šéf Uberu Dara Khosrowshahi navyše podľa Forbesu ide skôr opačným smerom a akcie vlastnej firmy nakupuje, hoci aktuálne tiež drží iba necelé 1 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia