Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2017, 12:45
Čas čítania 0:00
Simon K.

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú stránku

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Škorica nielenže krásne vonia a chutí. Skrýva v sebe oveľa viac a po prečítaní si ju možno prisypeš do ovsenej kaše aj ty.

Škorica patrí jednoznačne medzi najobľúbenejšiu koreninu, a to nie len kvôli jej skvelej chuti, ale aj vďaka úžasnej vôni. A hovoríš si, že nielen preto? Máš pravdu. Škorica má totiž aj niekoľko zaujímavých benefitov, ktoré sú reálne podporené vedou. Čo všetko sa skrýva za jednou z najstarších korenín, ktorej produkcii dominuje Srí Lanka? Veruže to nie je len obsah vlákniny (1,2 g/1 ČL), železa, mangánu a zinku. Ani zďaleka.

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú  stránku
Zdroj: www.porridgelady.com

Je označovaná za tzv. anti-diabetickú zlúčeninu, keďže znižuje rýchlosť vstupu glukózy do tela. Pomáha diabetikom vyhnúť sa kolísaniu cukru v krvi a má potenciál zlepšovať využitie glukózy v bunke. Z dlhodobého hľadiska môže znížiť hladinu glukózy v krvi nalačno a hladiny cholesterolu. Pozitívne je, že o tom skutočne hovorí viac výsledkov skúmaní. Aj tu podávali ľuďom 1-6 g škorice vs. placebo, a tým ľudom s diabetom typu 2, ktorí prijímali škoricu, sa po 40 dňoch zlepšila hladina cukru v krvi, triglyceridov, "zlého" LDL cholesterolu a celkového cholesterolu. Hladina HDL cholesterolu zostala s minimálnymi, štatisticky nezaujímavými výsledkami. Tieto benefity škorica vytvára vďaka rôznych tráviacim enzýmom s krkolomnými názvami, takže tie radšej preskočíme. Aj vďaka nim sa znižuje hladina rýchlosti vstupu cukru do tráviacieho systému v rámci nášho krvného obehu, čo spôsobuje menšie vzostupy inzulínu a zníženie glykemickej reakcie na dané jedlo. Ale pozor!

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Škorica obsahuje pečeňový toxín kumarín, ktorý môže byť pri vyšších dávkach pre telo škodlivý. Na druhej strane, máme tu však známu cejlónsku (indonézsku) škoricu, ktorá má nižšie hladiny kumarínu a je lepším variantom do kuchyne. Spočiatku mal kumarín prípustný denný limit príjmu stanovaný na 2 mg/kg telesnej hmotnosti, ale v súčasnosti je limit stanovený na 0,1 mg/kg. Cejlónska škorica má najnižší obsah kumarínu (pod 190 mg/kg), zatiaľ čo klasická škorica (čínska), ktorú máš pravdepodobne doma aj ty a predáva sa v obchodoch obsahuje prinajlepšom 700 mg/kg a prinajhoršom 12230mg/kg kumarínu. Pre 90 kg človeka je to teda takmer 5g škorice, aby sa dosiahla denná hranica kumarínu, teda 0,1mg/kg.

A čo tak náš škoricový Apple pie?

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú  stránku
Zdroj: fitcult

 

Táto chutná korenina vyrábaná brúsením vnútornej kôry škoricových stromov má teda aj svoje temné stránky. Nejde však o nič vážne, no hlavne tí s pečeňovými problémami by mali túto informáciu zvážiť. Ak taký človek plánuje pravidelnú konzumáciu škorice, je lepšie si zakúpiť cejlónsku škoricu a tú čínsku nechať na pultoch supermarketov.

Zaujímavé je, že kedysi sa kvôli rôznym výskumom uvádzalo, že tá obyčajná škorica obsahujúca nebezpečnú látku kumarín je jednoducho nanič a pre potenciálne benefity je potrebné kupovať iba cejlónsku, no neskôr sa objavovalo viac výskumov a obyčajná škorica už nebola až tak zatracovaná a potenciál výhod bol aj u nej. Takže i klasická škorica (cassia) má potenciál znižovať krvnú glukózu a nie je to len o drahšej cejlónskej škorici, no tak či onak, pozitívne bodíky zostávajú skôr u cejlónskeho brata. Okrem už spomenutých výhod dokáže škorica znížiť nielen glykémiu po jedle, ale aj spomalovať vyprázdňovanie žalúdka, preto je lepšie ju prijímať s jedlom, hlavne sacharidovým. Sú tu aj ďalšie zaujímavosti, ktoré by sme však brali s rezervou, lebo počet skúmaní je veľmi nízky. Za zmienku stojí pomoc pri regenerácii tkanív, silné antibakteriálne vlastnosti, podľa tohto výskumu dokáže pomôcť deťom s poruchou pozornosti a pomôcť by nám mohla aj pri boji s bežným nachladnutím. Okrem toho podnecuje produkciu kolagénu, čo môže pomôcť aj našej pokožke, aby vyzerala pevnejšie a mladšie a dokonca sú náznaky pomoci v rámci zvýšenia výkonnosti, bdelosti, či zníženia únavy.

Škorica je jednou z najobľúbenejších a najchutnejších korenín, má aj niekoľko zdravotných výhod, no tiež drobnú temnú  stránku
Zdroj: www.diabeticconnect.com

Ak by ťa zaujímalo dávkovanie, tak za zmienku stojí výskum z roku 2010, ktorý hovorí, že viac = lepšie, ale pri zhruba 40 g škorice už spozorovali u hlodavcov negatívne účinky na pečeň (áno, nemáme radi výskumy na hlodavcoch, ale pri tejto konkrétnej problematike príjmu škorice iné výskumy na ľudoch neexistujú). Preto sa odporúča dávka 1-6 g škorice za deň, prevažne s jedlom obsahujúce sacharidy, čo ti v konečnom dôsledku môže, no nemusí pomôcť s lepším pocitom po konzumácii takéhoto jedla (napr. ovsených vločiek).

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Škorica teda nie je len voňavá a chutná, ale aj zdravá. A vedeli ste, že ide o jeden z prvých bežných produktov, ktoré boli predmetom obchodu medzi Európou a Blízkym východom? V rímskych dobách bola veľmi cenná, hovorí sa, že 15-krát drahšia ako striebro. Teraz sa už asi ani nečudujeme, prečo je to tak.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konečne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
Domov
Zdieľať
Diskusia