Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2019, 10:22
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Miera samovrážd ľudí vo vzťahu s rovnakým pohlavím klesla v Dánsku aj vo Švédsku po tom, čo zlegalizovali manželstvá homosexuálov

KULTÚRA SAMOVRAŽDA
Uložiť Uložené

Manželstvá homosexuálov sú vo Švédsku legálne od roku 2009 a v Dánsku od roku 2012.

Miera samovrážd ľudí vo vzťahu s rovnakým pohlavím výrazne klesla v Dánsku aj vo Švédsku po tom, čo zlegalizovali manželstvá homosexuálov, informuje Standard. Stále je však pravdepodobnejšie, že si život zoberie homosexuál, než heterosexuál, či je vo vzťahu alebo nie.

Výskumný ústav pre prevenciu samovrážd v Dánsku a Štokholmská univerzita sa spojili a podieľali sa na spoločnom výskume. Porovnávali mieru samovrážd ľudí v homosexuálnych a heterosexuálnych vzťahoch, presnejšie v obdobiach 1989-2002 a 2003-2016.

 

Miera samovrážd ľudí vo vzťahu s rovnakým pohlavím klesla v Dánsku aj Švédsku po tom, čo zlegalizovali manželstvá homosexuálov
Miera samovrážd ľudí vo vzťahu s rovnakým pohlavím klesla v Dánsku aj Švédsku po tom, čo zlegalizovali manželstvá homosexuálov Zdroj: wikipedia

Prostredníctvom tohto výskumu zistili, že miera samovrážd ľudí v pároch rovnakého pohlavia klesla až o 46 percent. Je samozrejmé, že výsledky sú veľkým úspechom, avšak číslo je stále vysoké. Miera samovrážd vo vzťahoch heterosexuálov klesla o 28 percent.

Práve Dánsko bolo úplne prvou krajinou, ktorá umožnila párom rovnakého pohlavia registrované partnerstvá. Švédsko rovnaký krok urobilo v roku 1995, teda o 6 rokov neskôr ako Dánsko. Manželstvá homosexuálov sú vo Švédsku legálne od roku 2009 a v Dánsku od roku 2012.

Odporúčané
Pápež František sa verejne zastal homosexuálov. Negatívny postoj ľudí k LGBT pápež František prirovnáva k nacizmu Pápež František sa verejne zastal homosexuálov. Negatívny postoj ľudí k LGBT pápež František prirovnáva k nacizmu 16. novembra 2019, 15:53

„Manželstvo chráni pred samovraždou,“ povedala Annette Erlagsen, ktorá štúdiu viedla. Tvrdí totiž, že práve možnosť svadby, okrem iných legislatív, čo sa týkajú práv homosexuálov, mohla pomôcť a mieru znížiť. Ľudia sa tak totiž cítia viac začlenení do spoločnosti.

Aj napriek tomu, že miera výrazne klesla, iný výskum, ktorý sa konal minulý rok naznačuje, že samovražda je trikrát pravdepodobnejšia u homosexuála, než heterosexuála.

Domov
Zdieľať
Diskusia